Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « czy nawóz może spowodować wzrost ph???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy nawóz może spowodować wzrost ph???  (Przeczytany 1594 razy)
ank@
Stały użytkownik

« : Listopad 05, 2008, 18:41:31 »

w poniedziałek robiłam podmianę wody i chyba troche przelało mi się nawozu. dzisiaj patrze- bojkowi strzepia sie pletwy! zrobiłam testy a ph z 7.6 skoczyło do 8.0! wszystko już jasne- moj rybek jest wrażliwy na skoki ph. czy ten wzrost mógł spowodować nawóz? jest to "florena" sery. od razu nalałam wody, dodalam troche uzdatniacza tropicala i chwile czekam. za jakies pol godziny zrobie podmiane zeby obnoiżyć to ph. jeśli wątek jest w złym dziale to przepraszam ale nie wiedziałam gdzie go "przykleić"

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2008, 09:36:23 »

Tak, może. Są 2 możliwości: albo w nawozie są jakieś związki podnoszące pH albo masz w akwarium za mało CO2. Pierwszy przypadek raczej wydaje mi się mało prawdopodobny bo musiałabyś wlać na prawdę dużo tego nawozu. W drugim przypadku rośliny dostając papu w postaci nawozu mogą zacząć obficie wydzielać tlen w wyniku fotosyntezy (nawet jak nie widać bąbelkowania) co może podnieść pH w akwarium. Zmierz pH rano przed włączeniem światła oraz tego samego dnia przed końcem świecenia. Jakie masz światło w tym akwarium? Napisz coś więcej o baniaku i roślinach.

Takie dziwne rozwiązania przyszły mi na myśl, ofc nie muszą wcale być prawdziwe  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 07, 2008, 17:54:17 »

ok. dzisiaj zmierze wieczorem a jutro rano i podam wyniki. wlakam troche wiecej niz zawsze, ale nie az tak bardzo dużo. rosliny to: żabienica, 2x paprotnica szerokolistna, kępka bakopy drobnolistnej, kabomba, jakieś 2 (prawdopodobnie kryptokoryny). akwa 28l. sa tam od wczoraj 2 nowe kirysy

bojowniki:
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 10, 2008, 17:17:21 »

już sie wszystko unormowało. niepokoi mnie tylko kirysek, bo czasem jak przystanie to "podnosi go" do pozycji pionowej glowa w dol. je normalnie. jest tylko troche bledszy od tamtego. i ten jeden zesto podplywa do powiezchni i albo plynie przez cala dlugosc akwa i pluska ewąsami albo ustawaia sie w pozycji pionowej glowa w gore i pluska. robi tak przez kilka- kilkanascie sekund i wraca na dno. potem czasem przez pare minut a czasem przez pare sekund buszuje po dnie i znow podplywa do powieżchni. ten drugi nowy tylko czasem tak robi. a samiczka conajwyzej szybko lapie powietrzei wraca (a i to bardzo rzadko). brzeczyk działa. czy coś nie tak z tymi nowymi kiryskami? to sa 2 samce.

bojowniki:
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 12, 2008, 12:57:06 »

A czym je karmisz?

Pozdrawiam,
Emi

ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2008, 12:10:55 »

"kirysek' Tropicala a czasami dobiorą się do "bettagranu" Sery dla bojka

bojowniki:
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2008, 13:17:47 »

Trudno mi powiedzieć co jest. Możliwe, ze jak się najedzą suchego pokarmu i nałykają powietrza to je wyciąga do góry. Spróbuj namoczyć w kieliszku najpierw pokarm przed podaniem rybkom i zobacz czy im się poprawi. Jeśli nie to nie wiem dlaczego tak się zachowują. Moje nigdy nie chorowały i ciężko mi coś powiedzieć  Sad

Pozdrawiam,
Emi

ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2008, 18:03:25 »

ok. zrobie jak radzisz. masz rację- może to być od suchego pokarmu jak sie tak nadtym zastanowić (zaczeło sie po karmieniu) myślałam że może to coś z pęcherzem pławnym... niewiem. dzisiaj zrobiłam im małą głodówke (1 dzień) i jest ok. a czy to prawda że rybki "bledną" jak w akwa jest mocno jasne podłoże? bo rano (jak włacze światło) to są ciemne a po paru godzinach jasnieją?

bojowniki:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: