Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Czy aby na pewno moja obsada w 80L jest ok ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy aby na pewno moja obsada w 80L jest ok ?  (Przeczytany 2151 razy)
ardE
Nowy
*

« : Sierpień 25, 2008, 08:51:17 »

Witam wszystkich,

Od 2 tygodni jestem posiadaczem rybek :

pielęgnice severum gold x 2

''płatka''- ? x 2 (rybki podobne do mieczyków,koloru czerwonego z czarną pręgą po calej dlugosci i czarnym brzuchem)

4 x Labeo bicolor

2 x Gurami dwuplamiste

Glonojad

akwarium - 80 Litrów

Problem pojawił sie wlasciwie od samego początku z z jedną pielęgnicą - mianowicie non stop drugą pielęgnice ganiała nie pozwalajac zblizyc sie pokarmu momentami,momentami atakowała też 2gie rybki - Płatki (nie pamietam czy tak sie nazywaja wlasciwie są podobne do mieczyków bardzo) - kupiłem ten zestaw na początek poniewaz doradził mi go pan ze sklepu zoo.Jakos z czasem łagodniała ta pielęgnica i ostatniej soboty postanowilem dokupić rybki...pan doradził mi na 80 litrów labeo i gurami mi sie podobalo - powiedział sprzedawca ze spoko nie bedzie wojny a jak severum pielegnica bedzie terror siać to należy dokupić więcej pielęgnic...wczoraj wieczorem przed zgaszeniem lampy około 24 w akwarium własciwie panowała wojna mianowicie głowna bohaterka severum gold pielegnica była dosłownie w amoku i do czasu zgaszenia lampy atakowała wszystkie ryby(poza labeo i glonojadem) było ostro na,gurami sie nawet rzucała i najbardziej na te mieczyko podobne,gurami zauwazylem bardzo spokojna ryba - bardzo mi sie podoba,JAKIE NIEPRAWIDłOWOśCI WIDZICIE W DOBORZE RYBEK W MOIM AKWARIUM ? Dziś zacząłem dzień pracy od lektury na temat Labeo i jestem przerazony na myśl co bedzie jak podrosną(teraz takie fikuśne malutkie po 4 cm max Wink ) CO POWINIENEM ZMIENIć ? I CZY KUPNO DODATKOWEJ PIELęGNICY MOżE ZAKOńCZYć TERROR W AKWARIUM ?

tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 25, 2008, 09:02:55 »

zdecydowanie zakończyć, dlaczego nie sprawdzisz wymagania ryb przed ich kupnem??
Masz okropną obsadę... żadna ryba tam nie pasuje, prócz platki..

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

Patu$1117
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 25, 2008, 09:13:05 »

severum gold z tego co wiem na początku są ładodne ale jak podrosną to są agresywne sprzedawca mi to wskepie powiedział i odradził kupowania ją na początek  i poczytałam troche o labeo i okazało sie że to prawda  <spzredacy w sklepach mówią tak tylkko żeby sprzedac ryby i zarobić ....ale czasami zdarzy sie jakis normaly sprzedawca

ta rybka podobna do mieczyków to zmienniak plamisty <platka>

nad resztą niestety nie mogę ci pomóc pzrydał by sie ktoś bardziej doświadczony i jezeli to ca napisałam to nieprawda to prosze mnie poprawic
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 16:43:05 wysłane przez Patu$1117 » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 25, 2008, 10:00:08 »

Masz durnego sprzedawce !
ŻADNA, powtarzam żadna ryba, poza platkami nie nadaje się do 80l akwarium
severum rosą do wielkość KARPIA
więc zastanów się troszkę
najpierw czytamy, potem kupujemy
oddaj te wszystkie ryby i dopiero myśl nad optymalną obsadą NA FORUM nie w SKLEPIE

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
kamyk
Zainteresowany
**

doświadczeni akwaryści górą.

« Odpowiedz #4 : Sierpień 25, 2008, 10:25:15 »

choć raz zgodze sie z MIsquamacusem .........tylko zmienniak może zostać , resztę oddaj a my ci pomożmy na forum  Wink

akwaria:
250l:

2x mieczyki
2x miedziki
2x kirysy spiżowe
2x kirysy pstre
5xgupik p.w
2x zbrojnik niebieski
kosiarka
2xmolinezja black molly
150l:
2xkardynałki
40l:
puste. Wink
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 25, 2008, 10:34:54 »

a po co ten post ?
to tylko SPAM

ardE
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 25, 2008, 11:14:55 »

łoooo,no to ładnie,własnie byłem w sklepie zoo obok mojej pracy gdzie zakupilem te wszystkie rybki i Pan mowił uparcie ze 80L to wystarczy i ze nie powinno byc wojny bo to ryby terytorialne a nie agresywne a to roznica (lol)...1wsze co mi doradził ten pan to severum...a wy mowicie ze to rośnie jak karp Cheesy boże co za ludzie w tych sklepach pracują...mowie ze te labeo jak dorosną to agresywne a on : kto panu takie rzeczy mowi ? to ryba terytorialna nie agresywna ( wszedzie na necie gdzie czytam o tych rybach to jest napisane ze są nei agresywne ale bardzo agresywne : ] ) ,staneło na tym ze moge oddać severum i labeo do sklepu,facet powiedzial ze jak chce to moge poczekac jak dorosna i powiedzial ze duze labeo bardzo chetnie odkupi ode mnie,postanowilem ze po drodze z pracy podjade do zoologicznego w ktorym jeszcze nie bylem i zaprezentuje ten zestaw co mam ciekawe co mi powiedzią,ogólnie 1dna pielegnica rzadzi w calym akwarium i zaczepia wszystko poza labeo i glonojadem,labeo fajne takie malutkie w kamyczki sie wciskają w niewyobrazalnych wrecz pozycjach,gurami mi bardzo szkoda jesli mialbym sie ich pozbyc z tego akwarium bo widać ze to wdzieczne takie ryby i bardzo spokojne,stawiacie ze bedzie rzez pewnego dnia w akwarium ?? czy po prostu to nie humanitarne 3mać za duze ryby w malym zbiorniku lol..?gośc mi powiedzial ze ''WIEEE PAN RYBY W NIEWOLI ROSNĄ INACZEJ,KARŁOWACIEJĄ...'' P O M O C Y  Afro
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2008, 11:33:44 wysłane przez ardE » Zapisane
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 25, 2008, 11:33:53 »

A wiesz, co to jest karłowacenie i jak wygląda ?
Otóż skarłowaciała rybka to mała rybka z dużym brzuszkiem
a wiesz dlaczego ?
Rybka ma za mało miejsca, nie rośnie, ale organy wewnętrzne rosną zgodnie z wiekiem
czym to się kończy ?
śmiercią w katuszach !
radzę zmienić sprzedawcę ...
W tym akwarium to rzeź będzie bardzo niedługo
Labeo to bardzo agresywne i bardzo terytorialne ryby
powiedz temu sprzedawcy (jak juz sprzedasz ryby Wink ) że jest nieodpowiedzialnym bufonem, który nie zna się na rybach i tylko bzdury potrafi opowiadać

ardE
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 25, 2008, 12:44:59 »

Wink

a przypuszczając ,że moje akwarium jest wystarczająco pojemne dla wyżej wymienionych  to jakie zagrożenia mogą wystąpić miedzy gatunkowe ?  Cheesy jak juz beda dorosłe labeo przypuscmy,gurami,pielegnice co zeżre co najszybciej Wink ? wd.Pana ze sklepu ''Cykada'' w Łodzi przy ul.Przybyszewskiego 60 nic nie ma prawa sie stać ;]
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: