Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy kiryski jedzą glony?  (Przeczytany 10437 razy)
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 07, 2008, 16:50:17 »

BZDURA!!!! krwetki karłowate nadają się tylko i wyłącznie do krewetkarium inaczej albo będą się bały wyjść z kryjówki i w ogóle nie będziesz ich widywał albo neonki je zabiją[u mnie tak było gdy byłem jeszcze niedoświadczonym akwarystą] a więc lepiej ich nie kupuj mam z krewetkami ogromne doświadczenie i wiem że krewetki karłowate[oprócz amano] nadają się tylko do krewetkarium[wrazie co to to pytanie o to czy krewetki ozdobne mogą być trzymane z neonami,kiryskami spizowymi zbrojnikiem niebieskim[na przechowaniu u kolegi]itp. to był post mojego brata..

Jak krwetki trzyma sie z rybkami malymi (mlodymi) to z czasem przyzwyczajają się do rybek i wychodzą o każdej porze dnia i nocy, przykład: mój kolega ma 240l, trzyma w nim red cherry, babaulti, cardiana, z rybek: skalary, bojownika, neony, gupiki, zbrojnika niebieskiego i kiryski. Rybki kupił jak byly bardzo mlode, wiec przyzwyczaiły sie do krewetek a krewetki do nich. Krewetki sie juz duzo razy rozmnazaly. Skalary nic, a mają 15 cm wysokości, wiec chodowla krewetekpolea na doświdczeniach i przede wszystkim trzeba dużo czytać.
Ps. Na forum bylo troche wątków o tym jak rybki drapiezne przyzwyczajają sie do spokojnych, np skalary do neonów.

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 07, 2008, 17:05:18 »

byłem jeszcze niedoświadczonym akwarystą
z tego co piszesz nadal jesteś ....
swojego czasu trzymałem z paletkami krewetki red cherry i crystal red i oba gatunki dumnie siedziały na liściach i czyściły je z glonów, a mało tego intensywnie się rozmnażały i młode dorastały ....
a zbiorniku były zbrojniki, kirysy, neony i kakadu razem z dyskami
obecnie mam amano (skalary + reszta) i również wychodzą i spacerują po roślinach i dnie
w krewetkarium z krewetami trzymam endlerki i żadnego popłochy wśród krewetek (babaulti) nie zauważam, przeciwnie chodzą beztrosko po gałęzatce i czyszczą mchy Wink
pozdr

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 07, 2008, 18:03:45 »

skrajne przypadki się zdarzają... ale przeważnie krewetki ozdobne nie mogą być trzymane z rybami...
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 08, 2008, 06:12:56 »

skrajne przypadki się zdarzają... ale przeważnie krewetki ozdobne nie mogą być trzymane z rybami...
To nie są skrajne przypadki, poprostu trzeba obrać pewną taktyke:
1) Rybki kupować jak najmniejszych rozmiarów.
2) Kupić pare mchów.
3) nie uzywac preparatów na glony.
i wszystko bedzie git  papa

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 08, 2008, 08:58:49 »

To nie są skrajne przypadki. U siebie mam normalnie redki, babaulti i amano w akwarium z rybami i jakoś nie widzę, żeby ryby siały jakiś popłoch wśród krewetek. Swego czasu w tym akwarium mieszkały również paletki ale wolały się uganiać za młodymi gupikami niż za krewetkami, których była masa. Tak samo pielęgniczki. Spokojnie mogłyby wykosić mi wszystkie krewetki w jedno popołudnie a wyglądają jakby ich nie zauważały. Oczywiście trzeba zapewnić krewetkom dobre schronienie w razie czego w postaci obrośniętego mchem korzenia albo kilku liści na dnie ale nie popadajmy w skrajności twierdzeniami, ze redki i babaulti mogą żyć tylko w krewetkariach.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 08, 2008, 11:51:50 »

czy uzdatniacze takie jak aquasafe nie szkodzą krewetką karłowatym?a jeśli szkodzą to jaką proponujecie Wodę?prosze o odpowiedź nie chce już robić nowego wątku
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 08, 2008, 12:32:59 »

Nie szkodzą. Wodę odstaną proponujemy.

portfel333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 08, 2008, 16:27:40 »

mam razbory espei i nigdy nie widzialem zeby nawet zbliżały się do krewetek a mam amano,cherry i ostronose (red nose jak kto woli), co prawda z bocjami wspanialymi bym krewetek nie trzymal ale jakos nie wydaje mi sie aby mniejsze gatunki byly wielkim zagrożeniem dla nich.... 
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: