Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Trawniczek  (Przeczytany 1758 razy)
HellgatE
Zainteresowany
**

« : Styczeń 20, 2008, 16:07:11 »

Witam!
Nie wiem czy był już taki temat ale może mi coś umkneło jak byłto sorka.
Podajcie mi nazwy roślinek z których można zrobić "łąkę" w akwarium Smiley
Nazwy jakichś mchów czy cos w tym stylu.

Mieczyk Smiley i Molinezje
Moje GG : 10710353
Wink Wink
misiek13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2008, 16:42:55 »

ja probuje z Glossostigma elatinoides (Języcznik australijski)  lecz jest dosc trudna musi miec duzo swiatla i ph ponizej 7 trzeba nawozic i przydalo by sie co2 nie napisalas nic o akwarium wiec nic wiecej ci nie powiem

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #2 : Styczeń 20, 2008, 19:45:12 »

mozna z mchem java poszalec Wink rzuc okiem na moj baniak w stopce Wink no i jest tego troche- java bedzie najlatwiejsza w utrzymaniu... jezyczniki wszelkiej masci, hemiantus- ale wsyztsko dosyc trudne w utrzymaniu Wink

HellgatE
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2008, 07:21:47 »

Aha to na początek kupoie sobie mech jawajski a potem zobaczymy.

Wink Wink
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2008, 09:45:29 »

Mech nie jest zbyt szczęśliwym rozwiązaniem choć czasem efekty są dość dobre. Zamiast javy polecam jednak tajwana albo eracta. Przywiązujesz mech do płaskich łupków albo kawałków drewienka i układasz tam gdzie ma być trawnik. potem wszystko przycinasz co jakiś czas do 1-2 cm. Co do innych roślin to wymagające: wspomniany wcześniej języcznik (glossostigma), lileopsis, hemianthus cal., ronalisma rostrata a z mniej wymagających to elatine triandra, eleocharis acicularis, echinodorus magdalensis i e.tenellus oraz z najmniej wymagających sagittaria subulara. Trawnik można także zrobić z wgłębki ale wymaga dość niskiego akwarium albo bardzo silnego światła (postępowanie jak przy mchu) lub z gałęzatki (także powinno być sporo światła albo niskie akwarium).

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
HellgatE
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 21, 2008, 19:34:01 »

Hmm moje akwarium ma 40 cm wysokości mam tam taką jaskinie z kamieni i będę miał korzeń no to na korzeniu obsadze mchy Smiley dziex za pomoc.
pozdrawiam

Wink Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: