Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Jaki litraż jest minimalny dla bojownika ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki litraż jest minimalny dla bojownika ?  (Przeczytany 2502 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Sierpień 17, 2008, 21:42:20 »

Jaki litraż jest minimalny dla bojownika ? Wiem, że 30l to za mało... więc ile to minimum, a ile optimum, a od ilu zaczyna się raj ?

Choduję w 112 molinezje i mieczyki, w 216 skalary i gurami (to główni mieszkańcy + razbory, kiryski, 4 zbrojniki) Chciałbym jeszcze harem bojownika - muszę kupić dodatkowy zbiornik - miejsca w domu nie mam... żona nawet nie chce słyszeć... - ale jak chcę !! Więc ile litrów ?? (szukałem na forum, ale coś z wyszukiwarką nie halo...)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2008, 22:23:52 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2008, 21:43:43 »

Dla haremu cos ok40-50l minimum. Do tego troche kryjowek i powinno byc dobrze Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 17, 2008, 21:55:06 »

Dzięki Grajewiak - za szybką odpowiedź  Wink Pod zbiornik 216l mógłbym upchnąć 53l - czyli realnie ok. 40 litrów jak odejmę piasek, dekoracje i cm. od góry na powietrze...

ps. Miesiąc temu byłem w Drozdowie obejrzeć wystawę "Podwodny świat pięciu kontynentów" - miałem duże nadzieje... ale... niestety średnia jest.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2008, 18:00:25 »

Wiem, że 30l to za mało
niekoniecznie za mało - dla 1 samca bojownika w zupełności wystarczy (i paru krewetek też). Nie planujesz chyba rozmnażać bojowników? bo jeśli tak to faktycznie zbiorniczek dla samca i 2-3 samic (ok50-60l), kotnik (przynajmniej 10l), potem jeszcze jedno akwarium dla dorastających rybci...

aha - jeśli bojownik to musi mieć przykryte akwarium, gdyż może dojść do przeziębienia labiryntu!

powodzenia
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2008, 18:24:26 »

Dzięki za odpowiedź, mam guraminy więc wiem jak to jest z labiryntowymi  Wink. Rozmnażał ich nie będę. Ale chcę więcej niż 1 bojownika w akwarium. Krewetki już mam a to jedno małe akwarium miałoby być dla bojownika (no myślę też o krewetkarium + mikro razbory, albo razbory galaxy... ale narazie chciałbym bojownika + samice.

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2008, 18:49:22 »

No to faktycznie, tak jak napisał Grajewiak - 40-50l minimum.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: