Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Zakwit wody i waciki kosmetyczne... / błagam o pomoc :)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakwit wody i waciki kosmetyczne... / błagam o pomoc :)  (Przeczytany 1985 razy)
Smerfcio
Zainteresowany
**

« : Maj 25, 2008, 20:40:02 »

Wiem , wiem jestem czubek ;p ale mam pytanko , w akwa dałam już 4 żabienice więcej i wymieniłam 70 % wody , kupiłam  lepszy filterek i zakwit wody dalej jest i tu moje pytanie gdzieś mi się obiło o uszy , że zwykły filtr nie wychwytuje zakwitu i tu mam pytanie czy mogę do filtra wsadzić na gąbkę waciki kosmetyczne może one wybiją zielone "dziady" w sensie , że je zbiorą oczywiście codziennie wieczorem będę je wymieniać albo wsadzać je tylko na noc. BO już nic innego nie mogę wymyśleć. Dodam , że na pewno przyczynem zakwitu wody jest azotan gdyż welonki "swoje " produkują.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2008, 21:24:12 »

Piszesz, że kupiłaś lepszy filterek ... Rozumiem, że stary wyciągnełaś Huh
W ten sposób pozbyłaś się dużego skupiska kultur bakterii ... W dodatku 70% podmiany wody ...
Zachwiałaś równowagę bilogiczną. Teraz pozostaje po prostu czekać ...
Dobrym pomysłem będzie np zaciemnienie akwarium na 2-3 dni i nie karmienie ryb w tym okresie.

Cierpliwości ...

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2008, 22:02:01 »

Dodaj bakterii nitryfikacyjnych

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2008, 22:06:02 »

A te opakowanie tych bakteri tak się nazywa bo u mnie w zoologicznym siedzą Panie , które się nie znają za bardzo...
jacekpiwo
Stały użytkownik

120l 20l + 20l(obecnie tarliskowe)

« Odpowiedz #4 : Maj 25, 2008, 22:08:40 »

włórz  jeszcze ten stary filterek a bakterie to chyba są dobra na amoniak a nie na glony ale ja tego nigdy nie używałem i nie wiem
Smerfcio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Maj 27, 2008, 14:14:45 »

Czy nie mogę zastopić czymś tych  środków bo pytałam dziś o wszystkie z nich w moim mieście i w żadnym z nich/ mam 2 / nie ma tych środków a chciała bym się pozbyć tego wstrętnego zakwitu skutecznie...
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 27, 2008, 14:45:35 »

Tak ... cierpliwie czekać .... jak wyżej pisałem
Możesz również pożyczyć nieco wody z dojrzałego akwarium od zaprzyjaźnionego akwarysty

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: