Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: POKRYWA ALUMINIOWA - CZY WARTO???  (Przeczytany 12139 razy)
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Lipiec 23, 2008, 21:25:42 »

Wszystko zależy jakie rośliny planujesz uprawiać - chcesz czerwone to 4x30W, chcesz mniej wymagające to 2x39W i później coś ewentualnie dołożysz.

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #16 : Lipiec 23, 2008, 21:35:06 »

Aluminiowa pokrywa fajna sprawa jednak zapłacić 400zł za pokrywę 100x40 śmiechu warte cena z kosmosu - arkusz aluminium grubości 2mm wymiarów 200x100cm kosztuje 160zł do tego narożnik 1,5m, zawiasy i belka z dwoma świetlówkami t5 50W wyjdzie góra 250zł! Dodam że do łączenia wystarczy nitownica lub można od razu kupić narożniki zaciskowe i nie trzeba przyklejać odbłyśnika bo wypolerowanie aluminium prawie że na lustro to żaden problem. Więc uważam że jak najbardziej warto tyle że zrobić samemu - a jaka potem satysfakcja Wink

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #17 : Lipiec 23, 2008, 21:37:15 »

Myślę że nazwijmy je typowymi roślinkami (np. różne rodzaje żabienic, mimo że jest to amaznka zastanawiam się nad wprowadzeniem nurzanca bo daje fajknie zarośla...)  z obszaru amazonki a z rybek to głownie małe kąsaczowate. Może keidyś zmienię na Azję ale obecnie Amazonka jest dla mnie ok.
A że sam nie wiem czy warto ąz tak inwestować w 2x39W lub więcej to zstanawiam się nad 4x30W (+odbłyśniki)...stąd moje upierdliwe pytania.

PS. Obawiam się że jestem zbyt śmierdzącuym leniem Grin

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #18 : Lipiec 23, 2008, 21:40:14 »

PS. Obawiam się że jestem zbyt śmierdzącuym leniem Grin
Dlatego zapłacisz dodatkowo za robociznę i z tąd kosmiczna cena pokrywy Tongue

Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Lipiec 24, 2008, 08:11:52 »

No niestety - decyzji nikt za Ciebie nie podejmie. Ja zrobilbym tak jak napisalem. T5 sa lepsze. Ale oczywiscie koszt rowniez rosnie. W ogole jesli chodzi o koszt akwarium i wyposazenia to dobre oswietlenie jest najkosztowniejsze - szczegolnie jesli nie ma sie zaciecia majsterkowicza ( ja nie mam rowniez). 2x39 W tez daje Ci na poczatek powyzej 0,5 W na litr - to jest juz calkiem dobe swiatlo. Mozesz hodowac wiekszosc roslin. Jesli nie planujesz od razu roslinnego zbiornika - to wystarczy. Przy duzym oswietleniu tez powinienes duzo poczytac na temat chocby glonow, CO2. Ja mam 8x39W na 300 litrow. Wiem, ze z mocnym oswietleniem latwo przesadzic. Z drugiej strony - zakladasz 4x30W i masz juz spokoj:) Naprawde- decyzji za Ciebie nikt nie podejmie.
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #20 : Lipiec 24, 2008, 08:58:46 »

Hmmm...zobaczymy dzis podejme decyzje. Dzieki z pomoc.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2008, 09:00:19 wysłane przez Reno » Zapisane

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: