Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Korzeń z dziurami jak korek  (Przeczytany 1825 razy)
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« : Czerwiec 15, 2008, 11:24:29 »

Witam! Mam pytanie do Was. Chodzi mi o to że jestem w posiadaniu grubych korzeni ze starej zdziczałej jabłoni, ściętej ok. 2 lat temu. Korzonki zostały dokładnie oczyszczone, wygotowane na wsi w wielkim parniku ( ok. 4 godz.), potem były moczone 2 tyg. W sumie książkowa robata tylko...tylko, że kiedy je wczoraj przywoziłem ze wsi ( po preparowaniu) zauważyłem niewielkie otworki tak jakby zaślepione korkiem (jakieś 7-8 dziurek). Zaciekawiło mnie co może być dalej i rozłupałem jeden korzonek. W środku siedział sobie ugotowany robak coś jek osa tyle że mniejsza. Trudno było rozpoznać bo robal zabarwił się od korzenia. Czy taki korzeń nadaje się do baniaka, czy moja dwutygodniowa robota poszła na marne. Proszę o pomoc Pozdrawiam

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 15, 2008, 11:45:40 »

Witaj,
ten robak to prawie na pewno truteń, drzewo jabłoni jest bardzo, bardzo miękkie więc nie wiem jak będzie się zachowywało w wodzie. Może podpowie Ci ktoś, kto zastosował w swoim akwarium. Moim zdaniem nic złego się nie stanie.
Pozdrawiam.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2008, 14:58:22 »

Może to korniki?

Mam gałąź jabłoni w akwarium i jest ok.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 15, 2008, 17:34:21 »

Zrobiłem tak : 2 krótsze korzonki wsadziłem przed chwilką do baniaczka 57l. Co z tego bedzie - zobaczymy (chodzi mi głównie o te dziury z robalami). Jeśli w przeciągu 2-3 tyg. nie wyjdzie żadna pleśń czy zgnilizna i woda nie zmieni koloru i nie zmieni parametrów wody to będę miał super korzonki do przyszłego baniaka 200l

Dzisiaj mija 3,5 mies. od wsadzenie owych korzonków do baniaka i przerobiłem przez ten czas pleśń i wypławy. Stwierdzam, że korzenie jabłoni nadają się do akwarium, poza tym korzeń zrobił się mogcno brązowy i jest ulubionym miejscem zbroiników.
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2008, 13:41:08 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: