Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Czy da sie sie zrobic deszczownie z zwykłego filtra
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy da sie sie zrobic deszczownie z zwykłego filtra  (Przeczytany 4360 razy)
Grzesioo
Nowy
*

« : Luty 26, 2009, 12:19:10 »

Mam zwykły filter czy da rade zrobić coś zęby była deszczownia?Huh
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 26, 2009, 13:02:49 »

co znaczy zwykły filter?? Podajmarke i model, wydajność l/h oraz wielkość akwa i wysokość słupa wody

lukasz93
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2009, 18:26:49 »

Da rade. Musisz iśc do zoologicznego i ją kupic, poskładac i założyc na wylot filtra. Tylko musisz sprawdzic model filtra!
Grzesioo
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2009, 09:23:55 »

Firma AQUAEL
TYP FAN - mini
Wydajnosc 260l/h
Aila
:)
Zainteresowany
**

:))

« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2009, 09:37:57 »

Jesli nie dostaniesz oryginalnej do swojego filterka, mozesz zrobic samemu.
Mocujesz na wylot filtra rurke odpowiedniej srednicy podziurkowana (dziurki nie za duze) z drugiej strony zamknieta, przymocowac przyssawka - i masz gotowa deszczownie

USMIECHNIJ SIE !!! ludzie nie sa az tacy zli
Moje akwaria : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23687.0
Zapraszam
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 27, 2009, 10:28:08 »

z tego filtra to prawie wszystko co z wodą związane da się zrobić pry odpowiednim zapasie wiedzy. Jeśli jest to ten nowszy typ czyli z takim dzyndzlem srebrnym na górze to nie będzie problemu nawet z większym słupem wody. Do deszczowni polecam (jeśli ma być DIY) rurkę ze sklepu elektrycznego. To są takie białe rurki do prowadzenia przewodów o średnicy zew. ok 11 mm. W porównaniu do rurek od wody są znacznie cieńsze i doskonale dają się formowac na ciepło. Ja u siebie mam tak skonstruowaną dyszę która rozbija mi strumień wody żeby wirówki nie było.
Procedura jest taka że odpowiednij długości rurkę formujesz na ciepło (jak nie wiesz jak to pisz) i nawiercasz w  niej otworki. Jak nie masz wiertarki to możesz otworki wypalić cieńką igłą z apteki. Z tym że średnicę dziurek musisz tak sobie dobrać aby przy zadanej mocy filtra woda nie wylewała Ci się poza akwa. Całość montujesz i cieszysz się z DIY deszczowni:)

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: