Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Dojrzewanie zbiornika a lampa UV
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dojrzewanie zbiornika a lampa UV  (Przeczytany 1525 razy)
kajtekph
Nowy
*

« : Listopad 02, 2008, 22:35:55 »

Czy w procesie dojrzewania akwarium wyłączyć lampe UV? Czy jednak ją pozostawić włączoną. Mój zbiornik 200l zalany jakiś tydzień temu. Jeszcze nie robiłem testów zamierzam zrobić po 2 tygodniach pierwsze testy.

Czy dobrym pomysłem jest wpuszczenie pierwszych ryb mieczyków (jako startery)?
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2008, 22:39:44 wysłane przez kajtekph » Zapisane
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2008, 08:07:11 »

Absolutnie nie włączaj UV!!!

Piszę kolejny raz na tym forum: LAMPA UV SŁUŻY DO ZABIJANIA BAKTERII - WSZYSTKICH tzn "złych" i "dobrych", UŻYWA SIĘ JEJ W PRZYPADKU ZAKAŻENIA BAKTERYJNEGO, CHOROBY TYM WYWOŁANEJ LUB ZAKWITU WODY

w innych przypadkach jest to BEZSENSOWNIE GŁUPIE!!!!

Na startery najlepsze są kiryski, mieczyki szybko padną jeśli bedzie coś nie tak - to za delikatne rybki na testerów - to jest moje zdanie

Odczekaj 3 tygodnie minimum i nie bedziesz musial testerow dawać - tylko na wszelki wypadek zrob sobie testy wody szczegolnie NO2 i NO3 - jeśli masz dużo roślinek na start to po 3 tygodniach mozesz bez obaw wpuszczac ryby

powodzenia
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: