Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zakładanie mcharium  (Przeczytany 7215 razy)
Danio12345
Stały użytkownik

« : Luty 07, 2008, 21:36:58 »

Witam,

zakładam w akwarium 25l mcharium.
Chcę tam umieścić około 6 gatunków.

Tylnia ściana pokryta christmas moss, na bokach korzenie z mchami, jeden korzeń wiszący przy bocznej szybie z erectem, skałki z javajem, korzeń z singaporem, stringy na tyle, na przodzie jeszcze nie wiem co.

Prosze o kilka rad.
Jak odgrodzić piasek od żwirku.
Czy żarówka na mchy wystarczy??
Czy dać co2?? W akwarium będą white pearl.
Czy nawozić??
Czy na początek dać kilka roślin szybko rosnących??
Jaki jest czas dojrzewania takiego akwarium?? 4 tygodnie??

Na razie tyle, jak coś wymyślę to napiszę.
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2008, 22:15:28 »

daruj sobie stringy- moim zdaniem nie jest to za ciekawy mech.... mialem go i nie specjalnie mnie zachwycil Wink
z tajemnic mcharium to moge ci zdradzic,ze ponoc efect rosnie najlepiej przy zwyklej zarowce Wink
zamiast stringy lepeij zaopratzyc sie w zdrojka Wink czyli willow moss Smiley jest o wiele efektowniejszy i daje swietny kontrast- jest wielki w porownaniu do innych Wink
piasek od zwirku.... zalezy jaka kolejnosc Wink no i np. zamiast bawic sie w odgradzanie lepiej zaopatrzyc sie w pelni w piach- jesli ma byc on u gory. jesli na dole... to problem sam sie rozwiaze- piach opadnie ponizej zwiru Wink
dac mozesz co2, zawsze mozna :0 tylko odpowiednia do ilosci roslin ilosc Smiley
nawozenie wskazane po przynamniej miesiacu- zbyt wczesne doprowadzic do tego,ze bedziesz mial glonarium
mozesz na powierzchnie puscic moczarki,zeby zminimalizowac szanse rozwoju glonow na mchach
dojrzewanie standardowe Smiley
zaopatruj sie powoli w wieksze ilosci od razu- bo jak bedziesz kupowal po 56 galazek to do wigilii nie doczekasz sie efektow Wink

moje mcharium wlasnie wystartowalo Wink nie mialo byc mcharium ale tak wyszlo Wink Cheesy
jak masz jakies pytania to moge sprobowac odpowiedziec Smiley

Danio12345
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2008, 22:21:16 »

super,
nad zdrojkiem pomyślę, czyli żarówkę zostawię. Mchy będę kupował po 30 gałązek  (to wiedziałem).
Co 2 może z bimbrowni dam ale testy na co2 też sobie załatwię (są takie co cały czas mierzą)
A jak z nawożeniem?? Macro, ferro??
proszę też o wypowiedzi innych
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2008, 22:30:38 »

Hej! Jeśli chodzi o CO2 to według mnie niepotrzebne. Tak samo jak nawożenie zresztą.

Przy czym to zależy jaki zakładasz zbiornik - chcesz musieć co miesiąc przycinać mchy to daj wszystko high tech - nawozy, co2 i mocne swiatlo - jeśli chcesz podziwiac naturalny rozrost daj spokoj z dwutlenkiem i nawozami - mam mcharium 40 l z javą, oraz mikro mcharium z christmassem i javą - nie daję nawozów, mam w miare słabe oświetlenie żarówkami kompaktowymi - a efekty są piękne.

W dużym zbiorniku mam oprócz javy i innych roślin jeszcze tego x-moss i dwa inne gatunki. Ten zbiornik nawożę płynnie i co2 oraz ma mocniejsze oświetlenie. Ostatnio przy niewielkim zachwianiu stabilizacji od razu glony zarosly mi javę i xmessa do tego stopnia że pożegnałem się z nimi spuszczjąc w toalecie. Dodam że mam sporo krewetek różnych gatunków w tym akwa a i tak nie dały rady...

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
PGR
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2008, 22:31:56 »

ja mysle,ze to jeszcze daleka droga Wink ale chyba ferro wystarczy... ew PG classic i bedzie bajka Wink tylko porcje tak po 1/4 dawki zalecanej Wink raz widzialem u kolegi jak chlusnal nawozami po mchach... a jak ci glony mech dopadna to amba fatima Wink

Danio12345
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2008, 22:50:22 »

to chyba dam: żarówkę 25W (już będzie, co2 z bimbrowni (będę pilnował granic) i może to ferro. Bo nie chcę glona broń Boże.
PGR
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2008, 23:05:20 »

to chyba dam: żarówkę 25W (już będzie, co2 z bimbrowni (będę pilnował granic) i może to ferro. Bo nie chcę glona broń Boże.
jak chcesz dawac zarowki to lepiej wez dwie mniejsze Smiley po 11W np:) da ci to szanse regulacji oswietlenia w wiekszym stopniu- na poczatku i w wypadku gdyby paskudne glony sie pojawily Smiley a Fe bedzie ok:)

Danio12345
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 08, 2008, 07:03:11 »

żarówka jest już od początku. Może zmienię na dwie świetlówki po 8W??
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 08, 2008, 09:59:41 »

Wg mnie będziesz miał za mocne światło. Na razie możesz zostawić nawet tą żarówkę, mchy przy niej i tak będą pięknie rosły a prawdopodobieństwo pojawienia się nitek będzie minimalne.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 08, 2008, 10:04:57 »

Ja w 40 litrowej kolumnie miałem 20 W kompakta - i nitki szalały u góry jak chciały a mech rósł normalnie co najwyżej. Obecnie mam 11W kompakt i nitki zniknęły - pozostało troszkę brązowych paskud w dwóch najwyższych miejscach "konstrukcji" z patyków - ale tam mi nawet za bardzo nie przeszkadzają... Cała reszta akwa zarasta pięknym jasnozielonym mchem:))

Także do mcharium "płaskiego" 25 l to znalazłbym jak najmniejszą żarówkę na początek - a potem ewentualnie po dojrzewaniu itp próbował zwiększać...
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2008, 10:06:45 wysłane przez groszek69 » Zapisane

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Danio12345
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 08, 2008, 14:21:13 »

dobra, to pokrywę zostawię z żarówką.
A nawozy i co2??
Czy dobre są te urządzenia co się wkłada do wody i to pokazuje co2??
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: