Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Jaki jest najlepszy producent sprzętu akwarystycznego?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki jest najlepszy producent sprzętu akwarystycznego?  (Przeczytany 6923 razy)
rybson
Nowy
*

« : Lipiec 21, 2008, 12:02:22 »

Witam.
Mam zamiar założyć akwarium i nie wiem jakiej firmy wybrać produkty.
Zastanawiam się na takimi firmami:
1) Tropical
2) Sera
3) Aquael
4) Aqua Szut
5) Tetra
Proszę napisać która firma jest najlepsza?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2008, 12:09:02 »

Wszystkie są dobre. Zwłaszcza, że każde z nich robi coś innego (np Tropical pokarmy i preparaty ale nie filtry i inne) ...
Pytanie leciutko bez sensu ...

Xiphophorus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 21, 2008, 12:54:28 »

Witam.
Mam zamiar założyć akwarium i nie wiem jakiej firmy wybrać produkty.
Zastanawiam się na takimi firmami:
1) Tropical
2) Sera
3) Aquael
4) Aqua Szut
5) Tetra
Proszę napisać która firma jest najlepsza?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

jeśli chodzi o filtry i napowietrzacze to polecam aqua szut (od lat używam tej marki), z aquaela polecam grzałki z termostatem, tropical, sera i tetra to uważam równorzędne firmy wyspecjalizowane w produkujcji pokarmu i odczynników, ogólnie wszystkie są dobre choć chyba tetra najlepsza.

pozdrawiam

moje małe zoo Smiley

- pies,
- chomik dżungarski
- szynszyla x2,
- akwa 126l (gupiki: 7 samców +12 samic + ponad 100 narybku)
- akwa 126l (żółw żółtolicy x2, żółw czerwonolicy x2)

w razie pytań o zwierzaki chętnie pomogę, gg 8810704

Pozdrawiam
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 21, 2008, 13:00:04 »

ogólnie wszystkie są dobre choć chyba tetra najlepsza.

Trudno porównywać producenta pokarmów z producentem filtrów ...

Xiphophorus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 21, 2008, 13:05:29 »

dlatego porównujemy aquaela z auqaszutem, a tropicala i reszte oddzielnie.

moje małe zoo Smiley

- pies,
- chomik dżungarski
- szynszyla x2,
- akwa 126l (gupiki: 7 samców +12 samic + ponad 100 narybku)
- akwa 126l (żółw żółtolicy x2, żółw czerwonolicy x2)

w razie pytań o zwierzaki chętnie pomogę, gg 8810704

Pozdrawiam
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 21, 2008, 13:12:07 »

A ja polecam : Juwel -akwaria , JBL - wszystko oprocz akwarii , Dennerle - technika Co2 , niektore rzeczy Sery ,Eheim-filtry . W kazdej mozna cos znalezc . Kazdy chwali to ,co ma . Pozostaje jeszcze sposob dobrania odpowiednich produktow . Ponadto takie rankingi to jak szukanie wyzszosci mercedesa nad bmw, lub odwrotnie .
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 21, 2008, 13:15:02 »

Bez rozwodzenia sie szczegolnie uwazam, ze tego typu porownania sa bez sensu. Mozna porownywac tylko konkretne produkty. A tutaj tez na pewno bedzie tyle zdan co uzytkownikow.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Lipiec 22, 2008, 20:17:53 »

mam doczynienia ze sprzętem wielu różnych firm. jeżeli chodzi o sprzęt to trzeba brać pod uwagę awaryjność, szybki serwis oraz cenę części zamiennych. a więc po kolei: jeżeli filtr wew. to aqua szut turbo jest niemalże niezniszczalny (pracują u mnie od kilkunastu lat), jeżeli filtr zew. to unimax (obowiązkowo nowy model) uważam, że jest to najlepszy filtr zewnętrzny za przyzwoite pieniądze oraz ma najszybszy serwis na miejscu w polsce (pracuje u mnie od wielu miesięcy,jest cichutki i ma dużą objętość),
jbl-niemiłe wspomnienia (hałas i delikatne elementy, nie wiem jak go odpowietrzyć wg instrukicji się nie da bąbel powietrza wraca i burczy), fluval dosyć fajnie pracował ale jak zaczął się sypać to wydałem drugie tyle na części (na początku ułamałem delikatny zaczep, póżniej padła ośka następnie odpadły łopatki wirnika, nie wspomnę o kilku uszczelkach, wymieniałem te elementy wielokrotnie przez trzy lata aż odpadło mocowanie kubła) zaznaczam że piszę omodelu starszym,czli 404!.  serafil-często puszczją uszczelki zaworów odcinających wodę(wydatek ok.20 złotych), poza tym ok. tetraex-nic szczególnego poza wyższą ceną (w tym przypadku płacisz za firmę)(nie kupuj filtrów wew. tej firmy, gdyż mają bocznie ułożone wirniki i ich faktyczna wydajność jest mizena w porównaniu z dolnie ułożonymi łopatkami wirnika innych firm, to samo dotyczy aquael unifilter!) tropical-posiada chyba najbardziej urozmaiconą gamę pokarmów ze wszystkich tych firm ponadto mają preparaty, aczkolwiek tutaj sugerowałbym zoolek, o wiele skuteczniejsze leczenie niż wszyscy pozostali (naprawdę tania firma,a preparaty to górna póła!), zwalczanie glonów to tylko tetra(tabletki szczególnie).   
sera ma najcichsze brzęczyki jakie znam.   
no i grzałki tu polecam aquael,kiedyś szklane psuły się(zawieszał się termostat), ale jakiż super serwis, zawsze dostałem nową. poza tym ostanio wypuścili na rynek cudeńko z tworzywa sztucznego o nazwie neoheather. myślę, że będzie to mój nowy zakup. pozdrowienia i nie daj się zwieść czarodziejom ze sklepów.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 22, 2008, 22:15:26 »

Wedlug mnie:

1. Filtry - Aquael
2. Pokarmy - Sera i Tropical
3. Oswietlenie - Osram, Philips
4. Grzalki - Sera

Ogolnie najbardziej jestem zadowolony z firmy Sera. Uzywam jej pokarmow i preparatow. Filtr mam Aquael'a a swietlowki Osram. Cool
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Lipiec 22, 2008, 23:45:39 »

jeżeli świetlówki to tylko sylvania grolux przód (piękna czerwień) i sera deep sea tył (ciemno niebieska) lub narva oceanic blue tył (jasno niebieska)
no i zapomniałem o pokarmie sera koi professinal (czerwone granulki dla karpi koi) - polecam dla wszystkich ryb akwariowych! młode pielęgnice amerykańskie dostają kolorów w ciągu 2 tygodni, nawet szare mystusy zmieniły ubarwienie na oliwkowozielone!
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 23, 2008, 07:11:58 »

Wysłany przez: xenotodon
poza tym ostanio wypuścili na rynek cudeńko z tworzywa sztucznego o nazwie neoheather
używam tego jak to nazwałeś cudeńka od okołotygodnia narazie trudno cokolwiek powiedzieć, bo jest ciepło, moja ma moc 200 W, napewno tanie nie są ale wyglądają fajnie Smiley
Pawel2
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 23, 2008, 09:16:15 »

w przypadku filtrów to jako pierwsze 2 zepsuly mi sie z aquael
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Lipiec 23, 2008, 10:13:40 »

- pokarmy: tropical (seria profesjonalna dla zbrojników, paletek oraz spirulina), sera (wybarwiające, dla paletek i płatki do codzinnego stosowania vipan), hikari, argo (aquaszut, zwłaszcza artemin), katrinex (zwłaszcza rurecznik suszony i mrożonki)
- filtry zewnętrzne: kubełkowe tetra i kaskadowe hagen aqua clear oraz mignon do mniejszych akwariów
- filtry wewnętrzne: aquael turbofilter
- grzałki: atman
- napowietrzacz: tetra (bardzo cichy i wydajny)
- testy: sera
- oświetlenie: philips -> Aquarelle, 840, 865, 965; narva -> nature, light, colour; sylvania -> daylightstar, aquastar, gro-lux, 840, 865; osram -> lumilux, fluora, 840
- nawozy dla roślin: tetra, jbl, aqua art (pełna seria), aquabotanique (ale tylko micro i potas)
- podłoża: ADA amazonia I i II

To są produkty, z których byłam najbardziej zadowolona, które kiedyś używałam bądź używam obecnie. Produktów z których nie byłam do końca zadowolona nie wypisuję bo pytanie brzmi o najlepszego producenta a nie o najgorszego Smiley

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: