Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Biale plamy na salarze  (Przeczytany 2092 razy)
baczek251
Nowy
*

« : Sierpień 12, 2008, 19:51:53 »

Witam
Mam pewnien problem. Na sklalarze pojawiły się białe plamy, narośla, ma postrzepione płetwy. Te biale plamy jak narazie wystepują tylko na nim, nie ma na pozostałych rybach. Co to może być, czy już mam go skazać na śmierć.
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2008, 19:56:17 »

Nie!!!!!! Nie skazuj go na śmierć!!!! Lecz koniecznie!! Zobaczysz, że Twoje wysiłki dadzą efekt. Tylko uważnie słuchaj rad, które otrzymasz od forumowiczów! Skalar, którego miałam też miał plamę, która zmieniła się później w ranę. Udało mi się go wyleczyć Byś może problem Twojego skalara, to zupełnie inny problem, jednak wierz mi, warto włożyć wiele wysiłku by wyleczyć rybkę.l
Wiesz, myślę, że inni akwaryści, którzy będą chcieli Ci pomóc zapytają Cię o wielkość zbiornika, sprzęt, parametry wody i skład rybek. Przygotuj już sobie te informacje, bo pewnie będą potrzebne. Niestety, sama jestem początkująca i nie odważyłabym się podjąć próby pomagania Tobie, ale czekaj cierpliwie, w końcu ktoś się odezwie Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2008, 20:06:10 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2008, 23:10:12 »

dokładniej opisz te plamy i narośla, może możesz wstawić zdjęcie - to bardzo pomaga. Jak zachowuje się ryba? Jak wyglądają jej oczy? Przyjmuje pokarm? Jak wygląda opieka nad akwarium?

baczek251
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2008, 18:13:01 »

Witam, ciężko mi to opisać, są to białe narosla, opiek nad akwarium chyba ok, podmiana wody co 2 tygodnie, raz dziennie karmienie swiatło ok 8 godzin, narazie choruje tylko ta rayba ale co jakiś czas od poczatku założenia akwarium znajduje jakis szkielet ryby chyba mam grupe kanibali (tak na marginesie). W chwili obecnej leczę go na rybia ospę
baczek251
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2008, 18:14:17 »

Nie bardzo wiem jak dołączyć zdjecie
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2008, 18:16:35 »

W poniższym wątku masz opisane co i jak  Good !
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=4540.0

powodzenia  Cheesy

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Sierpień 13, 2008, 18:56:02 »

le co jakiś czas od poczatku założenia akwarium znajduje jakis szkielet ryby chyba mam grupe kanibali (tak na marginesie). W chwili obecnej leczę go na rybia ospę
Jak i czym leczysz?
A co do kanibali..to jaką masz obsadę i litraż? To normalne że jeśli nie wyciągniesz szybko trupa zajmą się nim inne ryby - akwarysta powinien dość szybko reagować na brak rybek w akwarium Wink Problem może być np. w parametrach wody. Bardziej prawdopodobne że ryby zajmują się padliną

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: