Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prosze o Pomoc!  (Przeczytany 2555 razy)
michal1991022
Nowy
*

« : Kwiecień 23, 2008, 16:19:51 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/acb8b47371a6ec28.html   http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9c2ebbf791f3e2d7.html
Czy mozecie powiedziec co to za roślinka? (Linki powyżej) zakupiłem ją wczoraj do mojego akwa w którym trzymam welonke (akwa ma 30l) Prosze o Pomoc! Grin Powinienem wyciągnąc roslinke z koszyczka?
michal114d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2008, 16:34:42 »

Co to za roślinka, to niestety nie wiem, lecz napewno powinieneś wyciągnąć ją z koszyczka, aby dobrze jej się rozwijał system korzeni. Oczywiście powinieneś dobrze usunąć też wypełnienie tego koszyczka, czyli ta "wata" co w niej jest korzeń
Rybcia:)
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2008, 16:40:09 »

Oczywiście że musisz ją wyciągnąć. Smiley

Moje akwarium-45l

6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce)
1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska)
1x Platka Mike Mouse(samica)
1x Kirysek spiżowy(samiec)
2x Węgorek ciernisty(para)
1x Zbrojnik niebieski

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
michal1991022
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 23, 2008, 17:27:55 »

Oke to zachwile ją wyciągne Smiley i nadal nie wiem jaka to roslinka hehe pozdro
michal1991022
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2008, 17:41:34 »

Mam jeszcze jeden problem otóz...Woda w moim akwa szybko mętnieje i sie brudzi....na szybach jest taka biaława warstwa takiego jak by mułu szyby w akwarium stają sie takie śliskie woda poprostu tak ja by gnije....Moje akwa 30l
http://www.allegro.pl/item348393422__atman_filtr_f_300_do_30l_.html   <FILTER JAKI POSIADAM akwarium jest oswietlane,grzałki nie posiadam poniewaz w akwa pływa welonek ktory jest raczej zimnolubny...czy takie "gnicie wody" jest winą ze nie posiadam przykrycia w akwarium?
Woda jest w miare OK przez 2-3 tyg. potem to juz masakra trzeba wymieniac...Poradzicie? Roll Eyes
Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 23, 2008, 18:23:02 »

1. wątek z pytaniami o rośliny już jest i powinieneś tam umieścić swoje pytanie. Nie ma sensu otwieranie nowego wątku na ten sam temat.
2.Co do wody, to prawdopodobnie masz zakwit pierwotniaków spowodowany zachwianiem równowagi w akwarium, jeśli chcesz, żeby ktoś Ci pomógł w rozwiązaniu tego problemu to powinieneś podać:
podstawowe parametry wody jak pH, twardość, temperaturę, zawartość azotu
powiedzieć jak długo masz akwarium i czy dojrzewało w prawidłowy sposób (tzn. czy akwarium dojrzewało bez ryb min. 3 tygodnie)
podać jak często robisz podmiany i w jakich ilościach
podać obsadę, roślinność
podać czy lejesz do akwarium jakąś chemię np. na glony lub jakieś leki albo uzdatniacze wody
napisać jak często karmisz ryby i w jakich ilościach
Dopiero wtedy będziemy mogli powiedzieć co się dzieje z wodą
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2008, 18:26:06 wysłane przez Ivonka » Zapisane

michal1991022
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 23, 2008, 18:31:08 »

-podstawowe parametry wody jak pH, twardość, temperaturę, zawartość azotu  ------> Jak to sie sprawdza? Jakies testy? Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość Smiley
-powiedzieć jak długo masz akwarium i czy dojrzewało w prawidłowy sposób (tzn. czy akwarium dojrzewało bez ryb min. 3 tygodnie) ------>Niestety nie dojżewało..woda odstała w "garnkach" wyczysciłem akwa i poprostu wlałem wode i wpusciłem rybke (welonek) Nie czekam az akwarium dojzeje poniewaz mam za mało ryb jak i roslinek...roslinka jedna podana powyzej...chciał bym kupic wiecej ryb i roslinek ale mam w akwa welonka,czekam az welonek "odejdzie na tamten swiat" Cheesy i kupie kilka gupików...narazie musze zadowolic się tym co mam...szkoda męczyc welonka i wrzucac do niego jakies rybki...za małe akwa <30l>
-napisać jak często karmisz ryby i w jakich ilościach ------> welonek jak to welonek czesto by jadł....sypie mu szczypte pokarmu raz dziennie góra 2 razy...
-Oprócz tego podczas wymiany wody dodaje sól akwariową (taka niebieska). No to chyba wszystko Smiley
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2008, 19:01:25 »

Michał przedewszystkim wody niewymieniaj w całości raz na 3 tygodnie(tak chyba robisz wnioskując z twojego postu) tylko podmieniaj jej część co tydzień,a w twoim przypadku nawet 2 razy w tygodniu ok 10L.Akwarium jakie masz 30l to stanowczo za mało jak na welona(minimum60L),
pozatym jest trudno utrzymać w nim stabilne warunki.
Nie sądzę żeby w twoim przypadku potrzebne były testy,bo to wydatek na podstawowe dobrej firmy ok 80zł i pewnie ich nie kupisz.Kup odmulacz do oczyszczania dna ok 10zł.Poczytaj o dojrzewaniu akwarium i postaraj się kupić jak możesz większe akwarium.A najlepszym wyjściem w twojej sytłacji byłoby oddanie welona do zoologa i może zamienią ci go na gupiki i jak dopłacisz to możesz dokupić też krewetki i oczywiście rośliny.Najpierw jednak poczytaj o tym na forym Cheesy papa

Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2008, 19:18:39 »

No to wszystko jasne.
1. Welonka oddaj. Nie ma sensu trzymać go w takim małym akwarium, bo on potrzebuje minimum 80l. W sklepie pewnie go przyjmą, albo wymienisz na gupiki. Do 30 litrów polecam max 5 samych samców, bo jak Ci się samce z samicami zaczną mnożyć, to będzie masakra, konserwa rybna...
2. Parametry wody ustala się za pomocą testów. Mamy tzw. testy paskowe, które są tańsze, ale też mniej dokładne, jednak na początek wystarczą, kup test pH i NO2 NO3 w sumie to będzie ok 30zł. Są też testy kropelkowe, dokładne, ale tez droższe ok 80 zł za cały zestaw.
3. Woda bez względu na to czy masz 1 rybkę, czy 10 powinna "czekać" na nie spokojnie 3tygodnie. W tym czasie rybek się nie wpuszcza a nazywa się to dojrzewanie akwarium. W wodzie wytwarzają się wtedy bakterie nitryfikacyjne, które są niezbędne do zdrowego i normalnego funkcjonowania akwarium. Skoro już zacząłeś z drugiej strony, to powalczymy inaczej.
4. Wodę podmieniamy raz w tygodniu (ja to robię w sobotę, bo wtedy dużo czasu) w ilości ok 25 - 30% w twoim wypadku to będzie jakieś 9l. Przy podmianie nie dodawaj żadnej soli akwarystycznej ani odkażalnika, bo wtedy zabijasz wszystkie bakterie. W tym te dobre, nitryfikacyjne. Woda do podmiany powinna stać 24 - 30 godzin, żeby ulotnił się z niej chlor.
5. Co do mętnej, śluzowatej wody. Przygotuj sobie 15l i podmień wodę w akwarium (nie dodawaj soli!), po dwóch dniach podmień 9l, odczekaj tydzień i rób regularne podmiany co tydzień.
6. Kup żywe roślinki i obsadź nimi akwarium, równowaga w akwarium ustali się wtedy odrobinę szybciej.
7. Poczytaj o zakładaniu, dojrzewaniu i pielęgnacji akwarium:
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/pielegnacja/

michal1991022
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 24, 2008, 11:51:26 »

mario27-28   i    Ivonka  Dzięki za dobre rady zrobie tak jak mi poradziliscie  poczekam do wakacji poniewaz na wakacje planuje zakup akwa 112l
Spróbuje z tymi podmianiami raz w tygodniu ok 10l i dokupie roslinki....zobaczymy czy sytuacja sie ustabilizuje Smiley A co do roslinkihttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/acb8b47371a6ec28.htm <------moze wy wiecie jaka to roslinka kupiłem ją wczoraj i nadal nie wiem jaką nazwe nosi ta roslinka i jakie parametry potrzebuja Smiley Cheesy Pozdrawiam
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 24, 2008, 15:14:21 »

Link u mnie niedziała,popraw jak możesz to ktoś ci odpowie Smiley

michal1991022
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 24, 2008, 15:33:03 »

Te linki wyzej działają na samej gorze Smiley
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 24, 2008, 20:24:28 »

To jest poprawny wystarczyło dodać l do htm
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/acb8b47371a6ec28.html
Zamieść zdjęcia zbiornika.Masz pokrywę?
Zmień filtr,odmulaj,wymieniaj 20 - 30% wody raz w tygodniu i trochę poczytaj o akwarystyce.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2008, 20:27:48 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
michal1991022
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 24, 2008, 20:58:26 »

Zdjęcia akwa zamieszcze jutro...nie mam pokrywy Smiley juz mniej więcej wiem co musze zrobic  poprzednicy cię wyprzedzili Cheesy hehe
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: