Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Odbłyśnik z folii aluminiowej?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Odbłyśnik z folii aluminiowej?  (Przeczytany 11184 razy)
Kaman3000
Gość
« : Maj 17, 2008, 13:37:55 »

Czy gdybym wykleił pokrywę od wewnątrz folią aluminiową jako odbłyśnik, nie spaliła by się i dawała światło?
lukasz81
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2008, 13:42:47 »

ja kupilem arkusz samopszylepny do dekoracji koloru srebrnego dobrze odtluscilem i przykleilem efekt nie najgorszy ale ale myslalem ze bedzie o wiele lepiej

akwa 200l
4 blue diamond
 red cherry
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2008, 14:15:30 »

Spalic się nie spali Wink. Ja tak mam i jest i ok Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2008, 20:47:14 »

Czy gdybym wykleił pokrywę od wewnątrz folią aluminiową jako odbłyśnik, nie spaliła by się i dawała światło?

Przecież aluminium to metal,to co może się spalić.Ręce opadają.

Krzysiek573
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 29, 2008, 12:33:27 »

a pomyślałeś że obudowa też się grzeje, chodzi mi o przetwornik, jak ja wyłożyłem pokrywe folia to też myślałem że jest ok, ale na szczęście podkleiłem ją taśmą klejaca i po czasie się odkleiła i i pomiędzy świetlówkami zobaczyłęm znikształcona pokrywe, pamiętajcie ze ta folia do żywności jest izolatorem ciepła!!! polecam podłożenie foli tylko pod świetlówki, ale lepszym rozwiązaniem będzie kupno odbłyśnika.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 29, 2008, 12:37:50 »

A widzisz... Ja się tego ustrojstwa pozbyłem z obudowy. U "hulają" elektroniki z żarówek kompaktowych.

arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 18, 2009, 10:29:58 »

moim zdaniem folia to nie najlepszy pomysł Undecided
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 19, 2009, 16:40:38 »

Folia aluminiowa to najtańsze rozwiązanie, ale i najmniej skuteczne. Zwłaszcza jeśli będzie to folia powszechnie używana do pakowania żywności. Ta folia jest cienka i przyklejenie jej do pokrywy bez zagnieceń jest prawie niemożliwe (załamania rozpraszają światło). Klej musi być rozprowadzony na całej powierzchni inaczej podczas czyszczenia może dojść do rozdarcia. Nie odbija również światła tak dobrze jaby mogło się wydawać no i dość szybko traci połysk, trzeba przyklejać nową.
Dużo lepszym rozwiązaniem jest folia lustrzana samoprzylepna, droższa (można kupić okazyjnie w marketach budowlanych np Castorama) ale i trwalsza i skuteczniejsza. Świetnie odbja światło, bez problemu przykleisz bez załamań - jest wystarczająco sztywna i nie traci tak szybko połysku (o ile wogóle traci - u mnie w pokrywie jest od Ip. 2004r i po umyciu wygląda jak nowa). Nie mam tu na myśli folii lustrzanej w rolkach 5-10cm tylko w rulonach jak tapety, o ile dobrze pamietam to szer. 47cm, przynajmniej ja taką kupowałem. Ta w rolkach szer. 5-10 cm to lipa, wypala się bardzo szybko.
Wyklejanie folią to pośrednie rozwiązanie, najlepiej zastosować odbłyśniki - są najbardziej skuteczne (najmniejsze straty).

385 l - dyskowce
perfectmen87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 20, 2009, 22:27:32 »

Ta folia to chyba niema sensu szybko zachodzi glonami, żadnego efektu gołym okiem nie zobaczysz o ile wogule będzie. przytnij paski z lustra i przyklej nad swietlówkami. Nawet zamawiająć u szklarza będzie taniej niż odbłtyśnik
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: