Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Akwarium 200x30x80 - co Wy na to??? jaka obsada???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 200x30x80 - co Wy na to??? jaka obsada???  (Przeczytany 1604 razy)
DarioD
Nowy
*

« : Sierpień 28, 2008, 12:27:09 »

Witam,

Właśnie zapisałem się do tego forum
Jestem myślę juz akwarystą z pewnym doświadczeniem (od dziecka akwaria były obecne w domu)....lecz mam takie pytanie:

Co sądzicie o takim akwarium 200cm dł, 30cm szer, 70-lub 80cm wys - 480L Cheesy Huh wiem że to dziwne proporcje ale niestety z szerokością mam problem coś innego zmieścic - a chce zrobic kolejne akwarium. Będzie zajmować prawie całą ścianę i liczę że przy odpowiednim wystroju akwa powinno wygladać na głębsze i optycznie nawet powiększyć pokój...będąc jego główną ozdobą.

Co do kosztów do w jednym sklepie powiedziano mi że 200x30x80 kosztowało by jakieś 850zł zrobione z 12mm szyby - czy to dobra cena Huh

Jeśli chodzi o obsadę to w pierwszej kolejności myślę o skalarach + jakieś towarzystwo typu kiryski, glonojady, i jakieś neony...
Kusi mnie jednak czy nie spróbować z paletkami?Huh Huh Huh - kiedyś trzeba zacząć

Posiadam juz akwa 320l w firmie gdzie pływają : 6 skalarów, 4 gurami , 4 bocje wspaniałe,  oraz 2xprapłetwiec i 2trzciniaki, 1węgorzyk, 1synodontis,

w domku jeszcze 240l z tanganiką i 112l z żyworodnymi Wink

Tylko czy dla Paletek nie będzie za wąsko??
Czekam na wasze opinię...

Pozdrawiam!

Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 28, 2008, 12:43:34 »

Na paletki moim zdaniem za wąsko, dla skalarów i reszty ok. Ale pierwsze co mi się ciśnie na usta to pytanie: w jaki sposób chcesz oświetlić to akwarium? (domyślam sie ,że zamierzasz uprawiać tam jakieś rośliny jeżeli akwa ma wyglądać na głębsze i być ozdobą)

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Sierpień 28, 2008, 13:28:04 »

Spory problem przy tej wysokosci będą sprawiać tez wszystkie prace w akwarium... szczególnie te bez użycia sprzętu do nurkowania...( wiem że są pęsety do tego przystosowane ale imo pęsetą wszystkiego nie załatwisz a juz napewno jesli nie masz wprawy w posługiwaniu się nią...) A do oswietlenia to chyba tylko HQI ?

DarioD
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 28, 2008, 13:30:04 »

Jeśli chodzi o oświetlenie to jeśłi długość zostanie 200cm... to z pewnością bedą to 4 świetlówki po 90cm 30W, dwie z nich to napewno Flora-Glo w połączeniu albo z dwiema Sun-Glo lub Aqua-Glo.
Mam nadzieję że to wystarczy..akwarium tez będzie stało naprzeciwko okna (może byc problem z glonami, heh) więc to tez dodatkowe światło.
Nie wiem jak sie pomieszczę ze wszystkim pod pokrywą ale jeśli znajdzie się miejsce to może w rogach uda sie jakies punktowe światło zrobić (ale to bardziej ze względów estetycznych)
DarioD
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 28, 2008, 13:37:55 »

Teraz to akwarium co mam w firmie 320l krawędż akwarium jest na wysokości 2m (jest podwieszone na ścianie Grin), a samo akwarium ma 70cm wysokości...i jakos daje rade - skacząc po drabinie, heh Smiley

Wiem ze 80cm to już wiecej niz moja ręka...ale w końcu tak często sie nie zmienia całego krajobrazu w akwarium..

HQI napewno by bylo najlepsze....ale to jzu troche więcej zabawy i kosztów... Undecided
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Sierpień 28, 2008, 13:41:54 »

Mi się wydaje  że przy tej wysokości oświetlenie o którym piszesz nie wystarczy żeby cokolwiek urosło... - przy wysokości 50cm.. to oświetlenie nie było by najlepsze - a raczej marne bo to 120w. na 480l. to daje strasznie marne 0,25 w/l. Undecided czyli straszna kiepścizna i o ile przy tej kiepsciźnie i 50cm wysokości moze jakieś najmiej światłolubne gatunki by sie trzymały to przy 80cm. raczej ja szans na to nie przewiduję...

DarioD
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 28, 2008, 14:07:54 »

Kwestia oświetlenia to może rzeczywiście byc problem... Undecided
Może uda się zbudować obudowę w której zmieszczą się 2 razy po 3 świetlówki 90cm 30W - tylko nie wiem czy te 30 cm szerokości wystarczy.
Ale dokładny rozmiar jest jeszcze w planach..1-2cm szersze jeszcze da rade wstawić Wink

Jeszcze wyczytałem opcję taką ze świetlówkami typu T5 - to już droższa zabawa, lecz nie tak jak HQI, a światła dają więcej niż zwykłe..

A w jaki sposób rozwiązać sposób filtracji? Napewno będzie to filtr zewnętrzny tylko nie wiem czy lepiej jeden duzy typu fluval 405  (i może jakis średni model wewnętrzny w jednym rogu) czy dwa typu fluval 205 po obu stronach...?
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpień 28, 2008, 14:33:24 »

Kwestia oświetlenia to może rzeczywiście byc problem... Undecided
Może uda się zbudować obudowę w której zmieszczą się 2 razy po 3 świetlówki 90cm 30W - tylko nie wiem czy te 30 cm szerokości wystarczy.
To i tak zdecydowanie za mało światła, nic z tego nie będzie. Jeżeli upierasz się przy świetlówkach to pomyślałbym nad przedłużeniem akwarium i zainstalowaniem 2 razy po 3 świetlówki t5 54W. Dopiero przy takim świetle możesz nieśmiało pomyśleć o mniej wymagających roslinach Smiley Ewentualnie bez przedłużania jeżeli uda Ci się umieścić stateczniki poza obudową (np.przykręcone z tyłu) to 2 razy po 4 świetlówki t5 39W. Możesz też pokombinować np. z 80W świetlówkami T5 i do tego jakieś mniejsze. Wydaje mi się, że poniżej 0,6 - 0,7 W/L rośliny w akwa o wys. 80cm nie mają szans (no chyba, że cryptocoryne aponogetifolia Wink).

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: