Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Tarło u prętnika karłowatego
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tarło u prętnika karłowatego  (Przeczytany 1563 razy)
Arek0402
Bywalec

« : Październik 29, 2008, 23:01:21 »

Podobno trzeba odłowić samice od razu po zakończeniu tarła, czemu ? Czy samiec przez cały czas pilnuje ikry ?
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 29, 2008, 23:13:34 »

czy odławiac czy nie zależy od wielkości zbiornika. chodzi o to że samiec w trakcie pilnowania ikry jest bardzo agresywny.

ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 30, 2008, 10:36:27 »

Samiec buduje gniazdo z pęcherzyków powietrza, a dojrzała do rozrodu samica sama przypływa. Samiec otacza samicę swoim ciałem, a w tym czasie samica składa ikrę. W postaci przeprowadzenia "sztucznego tarła" parę tarlaków umieszcza się w niewielkich ok 6 l. zbiorniczkach w których należy umieścić kilka kęp roślin.pozdrawiam Smiley
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 30, 2008, 15:36:11 »

Samiec buduje gniazdo z pęcherzyków powietrza, a dojrzała do rozrodu samica sama przypływa. Samiec otacza samicę swoim ciałem, a w tym czasie samica składa ikrę. W postaci przeprowadzenia "sztucznego tarła" parę tarlaków umieszcza się w niewielkich ok 6 l. zbiorniczkach w których należy umieścić kilka kęp roślin.pozdrawiam Smiley
To nie ma związku z moim pytaniem Wściekły
chodzi o to że samiec w trakcie pilnowania ikry jest bardzo agresywny.
To nie lepiej odłowić samca ? Oczywiście jeżeli komuś nie zależy na młodych.
Dzięki za pomoc.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 30, 2008, 15:57:36 »

zasada jest taka ze jeśli tarło przeprowadzasz w osobnym zbiorniku wtedy po tarle odławiasz samicę a jak narybek zacznie pływac po baniaku odławiasz samca. wykluczasz niebezpieczeństwo tego że ci ryby ( w tym rodzice) zeżrą narybek. to działanie ukierunkowane na dochowanie jak największej ilości narybku do wydania.

jeśli ci nie zależy na narybku przeprowadzasz tarło w zbiorniku ogólnym i nie ma sensu odławiac samca i samicy. jedyne niebezpieczeństwo jest takie ze samiec jesli zbiornik jest mały może dokuczyc poważnie innym rybom bo bedzie odganiał je od gniazda. po drugie jego aktywnośc "obronna" wpływa też na to że jego opieka nad narybkiem jest mniej efektywna wiec częsc narybku bez opieki zginie. no a potem jak narybek nie wymaga juz jego opieki staje się często karmą.

ja przeprowadzałem tarło i w baniaku tarliskowym i w ogólnym = 45L - porządnie zarosniętym i w takim baniaku nigdy okres okołotarliskowy nie kończył się tragicznie dla samiczek - zawsze miały gdzie uciec i schowac sie przed samcem. i ddodatkowo jako że baniaczek zarosnięty był nie dbając specjalnie o narybek miałem kilka/kilkanaście sztuk podrostków do wydania. 

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: