Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Typowe-nietypowe zachowania ryb stadnych
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Typowe-nietypowe zachowania ryb stadnych  (Przeczytany 2519 razy)
BeStol
Bywalec

« : Sierpień 12, 2008, 21:16:30 »

Aktualnie w swoim akwarium mam kilka grup rybek stadnych, w tym 35 neonów, 10 żałobniczek, 9 kirysków. 5 bocji
Jestem zaniepokojona jednak zachowaniem tych grup (które w moim wyobrażeniu i według mojej nikłej wiedzy, powinno wyglądać zupełnie inaczej).
Zatem tak:
- neonki na samym początku pływały piękną ławicą, teraz zbierają się jedynie przy karmieniu i rzekłabym, że poza karmieniem pływają sobie oddzielnie, rozpraszają się po całym akwarium, co rusz widzę pojedyncze sztuki lub parki (ewentualnie po kilka neonków) pływające środkiem lub w innych miejscach akwarium (a jeśli rozumiem, powinny pływać ławicą)
- kiryski, w tym 4 albinoski i 5 spiżowych kompletnie nie zwracają na siebie uwagi, każy zajada i pływa w innym miejscu w przedniej części akwarium
- żałobniczki (podobnie jak neonki gromadzą się podczas karmienia) generalnie pływają sobie po dwie - trzy sztuki też po całym akwarium i w różnych jego miejscach
- bocje - jako jedyne ruszają całą piątką
Zakupując takie ilości wymienionych wcześniej rybek chciałam zadbać o to, by czuły się dobrze (skoro wymagają większego stada) i sądziłam, że pięknie będą wyglądać ławicami.
Teraz zastanawiam się, czy jednak coś złego się nie dzieje, że śmigają sobie oddzielnie lub w małych grupach. Czy coś je płoszy, dlatego nie pływają stadnie? Czy popełniłam jakiś błąd dotyczący wprowadzenia aranżacji akwarium (korzenie, rurki drewniane, łupiny kokosów? Może robię jakiś błąd w ogólnym prowadzeniu akwarium???
Dane akwarium w profilu. Co robię nie tak?

375 litrów
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2008, 21:26:26 »

BeStol, nie martw się Cheesy Wszystko jest w porządku.
Jeżeli rybki pływają sobie spokojnie po całym akwa to wszystko jest ok Good !
Gdzieś czytałam - jeśli się mylę to proszę mnie poprawić - że rybki zbijają się w stadko jeśli mają stresa lub nie czują się zbyt komfortowo.
Moje kiryski też generalnie są strasznie rozbiegane. I też przy przedniej części akwa. To chyba świadczy, że nie boją się niczego i jest im dobrze? Ja to tak rozumiem.
Z bocjami mamy tak samo... one chyba czują silną przynależność do grupy Grin

Neonków i żałobniczek nie posiadam więc nie zabieram głosu Huh

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2008, 21:47:59 »

Neonki u mnie tez nie plywaja lawica Wink Plywaly tak wtedy gdy dokupowalem nowe rybki lubrobie cos wewnatrz akwa. Widac skoro kazda sobie plywa to chyba nie sa zestresowane Wink
Kiryski natomiast trzymaja sie caly czas razem. Nie mam ich co prawda duzo i moze dlatego plywaja  przewaznie obok siebie.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 12, 2008, 21:51:46 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 12, 2008, 22:22:29 »

Najczęściej w ławicach trzymają się razbory i danio. Neonki i inne kąsacze (tak mi się wydaje - nie znam zachowań wszystkich) zbiegają się raczej okazjonalnie i jest to najzupełniej normalne zachowanie, niektórzy wpuszczaja do akwa większe ryby jak np. skalary czy kiryśnika żeby je trochę postraszyć i "ławicować".

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: