micgal
Nowy
|
|
« : Kwiecień 22, 2008, 17:15:22 » |
|
nie wiem jak rozmnożyć gurami ? czy moze samkiec byc niebieski, a samicza pomaranczowo zlota i razem bedą mieli tarło ??
|
|
|
|
|
|
|
fish000
Stały użytkownik
mały elektronik :D ( słóżę pomocą)
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2008, 18:17:03 » |
|
Może się zdarzyc ze podejdą razem do tarła ale raczej na nic bym nie liczył . Lepiej dokup cos zebys miał do pary i one juz sobie same poradzą . Najlepiej w osobnym akwa je trzymac . Samiec wybuduje gniazdo i przeprowadzą tarło. POtem zabierz samice jak bedzi po wszyzstkim samca zabierz jak młode zaczną samodzielnie pływac
|
|
|
|
166 litrów -ogólne 3x zbrojnik niebieski 2x kirysek spiżowy 2x czarna tetra 6 rozbora klinowa 14x neon inessa 4x danio lamparcie
|
|
|
krecha
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2008, 09:58:21 » |
|
Cześć! Bardzo chciałabym rozmnożyć moje gurami niebieskie, (mam parkę) ... ale nie wiem jak to zrobić.. Ile litrów w akwa, czy trzeba pompkę lub grzałkę? Ile stopni ma mieć woda i czy trzeba mieć dużo roślin, bądź bardziej miejsca do pływania, a może i to i to.? Bardzo proszę o pomoc, bo mi bardzo zależy na małych rybeczkach. Aha, i około ilu rybek się rodzi? Ile trwa od złożenia jajeczek do wyklucia się młodych? Kiedy wyłowić samca i samicę, aby w ogóle nie narażać młodych, proszę o pomoc. I z gówy dzięki...
|
|
|
|
|
|
|
Zielony3103
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 23, 2008, 15:18:58 » |
|
Grzałka musi być zresztą jaki filrt też Z tego co mi wiadomo aby samiec budował gniazdo powinna być roślinka pływająca. A więcej to koledzy ci podpowiedzą bo nie znam się bardzo na gurami.
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 23, 2008, 15:31:49 » |
|
temp 30*C filtrowanie ofc, ale najlepiej filtr gąbkowy, na małych obrotach, żeby nie niszczył gniazda akwarium osobne bez podłoża rośliny pływające, z tyłu, lub w rogu gęsto wpuszczasz samca po 1 dniu, jak zobaczysz gniazdo wpuszczasz samicę reszta sama się potoczy tylko sie nie przestrasz, samiec pewnie poturbuje samicę, u labiryntów granica między tarłem a agresją jest bardzo słabo zaznaczona
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
krecha
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 25, 2008, 09:07:10 » |
|
Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że uda mi się je rozmnożyć... Jakiej wielkości powinno być akwa? I czy samiec zrobi gnazdo gdy nie będzie jeszcze samicy??... I czy nie zaszkodzi jeśli samiec ma jakiś 1 rok, a samica 2 LATA? Czy nie jest za stara? Z góry dzięki za odpowiedź
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 25, 2008, 09:36:41 » |
|
Też mam mały problem z gurami marmurkowym. W sumie nie zależy mi na ich rozmnożeniu - a tylko żeby im dobrze było i dzieje się z nimi coś dziwnego. Mam 2 samce i 2 samice. Prawdopodobnie... napewno 1 samca i 1 samicę do reszty nie jestem na 100% pewien ale to raczej samiec i samica - tylko że... dwa samce - zmieniły kolor, zrobiły się w 2/3 czarne i się kilka godzin kręciły wokół siebie i obok siebie w rogu akwarium (tam gdzie jest najwięcej roślin pływających), wokół nich zebrały się żałobniczki i skalary i się gapiły - też kilka godzin normalnie.... Teraz ta para samców od czasu do czasu znowu ciemniej i gania za sobą, albo siedzi w tym samym rogu i pływa w kółko jedna za drugą, a wtedy żałobniczki znowu z wielkim zaciekawieniem im się przyglądają. Samica - ta której jestem niemal pewien (że to samica) - jest strasznie agresywna... co chwila któreś gurami jest nadgryzione (niekoniecznie tylko przez nią - może przez siebie nawzajem też). Goni pozostałe 3 równo po całym zbiorniku. Chciałbym dobrać parkę gurami i pozostałe 2 oddać - ale nie kumam już o co chodzi... jakieś sugestie ? Mam jeszcze jeden zbiornik 112l (ten ma 216l) - mógłbym przenieść któreś gurami... tylko które...
|
|
|
|
|
|
|
krecha
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 25, 2008, 10:27:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
krecha
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 25, 2008, 10:32:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 25, 2008, 11:23:40 » |
|
No właśnie tak myślałem na początku. Ale teraz już nie wiem. Samica która myślę że to napewno samica ma zaokrąglone kształty przy płetwach brzusznych i zaokrąglone płetwy - grzbietową i dolną. Z 2 samców - 1 to na 100 % samiec - ma ostre płetwy i grzebietową i brzuszną.... i jest najłagodniejszy z moich gurami, grugi samiec ma górną płetwę ostrą... a dolną zaokrągloną - płaski nie ma "pogrubienia" w okolicy płetw bocznych. Ostani gurami - jest najmniejszy - 2 razy mniejszy od samców i chyba jest samicą - zaokrąglone płetwy górna i dolna - też grubawy jak samica. Chyba że - te 2 samce - to samiec i samica - a samica może mieć podgryzioną płetwę grzbietową po prostu i być już po tarle - a że samiec gniazada nie zbudował (albo zbudował takie którego nie widziałem w tej gęstwinie) to żałobniczki i skalary zjadły ikrę i tyle... Nie wiem - ale wkurza mnie, że od czasu do czasu na głowie któraś z ryb ma różowe skaleczenie - myślę że to od podgryzienia...
|
|
|
|
|
|
|
krecha
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 26, 2008, 09:37:46 » |
|
Moje gurami, nie chcą się rozmnażać.. Samiec nie buduje gniazda, bo wydaje mi się, że samica chce mieć "dzieci", ale samiec gniazda nie buduje. Mam im może temperature podwyższyć czy coś?... Mój kolega mówi, że się im obniża wode, żeby miały ok.10-15cm. To prawda? Bo on podobno tak zrobił i mu się zaczęły rozmnażać.
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 27, 2008, 19:11:54 » |
|
Obniżenie poziomu wody nie jest konieczne, ale może też pomóc. Ważne, żeby zadbać o rośliny pływające w jednym z narożników oraz o słaby ruch wody na powierzchni.
|
|
|
|
|
|
|
krecha
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 30, 2008, 09:38:49 » |
|
Thanx za odp. Zmnijsze ruch napowietrzania i zadbam o większą ilość roślinek Może będą maluchy ....
|
|
|
|
|
|
|
Michal1948
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 14, 2008, 19:19:14 » |
|
Do rozmnazania gurami potrzebny jest filtr? Czy wystarczy napowietrzacz? Pzdr.
|
|
|
|
|
|
|
|