Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mały problem  (Przeczytany 1427 razy)
sqwara
Zainteresowany
**

« : Październik 20, 2008, 06:41:19 »

W sobotę moja dziewczyna sprawiła mi prezent a mianowicie parkę Pięlegniczek Ramireza. Problem polega w tym że akwarium stoi zalane dopiero 1 tydzień, po dokonanie testów pH - 7,5 oraz NO2 -> 0 reszty nie pamiętam ale GH i KH wychodzi w okolicach 12-13.

Teraz pytanie akwarium tworzyłem pod brzanki i czy nadal mogę je wpuścić jak już pływają pielęgniczki ramireza ?? Czy nic się nie stanie pielęgniczką, zdaje sobie sprawę że akwaroum jest młode.

Jeśli nie mogę wpuścić brzanek sumatrzańskich to co polecacie do akwa 126l. ??

Moje akwaria: 126l.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 20, 2008, 08:24:23 »

Dodawałeś jakieś biostartery ?
brzanki sumatrzańskie moga być ze 12-13szt razem z tymi ramirezami
jak chcesz ochronić ramirezy przed śmiercią (może byś trudno, są wrażliwe) to codziennie podmieniaj z 15% wody i dawaj koniecznie np. sera nitrivec

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 20, 2008, 08:25:56 »

bio startery były dawane od pierwszego dnia, zgodnie z instrukcją dlatego takie parametry wody. czyli NO2 = 0

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 20, 2008, 08:35:30 »

To trzymaj kciuki Wink
ale wodę podmieniaj
brzanki możesz dodać za jakiś tydzień-półtora

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 20, 2008, 08:37:00 »

Nawet dodając biostartery po dodaniu ryb do akwarium nie uchronisz się przez skokiem amoniaku i NO2. Dbaj aby pH było poniżej 7 to przynajmniej amoniak nie będzie taki toksyczny. Reszta - jak Ci Kuba radzi.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 20, 2008, 08:47:57 »

Poniżej 7pH Sad to będzie bardzo duzy problem bo teraz jak mam 7,5 to się cieszę u mnie w kranie płynie 8,2ph :/ i bardzo twarda woda. Mam w filtrze torf a na filtr RO narazie brak funduszy ;( Nie chce aby rybki zdechły, ale nie mogę oddać bo dziewczyna raczej nie będzie szczęśliwa z tego ;( no nic zacznę podmieniać wodę. Ale że aż 15% co dzień  Shocked wiem że raz na tydzień się podmienia.

Dwie małe rybki po 2,5-3cm na 126l to może się uda mi się jakoś uchronić przed śmiercią. Czytałem że ramirezki są wstanie przystosować się do każdych warunków, jeśli będzie to stopniowo zachodzić, dlatego liczę że uda się mi wyjść obronną ręką z tej sytuacji.

PS. Wieczorkiem dam fotki awarium w moim dziale Tongue

Co radzicie zamiast brzanek sumatrzańskich ?? Moja panna nakłania mnie na skalary, lecz wiem że akwarium ciut za niskie ;(
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2008, 08:50:09 wysłane przez sqwara » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 20, 2008, 08:52:27 »

Wodę możesz doraźnie zakwasić preparatem na obniżenie pH. GH w granicach 12-13 to wcale nie jest bardzo twarda woda  Grin.

Wodę należy podmieniać częściej aby nie dopuścić do kumulacji zw. azotu, które będą ryby podtruwać przy niedojrzałym akwarium. Nie przekarmiaj tych ramirezek na starcie i kontroluj amoniak i NO2 a powinno się udać.

Na razie daj sobie spokój z innymi rybami zanim akwarium nie dojrzeje.

PS. Jak możesz to kup kilka pędów rogatka i moczarki, pomogą w oczyszczaniu wody ze związków azotu Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2008, 08:54:39 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 20, 2008, 09:42:05 »

Pewnie sugerujecie się fotką mojego akwa które jest na forum, teraz jest w akwarium sporo roślinek. jakie to napiszę wieczorkiem bo w domciu gdzieś to mam zapisane, oraz dam fotkę. Roślinki mogę kupić ale sęk w tym że u mnie na mieścinie są żabnice i tyle. A inne roślinki do na Kraków a to dopiero w piątek najwcześniej ;( Szkoda że nie uprzedziła mnie o tej "niespodziance" może bym jej to wyperswadował :/

Nie chce kupować rybek już tylko dopiero za 2tyg. Zgodnie z moim planem zagospodarowania akwarium. Ramirezki naprawdę mają pecha ;( żal mi tych rybek ale nie mogę oddać ich.  Chce po prostu wiedzieć co mogę wpuścić to tego kanisterka w przyszłości.

Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 20, 2008, 10:20:46 »

Skad jestes? bo u mnie w miescie tez zabienice tylko hehe - moze to samo miasto...
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 20, 2008, 10:26:33 »

Z Miechowa koło Krakowa taka mieścinka Cheesy

Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Październik 20, 2008, 10:30:19 »

To musi byc w druga strone, bo ja w strone katowic bardziej z 50 km Wink od krk.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: