Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Przeniesienie starego filtra no nowego akwa, czy dokladnie wyczyścić ten filtr?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przeniesienie starego filtra no nowego akwa, czy dokladnie wyczyścić ten filtr?  (Przeczytany 1428 razy)
BeStol
Bywalec

« : Lipiec 13, 2008, 13:16:04 »

Proszę o radę. Jestem w trakcie zakładania nowego akwarium. Na razie wodę w nim filtruje jeden filtr zewnętrzny - nowy, wcześniej nie używany. Zamierzam dodatkowo załączyć w tym akwarium drugi filtr, pochodzący ze starego akwarium, z którego rybki zamierzam przenieść do nowego.
Chcę podkreślić, że w starym akwarium rybki chorowały na wiciowce i nicienie. Dwa dni temu zakończyłam w nim leczenie rybek metronidazolem, lekarstwo zaś zostało zniwelowane węglem i lampą uv. Filtr nie był czyszczony. Moje pytanie brzmi:
- czy ze względu na chorobę, która pojawiła się w starym akwarium konieczne jest wylanie wody ze starego filtra i dokładne wymycie go przed przeniesieniem do nowego akwarium? Czy jednak powinnam zrezygnować z jego czyszczenia, ze względu na zachowanie flory bakteryjnej która się już w nim wytworzyła? Czy przeniesienie filtra w aktualnym stanie (z wodą) nie spowoduje, że pasożyty z którymi walczyłam, mogą znaleźć się w nowym akwarium?
Bardzo, bardzo proszę o radę.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2008, 13:21:50 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 13, 2008, 17:14:28 »

Nawet jeśli te pasożyty nie wytwarzają form przetrwalnikowych to:
1 - pewnie nie ma 100% jakie dokładnie pasożyty to były ?
2 - flora bakteryjna po użyciu antybiotyku (metronidazol) i tak jest pewnie mocno nadszarpnięta

Więc ja na Twoim miejscu przeniósł bym tylko ryby do nowego akwarium, a sprzęty ze starego wyparzył wrzątkiem, łącznie z filtrem. Oczywiście na początku konieczne będą częste podmiany wody i kontrolowanie azotynów i amoniaku. Przede wszystkim należy bardzo oszczędnie karmić ryby dopóki nie wytworzy się w miarę równowaga biologiczna. Można też dodać trochę czegoś na przyspieszony start - nie żadne uzdatniacze, tylko szczepy bakterii, np. Sera Nitrivec.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 14, 2008, 12:39:20 »

Rozumiem. A czy mogę dodać do podłoża akwarium granulat ze starego akwa, gdzie leczyłam rybki? Jeśli tak, to czy wystarczy wyparzenie żwirku?

375 litrów
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: