mistrz104
Nowy
|
|
« : Sierpień 04, 2008, 09:02:09 » |
|
czesc co kupie jakąs roslinke to najpierw liscie brązowieją a pozniej opadają co zrobic? ?
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2008, 09:03:16 » |
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
radula
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2008, 09:23:59 » |
|
jakieś szczegóły dotyczące akwa ?? nikt nie jest tutaj wróżką
|
|
|
|
|
|
|
bebooczek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Sierpień 06, 2008, 12:15:34 » |
|
JA mam ten sam problem Akwa 112 l oswietlenie 2 swietlówki 18W plus pokrywa oblepiona taśmą lustrzana napowietrzacz i filtr... po probowaniu zabicia ospy rybiej solą i podwyższoną temperaturą przyszedł czas na wymiane wody bo nie pomogło...wymieniłam 50% i po wlaniu odstanej wody liscie przez 3 dni zaczeły opadac...;/ miałam taka sliczna roslinke co sie czerwieniły jej liscie to polowa odpadła i rosną tak jakby korzenie w miejsce tych lisci a druga roslinka zaczeła ponownie brązowiec? co moze byc przyczyna?
|
|
|
|
|
|
|
sebox188
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpień 06, 2008, 12:46:10 » |
|
do roslin czerwonych to twoje oswietlenie jest zbyd małe powino byc przynajmniej 0,6W/l wody a moze bys podał jakies parametry wody. oczywisci napisz tez czy nawozisz akwa jakimis nawozAmi oraz czy podajesz CO2. a puzniej moze cos pomozemy zastanow sie nad dołorzeniem jednej swietlowki
|
|
|
|
|
|
|
tedy87
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpień 06, 2008, 12:56:51 » |
|
do roslin czerwonych to twoje oswietlenie jest zbyd małe powino byc przynajmniej 0,6W/l wody a moze bys podał jakies parametry wody. oczywisci napisz tez czy nawozisz akwa jakimis nawozAmi oraz czy podajesz CO2. a puzniej moze cos pomozemy zastanow sie nad dołorzeniem jednej swietlowki
do roślin czerwonych to Twoje oś wietlenie jest zbyt małe powino być przynajmniej 0,6W/l wody a może byś podał jakies parametry wody. Oczywiscie napisz też czy nawozisz akwa jakimiś nawozami oraz czy podajesz CO2. A później może coś pomożemy zastanów się nad dołożeniem jednej. Tylu błędów jeszcze w życiu nie widziałem, interpunkcji nie chciało mi się poprawić. Na forum piszemy po POLSKU
|
|
|
|
NI MA MNIE JUŻ TU: (((
|
|
|
bebooczek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpień 06, 2008, 14:29:34 » |
|
Tak nawoże mam plantamin z tetry z JBL ferro cos tam? i jeszczee initial sticks oczywiscie nie daje wszystkiego razem bo by bylo za duzo... parapetrów nie znam a CO2 nie podaje facet w zoologicznym powiedzial zebym raz na miesiac dolewała do akwa flaszke gazowanej wody mineralnej...
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #7 : Sierpień 06, 2008, 14:34:12 » |
|
Tak nawoże mam plantamin z tetry z JBL ferro cos tam?
To tylko odżywka żelazowa, jeśli w akwarium brak jakiegoś innego mikro albo makroelementu to ta odżywka nic tu nie pomoże. Dodatkowo napowietrzanie też nie robi dobrze roślinom. Facet w zoologicznym powiedzial zebym raz na miesiac dolewała do akwa flaszke gazowanej wody mineralnej...
Większej bzdury już dawno nie czytałam
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
bebooczek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpień 07, 2008, 11:20:05 » |
|
To jaki nawóz ma w sobie wszystko? no tak mi powiedzial...nie znam sie ale podejrzane mi to bylo i jeszcze nie wlałam nic... dzisiaj zauwaylam ze na roslince jednej na listkach zaczeły sie robic tak jakby...preciki... ka nazdym lisciu łodydze i innych... takie hmmm no nie umiem tego opisac... ok 1 mm takie srednioprzezroczyste cos...w postaci pręcików...co to moze byc glon?
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpień 07, 2008, 11:27:42 » |
|
Czy jakiś nawóz ma wszystko to trudno powiedzieć ale polecam: - PG macro - PG micro - PG ferro+ No i CO2 by się przydało, np z bimbrowni. Ważne aby światła, nawozów i CO2 było pod dostatkiem (co nie oznacza, że mogą występować w nadmiarach) i żeby to było odpowiednio dobrane ilościowo. Jeśli czegoś będzie za mało, automatycznie to coś stanie się czynnikiem ograniczającym wzrost roślin.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpień 07, 2008, 11:49:43 » |
|
PG Macro i Micro raczej stosuje się do wody z RO. Jeśli to zwykła kranówka to PG Classic wystarczy.
A pręciki? Mogą to być glony, stułbie albo zupełnie coś innego. Daj fotkę najlepiej.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
bebooczek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 07, 2008, 16:05:48 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebooczek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Sierpień 08, 2008, 10:39:57 » |
|
uuu jakie mikroskopijne zdjecie...szczerze jest tego tyle ze cieżko ppowiedziec... bo to jest mikroskopijne...no ale struktura podobna...widze ze rosnie to z dnia na dzien i jest to na wszystkim juz... a co to groźne jakies jest
|
|
|
|
|
|
|
bebooczek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Sierpień 08, 2008, 11:18:02 » |
|
http://glony.republika.pl/galeria-sinic.htm szczerze to wyglada tak ale lisc nie jest siwy tylko normalny...rosnie to cos weszedzie, na lisciuj, pod lisciem, na łodydze, na korzeniu no wszedzie
|
|
|
|
|
|
|
|