Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Podłoże dla PRAWDZIWEGO AKWA ROŚLINNEGO
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podłoże dla PRAWDZIWEGO AKWA ROŚLINNEGO  (Przeczytany 2126 razy)
slaw2006
Zainteresowany
**

« : Luty 08, 2008, 23:22:39 »

witam
moje pierwsze akwa 240l działa już 3m-c, roślinki ładnie rosną, dość często trzeba je przycinać, prawie co tydzień a nawet i czesciej, choc niektóre w wiekszości czerwone np. reinecki stoi w miejscu, glonisk nie widać, czasmi nitki, czasami zielenice, ale za dużo ich nie ma, troche duzo PG macro leje tak wiec dlatego pewnie, jakies 6ml codziennnie

ale do rzeczy
jestem blisko założenia kolejnego akwa 375L 150x50x50, ma to byc typowy roślinniak i tylko neony do jakiejs mini równowagi
bedzie podawane co2, oświetlenie w HQI

mam problem z dobraniem prawidłowego, dobrze zbilansowanego do szybkich i dużych wzrostów roślin podłoża
proszę o rady i propozycje co by mozna było wsypać na spód do akwa

ja wymysliłem cos takiego: od dołu
1. ziemia ogrodowa około 4cm
2. z ziemią wymieszany (albo na) keramzyt, ile??? nie wiem,
3. torf kwaśny ok. 15l
4. a i węgiel aktywny by sie przydał, ile???
5. filtus floran razem około 8-10cm

EMI, TURYSTA, wiem że macie taką miksturkę u siebie, jakie przyrosty? problemy z glonami? mozecie cos napisac?!

jako 2 opcje myslałem nad czyms TYLKO firmowym (w 240 mam biogrunt i jestem zadowolony)
może Aquaclay ground "stare dno" z 5cm i na to filtus floran??? co wy na to?

mam jeszcze 3 opcje a mianowicie
wersja 1+dodatkowo domieszać Aquaclay ground "stare dno"+Aqua grunt (+Fe)+na wierzch filtus floran

prosze o rady
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2008, 18:47:31 »

witam cię jak byś poszukał troszkę to znalazłbyś wszystko co tobie potrzeba o podłożu do tego holendra zobacz

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,13481.0.html

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,12959.0.html

poczytaj a znajdziesz odpowiedzi na twoje pytania :-) pozdrawiam

slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2008, 19:52:10 »

czytałem

może ktoś jakieś spostrzezenia ma z akwa na ziemi
 Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
 Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2008, 19:56:42 »

Tydzień temu "odpaliłem" akwa na ziemi ogrodowej z dodatkami. Za tydzień w swoim wątku pokaże zdjęcie na którym będzie widać przyrost roślin.
Do zastosowania tego typu podłoża przekonały mnie fotki akwarium Turysty, Emi i Marzenyszym - oni mają akwaria właśnie na takim podłożu. Popatrz na ich wątki o akwariach, obejrzyj zdjęcia i podejmij decyzję.

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2008, 21:32:37 »

ja mogę tobie powiedzieć że ziemia działa mogę pokazać tobie zdjęcia lotosa

po założeniu zbiornika

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4dc814c2e46ecffc.html

i po 3 tygodniach

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f0515bacd69932d.html

to drugie zdjęcie nie ukazuje całego lotosa, ale skale porównawczą będziesz miał
pozdrawiam decyzja należy tylko i wyłącznie do ciebie !!

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2008, 21:57:47 »

A ja tak skromnie dopowiem tylko ,że dobre są również podłoża ADA chociaż cena powala to są niezłe ,ale ten efekt oczywiście można inaczej uzyskać choć jak masz pieniądze to bierz ADA wtedy akwa będzie "firmowe" Grin co nie znaczy lepsze oczywiście ,ale ADA ma ładny kolorek moim zdaniem Smiley
Ps.Proszę tego nie komentować.

slaw2006
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 10, 2008, 18:21:57 »

to drugie zdjęcie nie ukazuje całego lotosa, ale skale porównawczą będziesz miał
pozdrawiam decyzja należy tylko i wyłącznie do ciebie !!

zdjęcie mówi samo za siebie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: