sqwara
Zainteresowany
|
|
« : Październik 28, 2008, 20:28:27 » |
|
Mam dwie pielęgniczki ramireza iod pewnego czasu, do dziś pływały sobie razem i nie było oznak do zaniepokojenia. Dziś jedna z nich "siedzi" na skałce. Podczas karmienia jedna jadła a ta która siedzi nawet nie drgnęła jak pokarm smadł dosłownie na nią.
Nie wiem co robić NO2 mierzone testerem TETRA kupiony wczoraj (powiem szczeże że lipa najmniej mam <0,3) i pokazuje mi <0,3NO2 wcześniejszy dokładny sięskończył ale jak notowałem to cały czas lipa. Powiem że wody nie podmieniałem ostatnio tak od soboty.
Wcześniej podmieniałem około 10% co 2 dni ze względu na rybki bo za wcześniej trafiły do akwarium.
PARAMETRY:
pH 7,5 NO2 <0,3 (taki test dokładny :/ GH - 15 KH - 5
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 20:34:01 wysłane przez sqwara »
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #1 : Październik 28, 2008, 20:47:38 » |
|
podmień wodę wiekszą ilość ze 40% a potem po 10l dziennie - zatrucie No2
|
|
|
|
|
|
|
sqwara
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 28, 2008, 20:53:50 » |
|
i tak ile czasu ?? i przeżyje bidulka ??
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 20:55:35 wysłane przez sqwara »
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 28, 2008, 21:05:56 » |
|
tyle czasu ile czasu bedzie wykrywalne NO2 i dodawaj cały czas jakies bakterie bo te podmiany wydłużaja czas dojrzewania ... ale tak to już jest jak sie ryby wpusci za wczesnie. A czy przeżyje? hym sam zobaczysz- powinna .
|
|
|
|
|
|
|
sqwara
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 28, 2008, 21:13:31 » |
|
tak jak pisałem, to nie moja wina że rybki są tam ;( prezent od dziewczyny. A akwarium dojrzewa ( zalane wodę i obsadzone jest już 2tyg.
A czy NO2 nie zniknie samemy, wiem że muszę teraz podmieniać ale tak się pytam z Ciekawości.
Poza tym mój test pokazuje minimum na skali, jaki polecicie od tej TETRY co mam najmniej na skali mniej niż <0,3 ??
Woda dziś podmieniona w sumie 40 l jutro 10% mam nadzieje że przeżyje bidna ;(
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 22:22:35 wysłane przez sqwara »
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #5 : Październik 29, 2008, 08:34:08 » |
|
NO2 zniknie samo jak akwarium dojrzeje. Problem w tym, że jest trujące dla ryb dlatego ryb się nie wpuszcza na starcie baniaka. Test tetry jest całkiem niezły. Moczarka może Ci pomóc w usunięciu amoniaku/NO2 z wody.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
sqwara
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Październik 29, 2008, 09:00:30 » |
|
I dziś mam smutny dzień ;( moja samiczka ramireza padła rano wyłowiłem ją z roślinek ;(;( teraz sam samczyk sobie pływa no nic czekam aż NO2 zniknie, wodę bede podmieniał mam nadzieje że NO2 szybko zniknie akwarium w sobotę będzie miało 3tyg. Kurde nie wiedziałem że można się tak do tej parki przywiązać ;(
Moczarki nie mam na mieście.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 29, 2008, 09:10:11 » |
|
Nie czekaj, usuwaj NO2! No chyba, ze chcesz aby ramirez do samiczki dołączył.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
sqwara
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 29, 2008, 10:27:05 » |
|
Mam moczarkę tzn kumpel ma mi dać 4 gałązki po pracy, pracuje do 17 i teraz jestem w pracy. Kurde przyjdę to wodę podmienię 10% wczoraj podmieniłem 40% może uda mi się jeszcze skombinować kilka szt.
Na testach TETRY NO2 jest w skali 0-0,3 dokładnie to <0,3 to nawet nie wiem ile tego jest :/ Wrrr :/
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #9 : Październik 29, 2008, 12:07:22 » |
|
Zmierz NO2 przed podmianą. 10% może być za mało.
|
|
|
|
|
|
|
|