Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o Anubiasy  (Przeczytany 1053 razy)
Los_1988
Zainteresowany
**

Moje GG: 6928749

« : Luty 19, 2008, 21:20:29 »

Witam.
Ostatnio przeczyalem gdzies w necie...Wink
Anubiasy - rośliny doskonale nadające się do obsadzenia przednich partii akwarium. Jednak są to rośliny błotne i trzymane długo pod wodą pokrywają się glonem.Z tego powodu anubiasy trzeba co dwa, trzy miesiące wyjmować z wody i umieszczać w paludarium lub na szklanej półce ogólnego akwarium, gdzie zakwitają i wydają nasiona. Rośliny dość łatwe w utrzymaniu, woda bez większego znaczenia, zanurzone wymagają niewiele światła, nawet głęboki cień. Mogą rosąć w podłożu lub swobdnie zawieszone w toni wodnej. wyjętym ponad powierzchnię wody należy zapewnić możliwie wysoką wilgotność powietrza. Temperatura zarówno wody jak i powietrza jest dla tych roślin bez większego znaczenia.
Czy to prawda ?

I Love Xiphophorus helleri  Smiley
Plany sie zmieniają Wink
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Luty 19, 2008, 22:43:54 »

nie mam anubiasów w palundarium, więc nie moge powiedzieć, czy tam przeżyją. Jeśli tak, to tylko w ekstremalnej wilgoci ok 100%. W wodzie radzą sobie świetnie przez lata. A że są roślinami wolnorosnącymi i każdy liść trzyma niemalże latami, to pokrywają sie czasem glonami. U mnie nie ma to raczej miejsca. Ale jak to kiedyś miałem, to wykąpałem je przez kilka dni w jakiejś chemii na glony, wypłukałem kilka razy i wsadzilem ponownie do akwa. Ewentualnie zaglonione liście można odciąć. Na ich miejsce wyrosną nowe.
 papa

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2008, 23:19:35 »

Anubiasy można z powodzeniem trzymać w paludarium. A glonem pokryją się jeśli glon w akwarium się pojawi. U mnie na anubiasach nie ma żadnych glonów bo rosną w takim cieniu, ze nawet glony się tam nie utrzymają Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: