Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Kubełek Tetra-tec EX 700 - pytanie do posiadaczy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kubełek Tetra-tec EX 700 - pytanie do posiadaczy  (Przeczytany 2742 razy)
Neurochirurg
Zainteresowany
**

« : Lipiec 21, 2008, 07:25:36 »

Witam.

Przyszedł czas na zmianę i trafiło na Kubełek Tetra-tec EX 700.

Działa w 200 L (brutto) przy obsadzie - 23 ryby (średniej wielkości by nie wchodzić w szczegóły)

Pytanie dotyczy częstości czyszczenia wkładów filtracyjnych (nie chłodzi mi o częstość wymiany, którą mogę sobie przeczytać w instrukcji) tzn. jak często zaglądacie do środka przy średnio brudzących i nie przekarmianych rybach. Próbowałem znaleźć informacje od posiadaczy ale jest ich jak na lekarstwo (gdzieś trafiłem na post Emi i padł okres chyba 3-4 miesięcy). Osobiście myślałem o czyszczeniu mniej więcej co 2 miesiące. Jakie są Wasze sugestie?

Nic na siłę. Weź większy młotek!
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 21, 2008, 10:35:25 »

Moja sugestia jest taka, ze zaloz na wlot jakas gabke i bedziesz mogl do filtra zagladac raz na rok. Oczywiscie te gabke trzeba pucowac co tydzien, dwa.

pozdrawiam
asmi
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 22, 2008, 20:40:19 »

przychylam się do poprzedniej rady.
po za tym radziłbym czyścić filtr jak najrzadziej. im dłużej pracuje tym czystsza woda.
czyść go dopiero jak jego wydajność znacznie spadnie lub gdy zaistnieje potrzeba wymiany wkładów.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: