Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Co to może być za choroba???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to może być za choroba???  (Przeczytany 1155 razy)
Nirena
Nowy
*

« : Sierpień 12, 2008, 12:15:51 »

Hej
Pisze bo mam problem z rozpoznaniem choroby u mojego "welonka". Rybkę cały czas "wyrzuca z akwarium", tzn. zachowuje się jak balonik wrzucony do wody- unosi się tuż przy lustrze wody i musi się sporo namęczyć żeby dopłynąć w okolice dna. Nie ma jednak przechyleń na którykolwiek bok.. Wiem już też że to nie ospa- oczytałam się na forum w innych postach Smiley

Gdzieś czytałam że to może być objaw przejedzenia ale głodówka też nie pomogła...
A parametry wody są zgodne z wymaganiami moich podopiecznych. Może samo akwarium troszkę za małe jak na te dwie rybki, bo tylko 80l.
Drugi welonek jest okazem zdrowia i ładnie rośnie Smiley

Wie ktoś co to może być???
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2008, 13:42:00 »

na 100% kłopoty z pęcheżem pławnym... tyle ze ja tu wiecej nie pomogę... nigdy nie miałam welonkow ani (na szczescie) podobnego problemu

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2008, 14:43:35 »

A parametry wody są zgodne z wymaganiami moich podopiecznych.
A dokladniej?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Nirena
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2008, 15:25:25 »

więc tak:
temp. 20 stopni,
7ph
woda niezbyt twarda (sprawdzam po każdej podmianie ale teraz na "szybko'' nie pamiętam dokładnie i żeby nie skłamać jeszcze w razie czego dopisze później, ale ponoć u karaśków złocistych jak te moje twardość nie odgrywa większego znaczenia)
Pokarmy przeważnie żywe (rureczniki, ochotki) urozmaicam suchym z Tropical :-)

Jeżeli o czymś zapomniałam to dopisze jeszcze....
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: