|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 25, 2008, 19:38:45 » |
|
Dolej jeszcze nitrivec sery i poczekaj.Czy płukałeś filtr.
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2008, 22:23:17 » |
|
Plukalem filtr i nitrivec dolany. Kurde niepokojaco dlugo utrzymuje sie to zmetnienie... Nigdy tak nie bylo. Dolalem wybielacz optyczny ale to za wiele nie pomoglo...
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2008, 22:26:38 wysłane przez Mechanic »
|
|
|
|
|
mania40
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 27, 2008, 00:04:32 » |
|
Jak na mój gust to dużo lejesz tej chemii, mam nadzieję, że filtr był płukany w wodzie odlanej z akwarium. Jak długo funkcjonuje ten zbiornik, bo mi to wygląda na zaburzenia w procesie jego dojrzewania. Badałeś w nim poziomy związków azotu?
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 28, 2008, 12:26:32 » |
|
Zbiornik funkcjonuje kilka ladnych tygodni, wiec mysle, ze z jego dojrzewaniem jest wszystko ok. Niestety nie badalem...
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 28, 2008, 12:59:21 » |
|
w czym płukałeś gąbkę filtra ?? po co dajesz ten cały wybielacz i trypafavinę ? zdajesz sobie sprawę, że one zabijają bakterie i mamy dojrzewanie od nowa ??
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Mechanic
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2008, 08:41:53 » |
|
Dodawalem trypaflawine by odkazic wode, gdyz moja samica gurami padla z niewiadomych powodow i nie chcialem ryzykowac epidemi... Gabke niestety plukalem pod kranem...
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2008, 10:00:27 » |
|
Poczytaj o dojrzewaniu akwarium. Ryba pewnie padła z zatrucia zw. azotu. Nie powinno się leczyć ryb jeśli nie wiesz co jej jest. Leczenie w akwarium ogólnym także nie jest polecane bo wlanie środka bakteriobójczego do akwarium jak trypaflawina zabija nam poza domniemanymi bakteriami chorobotwórczymi także te potrzebne bakterie nitryfikacyjne osadzające się na filtrze, które przemieniają trujące związki przemiany materii ryb w mniej szkodliwe związki. Wybielacz optyczny także zawiera środki bakteriobójcze więc nie jest polecany jeśli nie ma takiej potrzeby. Wypłukanie filtra pod wodą z kranu zabija i wypłukuje pożyteczne bakterie nitryfikacyjne osadzające się na wkładach filtracyjnych dlatego powinno się wkłady czyścić delikatnie w wodzie spuszczonej z akwarium.
Jeśli nie masz w akwarium roślin to dodanie Aquatanu nie zaszkodzi ale reszta tej chemii, którą lejesz jest niepotrzebna. Podmieniaj co tydzień te 20-25% wody i daj dojrzeć zbiornikowi w spokoju. Dbaj o pożyteczne bakterie w akwarium a one będą dbały o stabilizację Twojego zbiornika.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2008, 10:02:48 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Mechanic
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2008, 10:11:26 » |
|
Dziekuje i pomysle nad zastosowaniem twoich rad. Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 29, 2008, 11:53:55 » |
|
Dziekuje i pomysle nad zastosowaniem twoich rad. Pozdrawiam! Tu nie ma się nad czym zastanawiać. Rady Emi to sprawdzone i potwierdzone podstawy prawidłowego prowadzenia akwarium.
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
cortez
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 29, 2008, 20:16:39 » |
|
Z rad tych skorzystaj koniecznie. Jeśli nie masz w zbiorniku roślin to szybko je wprowadź. Pomagają one zachować równowagę biologiczną w zbiorniku i świetnie rozkładają trujący amoniak. Jest to szczególnie ważne przy popełnianych błędach z czyszczeniem filtra i stosowaniem chemii.
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 03, 2008, 09:06:36 » |
|
Jeśli to takie pływające, krótkie niteczki to sinice. Napisz coś więcej o swoim akwarium: jak długo już stoi, jakiego typu to akwarium, napowietrzanie/CO2, nawożenie, rośliny, ryby, jaką masz filtrację, znasz parametry wody, ile i czym karmisz ryby?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
pitur
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 03, 2008, 20:30:51 » |
|
akwarium jest młode bo ma jakieś dwa miesiace, mnie to na niteczki nie wyglada raczej na takie mikroskopijne pęcherzyki powietrza i drobiniki jakies zanieczyszczenia ,podejrzewam ze jest to spowodowane przekarmienie w moja nieobecnośc zleciłem karmienie rodzince i to mogą być własnie skutki ,akwarium jest towarzyskie , filtr tera ex 700napowietrzanie to tylko deszczowina co tez moze powodowac zmetnienie bo dość mocno pryska tzn ma spore cisnienie , co2 z bimbrowni , roślin jeszcze nie nawoze Moje parametry: NO2-0 NO3-w granicach 10 ph-7-7,5 kh13 gh15 Roślin jest sporo , praktycznie całe akwa obsadzone , nie jestem ich teraz w stanie po nazwach wymienic, co do karmienia , to dostają pokarm mrożony i w płatkach. pozdrawiam
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2008, 20:32:57 wysłane przez pitur »
|
|
|
|
|
|