Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Czy w 112l można hodować jakieś pielęgnice ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy w 112l można hodować jakieś pielęgnice ?  (Przeczytany 3378 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Maj 16, 2008, 22:56:45 »

Czy w 112l można hodować jakieś pielęgnice ? - nie chodzi mi o pielęgniczki.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2008, 23:36:01 »

można Smiley
pielegniczki (spis na apisto.pl)
pielęgnica zebra
barwniak czarno brzuchy
pielęgnica miodowa
akara z maroni
pielęgnica sajica
pielęgnica viejta
-II- mekka
pielęgnice zółte
zółtaczek indyjski

oraz
gatunki muszlowców
moze para ksiezniczek
niech sie inni wypowiedza bo sie na afryce nie znam wcale
(malawi i tanga i jezioro wiktori)

te ryby można trzymać moim zdaniem, ale tylko w parach

borkowski8
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 17, 2008, 00:48:40 »

Oczywiście, że można. Sam jestem posiadaczem takiego zbiornika.
Jakieś dwa lub trzy latka temu miałem w akwa pielęgnice i żyło się im tam bardzo dobrze. Były to między innymi:
- pielęgnice zebry
- pielęgnice zebry
- akary
- pielęgnica pawiooka
- akarki (papuzia)
- pielęgniczka ramireza
i jakieś jeszcze inne ale już dokładnie nie pamiętam.
Przez ponad dwa lata miałem pielęgnice. Oczywiście nie trzymałem wszystkich na raz, tylko stopniowo wymieniałem na inne. Zmieniłem jednak pielęgnice na mniejsze spokojniejsze rybki, gdyż te agresywne tłukły się nieraz i kaleczyły, zwłaszcza w okresie tarłą (niestety nie miałem wtedy zapasowego zbiornika tarliskowego).
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 17, 2008, 01:49:30 »

tlukly sie i kaleczyly bo w akwarium 100l to mozna miec pare , najwazniejszym czynnikiem jest dlugosc akwarium, minimum to 80 cm ja w swoim akwarium  - 200 litrów
ale 125 cm dlugosci mam 2 pary z narybkiem i jedna pare na jajach i jest ok, ryby podzilily zbiornik na reviry po 40 cm, długosci i kazda para ma wlasny kamien, dolek lub kokosa i jakos to funkcjonuje

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2008, 19:00:43 »

OK, dzięki za informację. No właśnie, czy dawać tam 2 pary... muszę to przemyśleć i poczytać o proponowanych przez Was rybach do 112.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: