Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mały problemik  (Przeczytany 1783 razy)
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« : Czerwiec 09, 2008, 20:26:16 »

Witam wszystkich .
Dzisiaj przyszedłem ze szkoły a tu w moim akwa 100l brzydka niespodzianka Sad mekka zerzarła mojego barwniaka Sad wygryzła mu w brzuchu dziure . Planowałem oddac mekki znajomemu do akwa 600l z wiekszymi rybami dopiero jak podrosną ale mnie wkurzyły  no i jutro mu je dam . I teraz pytanie Od kumpla wezme samca barwniaka to bede miał dalej parke . No i chciał bym dorzucic bojowników mysle o jednym samcu i dwuch samiczkach i to wszystko te 5 rybek mi wystarczy no chyba ze jeszcze jakies 2 zbrojniczki niebieski .
I teraz moje pytanie czy w takim układzie musze miec zarosniete akwa?? czy bojowniki bedą atakowac barwniaki albo odwrotnie??
Czy proponujecie moze jakis inny układ w tym akwa??  A może wiecej bojowników ?? Bo w  koncu ludzie trzymią w 10 tyle ryb co ja chce w 100 trzymac . A wiec słucham sugesti .

PS  Mój biedny barwniaczek niedawno został ojcem a teraz juz nie ma się kto młodymi opiekować Sad a własnie zaczynają pływać

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 09, 2008, 20:29:18 »

A może wiecej bojowników ??
Chyba nie powienienes trzymc wiecej niz jednego samca. Chyba, bo nie wiem czy w 100l takze beda ze soba walczyc.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 09, 2008, 20:47:13 »

Zdecydowanie nie powinieneś trzymać więcej niż jednego samca bojownika. Akwa lepiej mieć zarośnięte. Pomijając korzystne oddziaływanie roślin na biologię w zbiorniku, samice bojownika będą miały się gdzie ukryć przed zaczepkami samca. Samiec będzie potrzebował roślin pływających do budowy gniazda pienistego. Barwniaki potrzebują kryjówek do odbycia tarła. Jeśli chodzi o agresję - samiec bojownika będzie odganiał intruzów spod gniazda, ale nie powinien im zrobić krzywdy. Gorzej może wyglądać sprawa z dorosłymi barwniakami w okresie tarła. Samce barwniaka potrafią zabić intruzów w mniejszych zbiornikach. U mnie, kiedy hodowałem barwniaki, zajęły one połowę 240l zbiornika i samiec nie dopuszczał żadnych ryb na swój teren. Pozostałe ryby musiały zadowolić się pozostałą połową. Nie wiem jak sprawa by wyglądała w 100l.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 09, 2008, 20:51:47 »

jesteś pewny, ze to mekka ?
mogła zdechnąć a rybki poprostu zaczęły sprzątać Roll Eyes

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 10, 2008, 13:52:53 »

No na 99% to jest meeka  no a te moje barwniaczki juz jedno tarło odbyły w mniejszym akwarium w ok 60 litrów z tymi meekami i było ok . Wiem ze nie moge dać wiecej samców  ale ile samic najlepiej ?? bo róznie czytałem napewno 2 albo 3 ale dajcie jakies konkretne argumenty . Czy samice bojownika walczą między sobą ?? jesli tak to rozsądnie było by trzymac 3 sztuki jesli nie to moga zostać dwa .

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 10, 2008, 17:58:49 »

No i już mam nowego samca barwniaków Smiley jest w akwa dopiero od godziny a juz sie wyraznie polubił z moją samicą Smiley

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
cortez
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 10, 2008, 18:56:57 »

Myślę, że dwie samice bojownika wystarczą. Mogą trochę między sobą rywalizować (stroszyć się), ale krzywdy raczej sobie nie zrobią.
fish000
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 12, 2008, 18:03:41 »

A czy jak bym miał w tym akwa dwie pary barwniaków to był by problem?? ta druga nie koniecznie czerwonobrzucha może szmaragdowy .

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 12, 2008, 18:33:15 »

Nie dokładaj do barwniaków bojowników! Podczas tarła zostaną prawdopodobnie zabite.Co do drugiej pary barwniaków szmaragdowych to niezbyt dobry pomysł zostaną zdominowane przez czerwonobrzuche , ponieważ są spokojniejsze.A nie lepiej zostawić tam samej parki?? To nie jest duży zbiornik a barwniaki z narybkiem to super widok Smiley Kiedyś w akwa 63l. Trzymałem parkę wraz z dwoma pokoleniami młodych Wink

Astronotus ocellatus i drobnica.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: