Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « bąble wydostające sie z podloza
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: bąble wydostające sie z podloza  (Przeczytany 10612 razy)
adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 18, 2008, 05:16:52 »

tlen nie wybucha, wodór wybucha.
tlen nie wybucha sam ale w tlenie większość związków ulega wybuchowemu spalaniu Cheesy

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 18, 2008, 07:59:15 »

tlen nie wybucha, wodór wybucha.
tlen nie wybucha sam ale w tlenie większość związków ulega wybuchowemu spalaniu Cheesy

Adriano ... a gdzie w tlenie jakieś związki Huh Toż to pierwiastek (O2)

adriano210
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 18, 2008, 08:56:53 »

sprostowanie: chodziło mi o to ze w atmosferze tlenu cząsteczkowego o2 lub atomowego o lub ozonu o3 większość związków organicznych i nieorganicznych ulega gwałtownej reakcji egzotermicznej (wybuch) więc zabawy we wkładanie czegokolwiek co sie tli pali lub jest gorące do np. butelek wypełnionych tlenem może stać sie nie bezpieczne, bo drucik dajmy na to spali się w oślepiającym blasku, ale np gruda siarki, lub , manganianu potasu może urwać dłoń, w kontakcie z tlenem atomowym większość związków organicznych wybucha    Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Afro

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 18, 2008, 09:44:22 »

Że tak powiem tak myślałem że ty tak myślałeś  Grin Ale wolałem sprosotwać, coby młodzież pały nie zarobiła na lekcji chemii Cheesy
W uproszczeniu - tlen jest dobrym (bardzo dobrym) katalizatorem przy spalaniu substancji, stąd zagrożenie wybuchem Cheesy

lukasz81
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 18, 2008, 18:04:37 »

dzisaj kupilem test sery na no3,no i 0 Smiley
szczeze powiem ze tak nakombinowaliscie z tym calym tlenem ze juz sam nie wiem czy mam jeszcze raz sprobowac
zlapac kilka pechezy do jakiegos mniejszego pojemnika by uzyskac wieksze stezenie i sprobowac to podpalic no bo jak
reke mi urwie to kto sie rybami zajmie(na zone liczyc nie moge,potrula by je bez wachania:)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2008, 18:10:48 wysłane przez lukasz81 » Zapisane

akwa 200l
4 blue diamond
 red cherry
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 19, 2008, 08:52:47 »

szczeze powiem ze tak nakombinowaliscie z tym calym tlenem ze juz sam nie wiem czy mam jeszcze raz sprobowac

Nie Smiley To jeden z głupszych pomysłów jakie tutaj czytałem  Grin

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 19, 2008, 11:16:52 »

może to być metan gaz bagienny powstaje w wyniku gnicia szczątków organicznych ale jeżeli dbasz o czystość dna nie powinno sie mieć z czego tworzyć

nie powiem. robawiła mnie ta wypowiedź. i sugerowane niebezpieczeństwa z tym związane.
w podłożu akwariowym mogą występić warunki w których mogłoby dojść do powstawania metanu ale jeśli nawet to wstężeniach bezpiecznych i w ogóle nie warto na ten temat pisać.  do tego są konieczne warunki beztlenowe, a nawet tzw "strefy beztlenowe" o których się pisze to de facto strefy z bardzo małą zawartością tlenu, ale nie beztlenowe. żeby doprowadzić do środowiska sprzyjającego powstawaniu metanu najpierw musiałyby wymrzeć wszytkie bakterie (nawet beztlenowe - czytaj "względnie beztlenowe - potrzebują 0,5 mg O2 na dm3) nie mówiąc już o roślinach - a raczej ich korzeniach.

a te bąble z podłoża to najprawdopodobniej tlen.

P.S. świdry w akwarium roślinnym ..... bleee. tę funkcję spełniają korzenie roślin. co innego w baniakach nieroślinnych - choćby biotopy typu malawi, tanga.
P.S.2 to o czym wspominała Emi - smród zgniłych jaj - to efekt wydzielania siarkowodoru - H2S. jest toksyczny i jego występowanie w zbiorniku może stanowić problem. może występować  jeśli podłoże jest bardzo bogate w substancje organiczne (np obornik - jak u mnie) a roślin jest niewiele (jaki sens używania takiego podłoża w tym wypadku? - żaden)  i w podłożu występuje niski potencjał redox. problem ten nie powinien występować w akwariach roślinnych gdzie ilość korzeni w podłożu zapobiega tworzeniom się stref z tak niskim potencjałem redox (w warunkach beztlenowych - czytaj "względnie beztlenowych) rośliny radzą sobie doskonale transportując tlen do korzeni. 

lukasz81
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 19, 2008, 16:57:57 »

no dobra bogate podloze mam,roslin raczej nie najmniej a korzenie zle wygladaja a wlasciwie to nie wygladaja wogole ale nie smierdza

akwa 200l
4 blue diamond
 red cherry
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: