Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada ryb i roślin do 300 L
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada ryb i roślin do 300 L  (Przeczytany 4559 razy)
Kvasir
Stały użytkownik

« : Wrzesień 03, 2008, 00:24:23 »

Dzisiaj zalałem nowy baniaczek 300 l.
Myślę nad obsadą, ale nie jestem jeszcze do końca zdecydowany. Co sądzicie o :

30x rodostomus (Hemigrammus rhodostomus)
10x hokejka (Thayeria boehlkei)
4x zbroknik niebieski
8x kirysek (ale jaki?)
2x bocja wspaniała  Huh
2x (para) pielęgniczka ramireza / dwie pary Huh

Może jakiś neon Inesa wejdzie ?

Biotop Ameryki południowej tylko te Bocje nie pasują Sad postaram się je oddać bo już je mam ze starego zbiornika.

Filtr EHEIM Professional 2226
Oświetlenie planowane 2x54 T5 (komplet z odbłyśnikami)

Kolejne pytanie dotyczy obsady roślin. Przyznaję że nie mam żadnego pojęcia na ten temat i bardzo chętnie przyjmę wszystkie sugestie.
Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 04, 2008, 08:17:13 »

halo halo ? Ludziska ja naprawdę potrzebuję porady.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 04, 2008, 09:25:15 »

A jakie wymiary ma to 300l ?
Ogólnie wybrałeś małe rybki i ładnie to się będzie prezentowało. Bocje lubią stadka - ale skoro je oddajesz to ok. Kiryski - jakie chcesz np. spiżowe. Pielęgniczki mogą być 2 pary - ale to zależy od długości zbiornika. Możesz pomyśleć też o skalarach.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 04, 2008, 11:28:35 »

Zbiornik standardowy 120x50x50

O Ramirezach wyczytałem że najlepiej trzymać 6 sztuk czyli 3 parki więc tak postaram się zrobić. Bocje tylko w początkowym okresie potrzymam żeby mi ślimaczki ewentualnie przyniesione z roślinami zjadły. Zapomniałem jeszcze o ekipie sprzątającej, mam dylemat otoski czy amano? no i jaka ilość ?

Skalary .... qrcze nie wiem czy by nie było problemów z rodostomusami, czy by ich nie pozjadały Sad nie za dużo by było tych ryb?
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 04, 2008, 14:27:41 »

W sumie akwarium ma 300l... więc małe nie jest z moją skłonnością do przerybiania - Twoja obsada wydaje mi się OK, zresztą kupuj powoli ryby, zaczynając od gatunków na którym ci najbardziej zależy - jak zauważysz - że już jest full - to przestajesz kupować i już. Skalary - różnie z nimi bywa - czasem likwidują mniejsze rybki np. neony... Ja mam amano - jestem zadowolony... ale skalar jak go nachwilę dałem do akwarium z krewetkami (112l) to nieźle je przetrzebiły... więc krewetki i skalary to średnie połączenie... Otoski albo kiryski byłyby bardziej OK.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2008, 08:37:22 »

Otoski i amanki bardzo dobrze się razem uzupełniają. Amanki są dość dużymi krewetkami więc skalary nie powinny im nic zrobić.

Co do roślin to jak sobie wyobrażasz to akwarium? Masz jakąś wizję? Podaj nam ją a my Ci wtedy podamy jakie rośliny będą tą wizję spełniały. Bo nie wiemy czy wolisz nurzańcowe akwarium ala czarne wody z masą korzeni, czy zielone. zarośnięte żabienicami z ogromnymi liśćmi za którymi będą się chowały skalary czy może sobie wyobrażasz, ze to akwarium ma wyglądać jak kolorowy holender?

No i podaj jeszcze kilka danych o akwarium: jakie podłoże (dokładnie, średnica ziaren, grubość warstwy, czy masz substrat podżwiowy), jakie parametry wody (!).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2008, 08:38:54 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2008, 09:06:32 »

Nie lubię "chaszczy" kilka korzonków, anubias. Miałem moczarkę i już nie chce, za bardzo się rozrasta i robi wcześniej wspomniane "chaszcze"
Na podłożu średni żwirek, coś koło 5-8 mm, grubość warstwy 5-6 cm. Pod roślinki tabletki sery.

PH  7,0; GH 10; NO3 0;

testy kropelkowe JBL
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2008, 10:07:38 wysłane przez Kvasir » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 05, 2008, 09:10:45 »

To jak nie lubisz chaszczy to wsadź gdzieś z tyłu za korzeniami nurzańca  i może jedną żabienicę z drugiej strony jako kryjówkę dla skalarów. Anubiasa sobie odpuść, pokryje się szybko glonami i będzie nieestetycznie wyglądał. 5-8 mm to bardzo gruby żwirek. Nie myślałeś nad grubym piaskiem albo podłożem do max 5 mm średnicy? Do 300 l akwarium podłoże powinno mieć 6-8 cm grubości minimum.

Pozdrawiam,
Emi

Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 05, 2008, 10:39:15 »

Sprawdziłem na opakowaniu które mi jeszcze żwiru zostało i jest to podobno 3-4 mm.
Jest go w akwarium średnio 6 cm, więc jak z przodu z środka trochę odejmę to będzie w sam raz.
Zrobiłem listę obsady, co wy na to?

Ryby

1.Hokejówka amazońska (Thayeria boehlkei)         12 sztuk
2.Rodostomus (Hemigrammus rhodostomus)         30 sztuk
3.Pielęgniczka Ramireza (Mikrogeophagus ramirezi)      6 sztuk
4.Kirysek Pstry (Corydoras paleatus)            8 sztuk
5.Zbrojnik Niebieski (Ancistrus multispinis)         4 sztuki
6.Otosek (Otocinclus affinis)                       10 sztuk
7.Krewetka Amano (Caridina multidentata)          10 sztuk

Rośliny
1.Alternanthera roasefolia
2.Cladophora aegagropila
3.Echinodorus
4.Lilaeopsis brasiliensis
5.Ludwigia
6.Riccia fluitans
7.Vallisneria americana var. biwaensis
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 05, 2008, 11:41:22 »

No to żwirek ok Smiley

Obsada mnie się bardzo podoba, moze hokejówek dołożyłabym jeszcze troszkę lecz alternatera i lileopsis mogą nie rosnąć za dobrze.

Pozdrawiam,
Emi

Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 05, 2008, 12:32:18 »

Z alternatery mogę zrezygnować. lileopsis'a miałem już w poprzednim zbiorniku i ładnie się rozrastał, bardzo lubię takie trawki. Cieszę się że obsada odpowiada, Hokejów dodam do 15 i będzie pięknie. W akwarium mam już 3 korzonki, jeden duży i dwa mniejsze, jeszcze z jeden średni i będzie komplecik.

Jak myślisz, Eheim 2226 z deszczownią wystarczy? czy jeszcze wewnętrzną głowicę dołożyć ?? Tak mi się bardzo podoba bo totalnie nic nie słychać, ten filtr jest super.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 05, 2008, 14:35:57 »

Szczerze mówiąc to nie znam dokładnie z autopsji możliwości tego filtra więc nie wiem czy wystarczy. Teoretycznie jest do 350 l więc powinno być ok. Na razie nie dokładaj drugiego filtra i zobacz czy ten wystarczy w razie czego zawsze możesz drugi dołożyć.

A roślin nie rezygnuj, może a nuż urośnie. Jeśli nie to wymień na coś mniej wymagającego jak np no nie wiem, ammania gracilis?

Pozdrawiam,
Emi

Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 12, 2008, 00:00:21 »

Na chwilę obecną planowana obsada przedstawia się następująco:

Ryby

1.Hokejówka amazońska (Thayeria boehlkei)         12 sztuk
2.Rodostomus (Hemigrammus rhodostomus)         30 sztuk
3.Pielęgniczka Ramireza (Mikrogeophagus ramirezi)      6 sztuk
4.Kirysek Pstry (Corydoras paleatus)            8 sztuk
5.Zbrojnik Niebieski (Ancistrus multispinis)         4 sztuki
6.Otosek (Otocinclus affinis)                       10 sztuk
7.Krewetka Amano (Caridina multidentata)          10 sztuk

Po przeczytaniu wątku o akwariach na bazie ziemi, zdecydowałem że się pobawię i takie coś będę tworzyć. Mam problem teraz gdzie przechować wodę która już jest w akwarium Sad Powinno mi się udać przechować około 100 - 120 litrów więc nie jest najgorzej.
Zamówiłem już oświetlenie, 2x54w sylvania 860 z odbłyśnikami. Na razie to chyba tyle, chętnie posłucham wszelkich sugestii.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 14, 2008, 18:15:06 »

Myślę że to bardzo dobry pomysł... ale pisałeś, że nie lubisz chaszczy przy akwarium z ziemią rośliny się mocno rozrastają i wskazane jest mieć ich dużo. Ziemia tak czy inaczej puszcza conieco związków do wody i żeby nie pojawiły się glony - to jednak trochę roślin musi być.
Ja wodę przechowuję w takich plastikowych pojemnikach z ikei, świetnie się sprawdzają.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: