Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nawozy PG  (Przeczytany 3444 razy)
anrd
Super aktywny

« : Sierpień 16, 2008, 08:35:31 »

Wyczytałem, że PG Classic to mieszanka mikroelementów i żelaza (http://shop.aqua-art.pl/product_info.php/cPath/52_97/products_id/28?osCsid=7df19a82926d27a7f858bb485b6ee432). Czy dobrym pomysłem będzie zastosowanie PG Classic razem z PG Pro macro?

Przy okazji: w "Roślinach akwarystycznych" można by utworzyć poddział pt. "Nawożenie" (jak w Rybach akwariowych poddział Obsady)

sebox188
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2008, 10:01:19 »

Powiem tak jak kiedys mi odpisano. Każde akwa jest inne i potrzebuje innego nawożenia.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2008, 10:13:45 »

A mi się wydaje, że każde akwarium, a konkretnie rośliny potrzebują mikro i makro elementów, tyle że w innych może proporcjach i dawkach. Ja pytam:
Czy dobrym pomysłem będzie zastosowanie PG Classic razem z PG Pro macro?
a nie o to jakiego nawożenia potrzebują, bo nawozić można także innymi nawozami, także tymi dla roślin doniczkowych.

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2008, 11:30:43 »

Nie wiem czy to będzie dobra mieszanka ale u siebie stosuję PG Classic i PG Macro w proporcjach PGC 4ml i PGM 2ml każdorazowo co niedzielę kiedy to podmieniam 20% wody. Czy jest jakaś różnica pomiędzy PGM a PGPM?

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 16, 2008, 12:26:37 »

Speedeecat - jakieś problemy przy takim nawożeniu? Glony? Jak roślinki rosną?
A PGM i PGPM to to samo - przepisałem nazwę z małego opakowania nawozu.

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #5 : Sierpień 16, 2008, 13:38:12 »

Nie mam problemów z glonami jest ich normalna ilość. Problem mam z krasnorostami ale to od obfitego karmienia i odmulam raz na miesiąc a czasami rzadziej. rośliny rosną ładnie ale mają takie "ataki wzrostu" znowu to jest spowodowane tym ze podaję CO2 z bimbrowni a jak wiadomo bimbrownia jest skuteczna tylko w pierwszym tygodniu no może 2 tygodnie skuteczności. Na moje 200l CO2 i tak jest za mało i dlatego podaję taką małą dawkę nawozów ale kiedy podmienię wodę i podłączę świeżą bimbrownię wtedy po ok. godzinie może mniej roślinki produkują tlen jak szalone Wink Właśnie licytuję butle na allegro więc niedługo pewnie będę podawał więcej odżywki dla roślin Wink dodam jeszcze że teraz mam w akwarium 2x 30W 1000K, 2x 18W 1000K, 2x 18W 6500K i daje radę ale wraz z butlą kupuję nowe rury i będzie znacznie jaśniej znacznie więcej tlenu i więcej nawożenia (więcej glonów?) Smiley
A jeszcze jedno ja nie używam dozownika z butelki tylko strzykawki i nie polecm mieszać nawozów przed wlaniem do akwarium bo w strzykawce strasznie dziwnie to wyglądało po zmieszaniu jak by się coś zwazyło a kiedy tak lałem do akwarium to nitki miałem po 4 dniach i to nitki giganty.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2008, 13:41:24 wysłane przez speedeecat » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: