Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « liscie opadają pmocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: liscie opadają pmocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  (Przeczytany 6014 razy)
mistrz104
Nowy
*

« : Sierpień 04, 2008, 09:02:09 »

czesc co kupie jakąs roslinke to najpierw liscie brązowieją a pozniej opadają co zrobic?HuhHuhHuh?
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2008, 09:03:16 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=4354.0

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2008, 09:23:59 »

jakieś szczegóły dotyczące akwa ?? Huh nikt nie jest tutaj wróżką

bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2008, 12:15:34 »

JA mam ten sam problem  Undecided
Akwa 112 l oswietlenie 2 swietlówki 18W plus pokrywa oblepiona taśmą lustrzana napowietrzacz i filtr...

po probowaniu zabicia ospy rybiej solą i podwyższoną temperaturą przyszedł czas na wymiane wody bo nie pomogło...wymieniłam 50% i po wlaniu odstanej wody liscie przez 3 dni zaczeły opadac...;/ miałam taka sliczna roslinke co sie czerwieniły jej liscie to polowa odpadła i rosną tak jakby korzenie w miejsce tych lisci  Shocked Huh a druga roslinka zaczeła ponownie brązowiec?

co moze byc przyczyna?
sebox188
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 06, 2008, 12:46:10 »

do roslin czerwonych to twoje oswietlenie jest zbyd małe powino byc przynajmniej 0,6W/l wody a moze bys podał jakies parametry wody. oczywisci napisz tez czy nawozisz akwa jakimis nawozAmi oraz czy podajesz CO2. a puzniej moze cos pomozemy zastanow sie nad dołorzeniem jednej swietlowki
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 06, 2008, 12:56:51 »

do roslin czerwonych to twoje oswietlenie jest zbyd małe powino byc przynajmniej 0,6W/l wody a moze bys podał jakies parametry wody. oczywisci napisz tez czy nawozisz akwa jakimis nawozAmi oraz czy podajesz CO2. a puzniej moze cos pomozemy zastanow sie nad dołorzeniem jednej swietlowki

do roślin czerwonych to Twojewietlenie jest zbyt małe powino być przynajmniej 0,6W/l wody a może byś podał jakies parametry wody. Oczywiscie napisz też czy nawozisz akwa jakimiś nawozami oraz czy podajesz CO2. A później może coś pomożemy zastanów się nad dołożeniem jednej.
Tylu błędów jeszcze w życiu nie widziałem, interpunkcji nie chciało mi się poprawić. Na forum piszemy po POLSKU

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 06, 2008, 14:29:34 »

Tak nawoże mam plantamin z tetry z JBL ferro cos tam? i jeszczee initial sticks oczywiscie nie daje wszystkiego razem bo by bylo za duzo... parapetrów nie znam a CO2 nie podaje Wink facet w zoologicznym powiedzial zebym raz na miesiac dolewała do akwa flaszke gazowanej wody mineralnej...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 06, 2008, 14:34:12 »

Tak nawoże mam plantamin z tetry z JBL ferro cos tam?

To tylko odżywka żelazowa, jeśli w akwarium brak jakiegoś innego mikro albo makroelementu to ta odżywka nic tu nie pomoże. Dodatkowo napowietrzanie też nie robi dobrze roślinom.

Facet w zoologicznym powiedzial zebym raz na miesiac dolewała do akwa flaszke gazowanej wody mineralnej...

Większej bzdury już dawno nie czytałam  Shocked

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 07, 2008, 11:20:05 »

To jaki nawóz ma w sobie wszystko? no tak mi powiedzial...nie znam sie ale podejrzane mi to bylo i jeszcze nie wlałam nic... dzisiaj zauwaylam ze na roslince jednej na listkach zaczeły sie robic tak jakby...preciki... ka nazdym lisciu łodydze i innych... takie hmmm no nie umiem tego opisac... ok 1 mm takie srednioprzezroczyste cos...w postaci pręcików...co to moze byc glon?
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 07, 2008, 11:27:42 »

Czy jakiś nawóz ma wszystko to trudno powiedzieć ale polecam:
- PG macro
- PG micro
- PG ferro+
No i CO2 by się przydało, np z bimbrowni.
Ważne aby światła, nawozów i CO2 było pod dostatkiem (co nie oznacza, że mogą występować w nadmiarach) i żeby to było odpowiednio dobrane ilościowo. Jeśli czegoś będzie za mało, automatycznie to coś stanie się czynnikiem ograniczającym wzrost roślin.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 07, 2008, 11:49:43 »

PG Macro i Micro raczej stosuje się do wody z RO. Jeśli to zwykła kranówka to PG Classic wystarczy.

A pręciki? Mogą to być glony, stułbie albo zupełnie coś innego. Daj fotkę najlepiej.

Pozdrawiam,
Emi

bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 07, 2008, 16:05:48 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/17d67cf91b27bed1.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/37908574488fb869.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/48b7110e9a8cc927.html

Nie są za wyraźne...ale widac takie małe 1-2mm preciki z takimi jakby kapeluszkami...niewiem za nic w swiecie jak toopisac...i to jest tylko na tej jednej roslince
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Sierpień 07, 2008, 21:37:20 »

Czy to wygląda tak? Bo na tych Twoich fotkach to nic nie widać Sad

http://www.freewebs.com/mehitabel/stulbia.jpg

Pozdrawiam,
Emi

bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 08, 2008, 10:39:57 »

uuu jakie mikroskopijne zdjecie...szczerze jest tego tyle ze cieżko ppowiedziec... bo to jest mikroskopijne...no ale struktura podobna...widze ze rosnie to z dnia na dzien i jest to na wszystkim juz... a co to groźne jakies jest  Embarrassed Huh
bebooczek
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Sierpień 08, 2008, 11:18:02 »

http://glony.republika.pl/galeria-sinic.htm szczerze to wyglada tak ale lisc nie jest siwy tylko normalny...rosnie to cos weszedzie, na lisciuj, pod lisciem, na łodydze, na korzeniu no wszedzie
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: