Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Niespodziewna ikra skalarów.  (Przeczytany 11840 razy)
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 10, 2006, 13:04:31 »

wydaje się, że pływa w filtrze, bo po prostu ciąg go kręci
Ja bem Ci się radził zastosować do powyższych rad - po prostu świeżo upieczeni rodzice nie mają doświadczenia i żadne światło im nie pomoże - co najwyżej zwiększy widoczność skalarów i młode będą bezpieczniejsze. Najgorzej jest po pierwszym tygodniu, bo rybki się rozpływają na wszystkie strony, a rodzice traktują je jak larwy i wiecznie wypluwają je na liść, a w rezultacie wiele młodych się osłabia i po prostu ginie(nie zawsze ale u mnie tak było). Lepiej odchować młode sztucznie. Ja kilkanaście młodych zawsze starym zostawiałem, w ramach "treningu"
Pavlo86
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 16, 2006, 14:55:02 »

Witam!!!

Moje skalary tezwlasnie zlozyly ikre na lisciu w moim akwa  Cheesy
I nie wiem czy ikre przelozyc do mniejszego akwa z rodzicami czy bez??
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 16, 2006, 18:22:52 »

Jeśli zależy Ci na odchowaniu młodych to by mieć 100% pewności, że coś z Twojej hodowli będzie przełóż ikrę do osobnego naczynia bez starych. Przy kolejnych tarłach możesz spróbować, bardzo ciekawią mnie wyniki
Pavlo86
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 19, 2006, 10:17:57 »

Niestety chyba nic tym razem nie bedzie Sad juz jest 4 dzien od zlozenia ikry a tu nic nie widac.
Polowa jajeczek splesnialo ale co z reszta. Moze sie cos kryje mieszy zwirkiem. Po ilu dniach mlode zaczynają plywac? moze jeszcze poczekac?
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 19, 2006, 14:15:28 »

Nic się nie wykluło? To prawdopodobnie masz za słabe napowietrzanie. Możliwe, że były też niezapłodnione, ale to się bardzo bardzo bardzo rzadko zdarza. Ja jak kiedyś odchowywałem wsadziłem ikrę, która była na filtrze Aquael typ FAT-0 do 3l słoika i tymże filtrem napowietrzałem - wyobraź sobie, jak tam woda wirowała. Było naprawdę dużo powietrza, wykluwalność miałem na poziomie mniej więcej 95-97 proc.
Pavlo86
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 20, 2006, 22:28:04 »

Ja moja ikre przelozylem do 20l akwa w ktorym jest aquael fan mini to wydaje mi sie ze to wystarczy chyba ze sie myle. woda miala ph7 temp 27C. Moze nastepnym razem mi z tego cos wyjdzie. Co ile przecietnie skalary skladaja ikre.

Pozdro!!!
Wywłócznik_13
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 21, 2006, 05:34:05 »

Kiedy ja miałem parkę to przeciętnie co 3 tygodnie, ale licząc od chwili, kiedy w akwa nie pozostała już ani jedna sztuka narybku
Nie wiem czy to ma jakiś sens, ale podobno skalary (a szczególnie narybek) potrzebują bardzo miękkiej wody
Ja dawałem rybom deszczówkę, którą tylko odkażałem środkiem tropicala MFC i nawóz tropicala
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #22 : Listopad 25, 2007, 09:58:58 »

Ja wiem, że to stary wątek, ale nie chciałam nowego tworzyć. Mam następujący problem, wczoraj wieczorem zauważyłam białe jajeczka na listku, pilnował je skalar (to facet czy babka?Huh) rano już ich nie było, bo w akwa są zbrojniki i krewetki więc pewnie zeżarły małpy jedne, ale ten skalar non stop tego listka pilnuje, chociaż tam niczego nie ma, co mam zrobić??? Odciąć ten listek i wyjąc, nawet jak ja podejde do akwa to jest agresywny i ochrania "jajeczka". Błagam pomóżcie!!

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
aristo
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 10, 2008, 21:10:12 »

jak skalaruw to szypko do kotnika z tym bo zezrom
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Marzec 10, 2008, 21:19:05 »

jak skalaruw to szypko do kotnika z tym bo zezrom

Na tym forum piszemy po polsku a nie po polskiemu i dbamy o ortografię. Proszę się do tego stosować. Nie wiem także po co odświeżasz stare wątki gdzie problemy się już zdezaktualizowały.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: