może to być metan gaz bagienny powstaje w wyniku gnicia szczątków organicznych ale jeżeli dbasz o czystość dna nie powinno sie mieć z czego tworzyć
nie powiem. robawiła mnie ta wypowiedź. i sugerowane niebezpieczeństwa z tym związane.
w podłożu akwariowym mogą występić warunki w których mogłoby dojść do powstawania metanu ale jeśli nawet to wstężeniach bezpiecznych i w ogóle nie warto na ten temat pisać. do tego są konieczne warunki beztlenowe, a nawet tzw "strefy beztlenowe" o których się pisze to de facto strefy z bardzo małą zawartością tlenu, ale nie beztlenowe. żeby doprowadzić do środowiska sprzyjającego powstawaniu metanu najpierw musiałyby wymrzeć wszytkie bakterie (nawet beztlenowe - czytaj "względnie beztlenowe - potrzebują 0,5 mg O2 na dm3) nie mówiąc już o roślinach - a raczej ich korzeniach.
a te bąble z podłoża to najprawdopodobniej tlen.
P.S. świdry w akwarium roślinnym ..... bleee. tę funkcję spełniają korzenie roślin. co innego w baniakach nieroślinnych - choćby biotopy typu malawi, tanga.
P.S.2 to o czym wspominała Emi - smród zgniłych jaj - to efekt wydzielania siarkowodoru - H2S. jest toksyczny i jego występowanie w zbiorniku może stanowić problem. może występować jeśli podłoże jest bardzo bogate w substancje organiczne (np obornik - jak u mnie) a roślin jest niewiele (jaki sens używania takiego podłoża w tym wypadku? - żaden) i w podłożu występuje niski potencjał redox. problem ten nie powinien występować w akwariach roślinnych gdzie ilość korzeni w podłożu zapobiega tworzeniom się stref z tak niskim potencjałem redox (w warunkach beztlenowych - czytaj "względnie beztlenowych) rośliny radzą sobie doskonale transportując tlen do korzeni.