Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: doradzcie amatorowi  (Przeczytany 1073 razy)
STUKA
Nowy
*

« : Listopad 09, 2008, 15:11:38 »

zakladam akwa 240l.(juz 2 miesiąc)jest ono wbudowane w  scianke za nią dorobilem  regal z pólkami itp.jestem  budowlancem  i  do  tego momentu  to  pikus. dorobilem  obudowe  oswietlenie  3 jazeniówki 54w/54w/38w.wkleilem  tlo  strukturalne ,zakupilem  filtr tetra700,korzen mocze  juz  tydzien.no  i  tu  utknolem:NIEWIEM  JAKIE  PODLOZE  ,ROSLINKI,NO I  CO  DO  MIESZKANCÓW TEZ  NIEMAM ZDANIA.CZY  MOZNA  KOGOS  PROSIC O POMOC  CZY  RACZEJ  MAM  POSZUKAC  JAKIEJS  LITERATURY.

plis zona  juz  ma  mnie  dosc z  tym  moim  do  tej  pory   pustym  baniakiem  Shocked
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 09, 2008, 16:23:12 »

Powedz zonie ze czym dluzej sie czeka tym wieksza bedzie rozkosz !  Grin
Najlepiej jak wejdziesz na googlach w grafike wpisz akwaria, lub na forum "nasze akwaria" - poogladasz i bedziesz mniej wiecej wiedzial co chcesz. Pozniej poczytaj sobie o podlozach i tez sam zdecydujesz co i jak ( moze z malymi pytaniami  Wink ) bedzie to zalezalo jakie chcesz miec rosliny i ile. Teraz moge Ci powiedziec ze na samym piasku zle jest sadzic rosliny i jest troszke pracy przy czyszczeniu pozniej (ale ja np. sobie taka mala plaze zrobie bo mi sie bardzo podoba). Na spod dajesz bio grunt lub innego gotowca, a mozesz tez zrobic sam mieszanke  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13481.0
Wazne zeby zwir na wierzchu byl w miare ciemny by sie ryby nie stresowaly, bardzo drobny i nie za ostry.
Co do roslin i obsady to niech sie wypowiedza Ci co sie dobrze na tym znaja
POWODZENIA !

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2008, 16:28:51 »

(jak zakładałem, żona tez nie mogła się doczekać na rybki Smiley
oświetlenia masz przyzwoite więc z roślinkami nie powinno być problemów
polecam http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?d=katalog&k_id=14&p_id=0&sort=3&metoda=1
tanie i w dobrym stanie, każda roślinka z opisem i fotką
żwirek 3-7mm
jeszcze grzałka z termostatem z 200W i termometr

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2008, 16:45:11 »

no i wstrzymaj sie z kupowaniem napowietrzacza (kazdy sprzedawca twierdzi ze jest nieodzowny !!! ), wystarczy dobra deszczownia przy filtrze, a wiele roslin nie lubi za duzego ruchu wody nie mowiac o tym ze napowietrzanie likwiduje co2 potrzebne roslinom do wzrostu - w zamian za to rosliny dadza Ci duzo tlenu jesli bedzie ich duzo i beda mialy dobre warunki

Pyszczak 15
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2008, 22:29:12 »

jestem za ta wypowiedzia Afro

Prawdziwy chodowca rodzi sie z czasem.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: