Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Restart akwarium... prosze o porade  (Przeczytany 4393 razy)
schumi
Zainteresowany
**

« : Listopad 19, 2008, 13:24:01 »

Mam w planie restart akwarium.Przeczytalem caly watek o akwarium na ziemi i przyznam ze mam mieszane uczucia.Chce miec mocno zarosniete roslinami i chodzi mi o podloze.... baniak nieco ponad 310l. Jakie  zastosowalibyscie podloze zamiast ziemi....?No chyba ze uwazacie ze jednak warto postawic na ziemie... Bardzo prosze o porady.   
                                     Pozdrawiam!
ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2008, 09:33:41 »

no ziemia jest ok poczytaj o tum i opinie ;)no jak nie to może kulki gliniano torfowe.walisz pod korzenie roślinek na to żwirek. papa
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2008, 09:40:51 »

Chcesz mieć low-techa (słabe światło, brak nawożenia, brak CO2, brak kolorowych roślin) czy high-techa (kolorowe rośliny, silne światło nawożenie i suplementacja CO2)? Jakie środki finansowe chcesz przeznaczyć na to podłoże?
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2008, 09:42:38 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
schumi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 20, 2008, 16:20:27 »

Szczerze powiedziawszy to przepis turysty mnie zafascynowal. Swiatelko bede mial na poziomie 0.5W/l W razie koniecznosci CO2 moge zakupic nie ma problem.Jakichs gigantycznych sum nie chcialbym wydawac.Chce miec akwarium przy ktorym nie trzeba bedzie zbyt duzo grzebac i zeby roslinki bujnie mi rosly,bo na tym glownie mi zalezy... Zdecydowalbym sie na LOW TECHA,ewentualnie na hybryde  Wink Ale poczekam na Wasze pomysly i podpowiedzi za ktore z gory dziekuje!

Wczoraj bylem w sklepie zoologicznym i pytam babke czy sa swietlowki T5 a Ona na to:dlaczego chce zmieniac na takie co jest ze starymi nie tak?Jak Jej wytlumaczylem ze chce miec okolo 0.5W/l to mi odpowiedziala ze to jest czysta teoria i powinienem sobie kupic takie same swietlowki jakie mam tylko o wiekszym natezeniu swiatla... A na moj filtr denny (bo takze chce zmienic) rzekla,ze to jest najlepszy filtr jaki moze byc...     

I co Wy na to?
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 10:34:47 wysłane przez schumi » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 21, 2008, 16:07:34 »

Wczoraj bylem w sklepie zoologicznym i pytam babke czy sa swietlowki T5 a Ona na to:dlaczego chce zmieniac na takie co jest ze starymi nie tak?Jak Jej wytlumaczylem ze chce miec okolo 0.5W/l to mi odpowiedziala ze to jest czysta teoria i powinienem sobie kupic takie same swietlowki jakie mam tylko o wiekszym natezeniu swiatla...

Przy T5 nie tylko więcej Watt będzie ale natężenie światła również jest większe. Pani proponuje poczytać o świetlówkach T5

A na moj filtr denny (bo takze chce zmienic) rzekla,ze to jest najlepszy filtr jaki moze byc...     

Może nie najlepszy ale dobry. Nie wiem tylko jak się sprawdzi w przypadku akwarium roślinnego, w przypadku kiedy podłoże będize się składało z Ziemi. Obawiam się, że w tym przypadku nie zda egzaminu. Jako wspomaganie czemu nie (dobry ruch wody w glebie), ale jako jedyny ... hmmm chyba nie

schumi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 21, 2008, 17:16:13 »

Ciesze sie ze jest "jakies" zainteresowanie moim watkiem Wink Myslisz ze mozna by bylo zostawic ten denny filtr przy zastosowaniu podloza na bazie ziemi??? Ja mialem taki plan... zeby go wyrzucic i kupic filtr zewnetrzny kubelkowy TETRA 1200. Myslisz ze byloby lepiej???
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 21, 2008, 17:57:01 »

Tez bylam zafascynowana podlozem w stylu Turysty i mialam zamiar taki sobie polozyc. Lecz czytajac pozniej rozne wypowiedzi (niekoniecznie tylko w watku Turysty) o miejscach beztlenowych, czy problemem z usowaniem roslin (poruszone takie podloze moze wydzielac rozne bardzo szkodliwe substancje) nie mowiac juz o pobrudzeniu wody ziemia (wprawdzie moze osiadzie, ale ....) lub tez ze ziemia po jakims czasie traci wartosci odżywcze.
Jednym slowem mam podloze - od dolu keramzyt ok 10 L(w siatce, by nie bylo problemowz wyplywaniem lub przy ewentualnych zmianach), zwir czarno-bialy 16 kg zwiru do 1 cm (taki juz mialam),bio-grunt 10 L,
     zwir brazowy gr ok 3 mm - 6 kg, bazalt czarny gr ok 3 mm - 10 kg,
     i z boku piasek rzeczny (mala plaza) ok 6 kg (moze wiecej,nie wazylam)
Mam nadzieje ze po dlugim czasie uzytkowania nie bedzie problemow takich jakie mogly by byc przy uzyciu ziemi
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 18:00:42 wysłane przez gina2006 » Zapisane

schumi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 22, 2008, 16:25:38 »

No tak sa rozne opinie na temat ziemi,ale tez duzo osob dalej przy niej zostalo i twierdza ze jest calkiem O.K powoli sam juz nie wiem na jakie sie zdecydowac.chcialbym zeby bylo poprostu trafione,zeby sie nie okazalo ze po roku bede musial znowu wszystko wyciagac i zmieniac... a co do Twojego podloza (gina2006) to chyba troche sie musialas napracowac mozna powiedziec ze tak z leksza jest skomplikowane dosyc Wink Powiedzcie mi jeszcze co zrobic z tym filtrem dennym(podzwirowym)Huh Bo napalilem sie juz na ten z TETRY...
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Listopad 22, 2008, 16:45:51 »

Mam nadzieje ze po dlugim czasie uzytkowania nie bedzie problemow takich jakie mogly by byc przy uzyciu ziemi
zapewne nie będzie problemów -ani efektów. Twoje podłoże jest skomplikowane rzeczywiście- tylko po co? - jedymym aktywnym składnikiem jest bio-grunt - który jest niewielką częścią tego podłoża reszta to mieszanka całkiem jałowa....
schumi - ja myślę że podżwirowy i ziemia to niezbyt ciekawe połączenie... zdecydowałabym sie na filtr Tetry - lub na inne podłoże.
Powiedzcie mi jeszcze co zrobic z tym filtrem dennym(podzwirowym)Huh Bo napalilem sie juz na ten z TETRY...
Hym to może go komuś odsprzedaj albo załóż  sobie drugie akwarium w którym go wykorzystasz?
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2008, 16:50:51 wysłane przez ala » Zapisane

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 22, 2008, 17:11:26 »

Keramzyt jest dla powiekszenia wysokosci podloza ( ma tez dobra porowata strukture ), bio-grunt moze niewiele -  ale braklo funduszy, a zwirem kazdy pokrywa to co ma pod spodem , a plaza mi sie podoba wiec chcialam miec
wiec jakie tu skomplikowanie ?

schumi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 22, 2008, 17:30:45 »

Ta reszta jakos wydala mi sie skomplikowana w tym znaczeniu ze duzo tych skladnikow,ale...kazdy robi wedlug swojego uznania.Oczywiscie ja to szanuje Wink Z tym filtrem dennym to nie klopot bo bedzie sobie lezal,tylko chodzilo mi czy zastapic go tym z Tetry? A podloze chyba zastosuje wedlug przepisu TURYSTY... mam nadzieje ze sie nie przejade Wink
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #11 : Listopad 22, 2008, 17:34:03 »

Chodzi mi poprostu o to że dość wiele składników wymieniłaś

Jednym slowem mam podloze - od dolu keramzyt ok 10 L(w siatce, by nie bylo problemowz wyplywaniem lub przy ewentualnych zmianach), zwir czarno-bialy 16 kg zwiru do 1 cm (taki juz mialam),bio-grunt 10 L,
     zwir brazowy gr ok 3 mm - 6 kg, bazalt czarny gr ok 3 mm - 10 kg,
     i z boku piasek rzeczny (mala plaza) ok 6 kg (moze wiecej,nie wazylam)
a co do Twojego podloza (gina2006) to chyba troche sie musialas napracowac mozna powiedziec ze tak z leksza jest skomplikowane dosyc Wink
ziemia po jakims czasie traci wartosci odżywcze.

być może  tak -ale po bliżej nie określonym czasie ( ponoć dobra mieszanka ziemi ma właściwości kumulujące nadmiary i oddające je w czasie braków...) natomiast bio-grunt ma bodajże pół roku aktywności podane przez producenta- to raczej nie wiele...

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Listopad 22, 2008, 17:39:33 »

a jesli chodzi o prace - to normalne ale nie bylo tego tak wiele - wyplukanie keramzytu, nowego zwiru i piasku, a rozsypanie wszystkiego to juz drobiazg  Cheesy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: