Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda pomocy :(!!!  (Przeczytany 2721 razy)
nestoor
Bywalec

« : Grudzień 05, 2008, 11:22:38 »

ehhh pomijając sprawe akwarium to ja nie wiem co zrobić Sad .... muszę sie pogodzić z nieszczęśliwymi rybkami oraz z wymiana sprzętu agd, kranów , umywalek, kibla , prysznica itd co pare lat Sad? ehhh jestem załamany Sad

http://www.infofordon.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=659&Itemid=85 -> tu z grubsza w komentach jest opisana woda na moim osiedlu ... i komentarze nie sa przesadzone bo jak wczoraj wymieniałem umywalke i kibel z powodu kamienia ( rurka od umywalki grubosci kciuka miala tak duzo kamienia ze słomki nie daloby wsadzić).

Z tego co sie orientuje to wodociagi nie interesuje twardosc wody Sad ... już sie boje co sie stanie z moim filtrem zewnetrznym ;/

Ps orientowałem sie w filtrach i dzwonilem w tej sprawie .... powiedzieli ze nawet jak chciałbym wydac pare tys to i tak maja tylko systemy na zimna wodę i to do domków jednorodzinnych a nie do bloków

Proszę o pomoc : Fordon - Bydgoszcz
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2008, 11:40:11 wysłane przez nestoor » Zapisane

Zapraszam do mojego akwarium:
112L
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 05, 2008, 13:41:38 »

To trochę uszczęśliwiłoby rybki: http://www.allegro.pl/item494367376_filtr_osmoza_akwarystyczna_100_ro_4_demi_mb_400.html

Podłączasz taki filtr gdzieś w łazience koło wanny czy umywalki, właczasz go tylko wtedy jak chcesz sobie wody nafiltrować do celów akwarystycznych i masz własną, czystą wodę demineralizowaną, którą mieszasz z wodą kranową aby otrzymać twardość, która Cię interesuje albo mineralizujesz preparatami takimi jak np PG Hydromineral aby otrzymać wodę taką, jaką chcesz.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2008, 13:45:45 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 05, 2008, 13:46:31 »

Znalazłem kalkulator wody destylowanej. Obliczylem ze na starcie dla calego zbiornika musialbym dac na 240 l 90 litrów wody destylowanej ktora podobno mozna kupic za 4 zł ( baniak 5 litrowy) w hipermarkecie.

Zeby z wody 22 zrobic 14.

Potem miesieczna podmianka 20% wody  co daje 50 l z czego musialbym dac 20 l wody destylowanej czyli 4 baniaki za 20 zł .... nie byłoby tak źle.

Dobrze myślę?

112L
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 05, 2008, 13:52:41 »

Tak, dobrze myślisz ale na dłuższą metę filtr RO wychodzi taniej, zwłaszcza dla takiego dużego akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Grudzień 05, 2008, 13:56:49 »

wody destylowanej ktora podobno mozna kupic za 4 zł ( baniak 5 litrowy) w hipermarkecie.

w markecie 2,69zł za baniak 5l.

nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 05, 2008, 14:07:03 »

Filtr odwruconej osmozy musiałbym mieć gdzie podłączyć ..... sa 2 możliwości :

łazienka - umywalka -> nie da rady bo jest pod zlewem sajgon tzn syfon jest w szafce i nie ma tam miejsca
                 wanna -> nie posiadam
                 prysznic -> nie mam kranu tylko prysznic
                 kuchnia -> jedynie tu .... ale chyba taniej wyjdzie wydawac 10zł miesiecznie na wode destylowaną

Natomiast co do filtru zwenetrznego to sie martwie ;/ czy dłuże osadzanie kamienia nie spowoduje jakiejs powanej awarii.

112L
nestoor
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Grudzień 05, 2008, 14:09:46 »

Ps a tak wogule to ten filtr przepuszcza mi np 100 l wody a robi mi 10 l wody destylowanej?

112L
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 05, 2008, 15:35:23 »

Nio... to jest jedyny mankament. Kiedyś też jeździłam po wodę demineralizowaną ale kiedy w moim domu stanęło trzecie akwarium to kupiłam filtr. Montujesz go nawet w toalecie do wężyka przychodzącego do spłuczki np na ścianie o ile rodzina pozwoli hihihi. Spływ wody brudnej (cienki wężyk) wkładasz do toalety a wody czystej czyli demineralki do wiaderka jak filtrujesz. Można też wykorzystywać tą wodę "brudną" czyli odrzut z filtra do spłukiwania tylko trzeba to przechowywać w jakichś wiaderkach.

Jeśli Ci się chce jeździć po demineralkę to już musisz wybrać co Ci bardziej pasuje.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: