Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Trzciniak... help  (Przeczytany 6868 razy)
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Lipiec 27, 2008, 18:07:08 »

a ze skalarami były by problemy??? Czy moga z nimi być jakieś inne denne ?? Na przykład bocje ? Nie bardzo lubię tenczanki :/

wydaje mi się, że można je połączyć ze skalaram i bocjami. tylko pamiętaj! trzciniaki muszą dostawać pokarm mrożony np. ochotkę, serca wołowe, serca małż itp.. skalary z kolei niesamowicie szybko pochłaniają ochotkę i tu rodzi się konflikt. trzciniaki są niemal ślepe jak kury, pokarm wyszukują głównie po zapachu, a zanim ten pokarm znajdą to inne ryby już go zjedzą. trzciniaki jedzą tylko wieczorem lub w nocy, staraj się karmić ostrożnie z ręki, żeby ich nie spłoszyć, a z czasem będą za tobą pływać i szukać kontaktu. ta cała ich agresja sprowadza się do głodu. już w sklepach ryby często pływają wygłodniałe, bo sprzedawcy podają jakieś suche karmy których one nie jedzą, pózniej taka ryba trafia do akwarium ogólnego i zaczyna sprzątać. to co się dziwić tym "okropnym rybkom".
co do tęczanek to co ci się w nich nie podoba? może masz ten sam syndrom co ja kiedyś? nie podobała mi się ich budowa ciała. ale kolorystyka jest bajeczna, szczególnie samce między 5 a 8 rano. uwierz mi to, co widzisz w sklepie nie nic wspólnego z kolorystyką w domu. np. samce tęcz. łososiowej są krwiście czerwone rano po czym bledną a następnie ciemnieją aż do metalicznego brązu na wieczór.
do trzciniaków wpuszczaj ryby takiej wielkości żeby nie mieściły im się w paszczy i były w miarę sprytne (np.żaden bojownik).
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany
**

For You

« Odpowiedz #16 : Sierpień 01, 2008, 21:26:09 »

co do tenczanek to dokładnie nie podobała mi się budowa ciała ale skoro mówisz zę takie one ładne to mozę się skuszę Wink  Tylko pytanie czy nie będzie ten trzczciniak obgryzał skalarom płetw myślałem też nad połączeniem go z Wegorkiem ciernistym  jak sadzisz ?

Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Sierpień 02, 2008, 06:40:23 »

myślę,a nawet wiem, że trzciniak nigdy nie podgryzał płetw. skalary są bardzo cwane (wystarczy spojrzeć jak reagują na jedzenie) - powinno się udać. ostronosy (węgorki) to strzał w dziesiątkę (też żerują wieczorami). za około tydzień mógłbym też wytestować skalary + trzciniak.
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany
**

For You

« Odpowiedz #18 : Sierpień 04, 2008, 18:29:14 »

myślałem także nad Piskorkami ale obawiam się ze ze względu na ich wielkość trzciniak potraktował by je jak spagetti ;P Myle się ?

Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Sierpień 04, 2008, 19:34:15 »

piskorki to mały gatunek, ale też cwany. koło oka mają ciernie które rozstawiają w momencie zagrożenia (coś jak u bocji tylko mniejsze). nie polecam do trzciniaków ze względu na rozmiar. z ryb chowających się pod żwir zostań lepiej przy węgorkach.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: