Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Brzanka sumatrzańska - czy pasują do obecnej obsady
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brzanka sumatrzańska - czy pasują do obecnej obsady  (Przeczytany 1842 razy)
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« : Styczeń 11, 2009, 14:40:31 »

Witam i proszę o opinię Smiley

Chcę w najbliższym czasie uzupełnić obsadę bo moja wydaje mi się ciut monotonna. I nie wiem co mogę dodać do Gurami Mozaikowych (szt. Cool, Razbor Klinowych (szt. 16), Kosiarek (szt. 3) - interesuje mnie wyłącznie Azja (Sumatra, Borneo, Indochiny ogólnie). Myślałem o Brzance sumatrzańskiej w liczbie 8/9 szt. i Cierniooczkach Kuhla/Meyersa na dno - 5szt (ten raczej nie zawadzi niczemu). Nie chcę też pchać się w więcej łaźcowatych.

Boję się tylko, że pomimo sporej grupy brzanki zabiorą się za płetwy gurami. No i czy to nie byłoby już według was przerybienie?

Opis akwarium i parametry - link w podpisie (wieczorem dodam nowe zdjęcia).

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 11, 2009, 15:38:05 »

nie brzanki odpadają będa obgryzały razbory i gurami.
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2009, 09:33:09 »

Z Brzankami Sumatrzańskimi to jest tak, że jak jest ich dużo to ich agresja rozkłada sie a energie zużywają na zabawach w swoim gronie. Gonią się nawzajem, walczą o przywództwo i raczej nie tykają innych rybek (tak było u mnie). Ale nie ma gwarancji, że pewnego dnia nie uznają, że obgryzanie Guramin jest całkiem niezłą rozrywką (tak było u mnie , tyle że obgryzały Kirysy i to po ok 2 latach wzajemnego zamieszkiwania nagle im odbiło). Polecam oddać Guraminy w dobre ręce i zająć się Brzankami, gdyż to bardzo ciekawe rybki. Jeśli w akwarium są grupą dowodzącą można zaobserwować dużo interesujących relacji, jakie między nimi występują. Jeśli w akwarium są inne rybki z silnym charakterem, będą poprostu ładnie pływać i wyglądać.

Akwarium ogólne 240l
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2009, 21:56:19 »

Dzięki za rozwianie wątpliwości. Myślałem, że duże stadko jednak zajmie się sobą - a okazuje się, że nawet po długim czasie spokoju...bum.
No to szukam innego gatunku  Smiley

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2009, 22:18:26 »

u mnie przez od 8 miesięcy brak zainteresowania sumatrzaków innymi rybami.  tak na prawdę niczemu to nie dowodzi, ale tak sobie myślę, że w takich wypadkach gdy nagle po długim czasie brzanki atakują inne ryby może być to spowodowane tym, że w stadzie ustaliła się hierarchia i wewnętrzne walki nie tyle ustały co ich natężenie zmalało. możnaby wtedy wymienić część stadka i być może takie odświeżenie społeczności odwróciłoby ich uwagę od innych ryb. to jest mój niezweryfikowany jeszcze domysł. jak będę miał mozliwosc to go spróbuję zweryfikować.

zajac69g
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2009, 12:59:41 »

Co do brzanek sumatrzańskich, spotkałem się już z takim przypadkiem, jak mój znajomy w ponad 200 l baniaku miał sumatry z gurami , a nawet ze skalarami ( wiem skalary to już przesada) ale w sumie nie było źle. Brzanki były w stadku jakoś 20-30 szt. były zajęte sobą, jak ustawiały hierarchie, jak już zaczynały się interesować innymi rybami, mój znajomy odławiał dominatora i wszystko zaczynało sie od nowa... Smiley Mi by się tak nie chciało bawić, ale jak widać z sumatrami nigdy nic nie wiadomo... 
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: