Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Wszystko o Wielkopłetwie wspaniałym
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wszystko o Wielkopłetwie wspaniałym  (Przeczytany 1673 razy)
piotrek133
Nowy
*

« : Październik 03, 2008, 08:38:25 »

Rodzice zafundowali przemeblowanie mi i na nowym miejscu zmieści sie akwa od ok. 30 do 60 litrów.
I che mieć wielkopłetwa wspaniałego.
Słyszałem że on może pozabijać wszystko w akwa i powyrywać roślinki. Czy to prawda??
Gdyż chciałbym trzymać z nim jakieś krewetki ewentualnie jakąś ekipę sprzątająca np. otoski i ampularie.
Czy to będzie poprawna obsada?? Czy to jest prawda co sie mówi o tej rybce??

Pozdrawiam
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 03, 2008, 09:00:21 »

Owszem, pozabija Ci wszystko, co tylko będzie mógł. Nie wiem jak ze ślimakami, ale krewetki i inne ryby na pewno.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #2 : Październik 03, 2008, 10:47:19 »

juz nie przesadzajmy ze wielkopletw to taki zabojca, jezeli nie ma dostatecznie duzo miejsca dla siebie to sobie to miejsce sam wykombinuje, ale jak ma troche przestrzeni zyciowej to niebardzo interesuje sie innymi rybami, rowniez nie nalezy trzymac wiecej niz 1 pary tych ryb w jednym zbiorniku bo agresja wewnatrzgatunkowa tez jest u nich niezle rozwinieta. Ja osobiscie mialem wielkopletwa (samca) w dosyc dobrze zarosnietym baniaku 54litrowym, do tego kiryski i caly ten zestaw nawet niezle chodzil, chcialem mu dokupic samice ale niestety u mnie byl problem z samicami

8317910

piotrek133
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 03, 2008, 10:48:50 »

No kurcze a, taka fajna ryba sie zapowiadała. Chce ją mieć no,ale musi być jakaś ekipa co będzie glony itd. pochłaniać nie tylko bazować na filtrze itp sprzęcie.

No te labiryntowce to jakieś dziwne rybki...

Pozdro 
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Październik 03, 2008, 10:54:02 »

60 litrow - parka wielkopletwow, kilka kiryskow, otoski i bedzie git Smiley ale musisz zapewnic tez sporo roslin drobnolistnych zeby np. otoski mialy sie gdzie ukryc jak wielkopletwom odbije Wink

8317910

piotrek133
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 04, 2008, 11:38:03 »

Eh......
Lecz zdecydowałem się na krewetki.
I mam pytanie czy one mogą być razem z prętnikiem karłowatym.
Czym karmić rybkę, jakim rodzajem pokarmu żywego itd.
Jak przechowywać żywy pokarm i w czym.

Pozdrawiam
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #6 : Październik 04, 2008, 13:54:34 »

Moje wielkopłetwy raczej wolą trzymać się w grupie niż atakować, powodzenia z hodowlą.
Ps Na początku wakacji moje 3 samce razem budowały gniazdo, do tarła podeszły też 3 samice, ale ikra została zjedzona przez gurami. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 04, 2008, 14:14:05 »

No bez przesady ....
mam u siebie samca wielkopłetwa i jest w miarę spokoją rybą
powiedziałbym, że porównywalną do bojownika, jak nie zaczepiany to sam nie zaczepia ....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
piotrek133
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 04, 2008, 15:35:57 »

A jak zapewnić żywy pokarm rybom tzw. plankton.
I który jest najlepszy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: