Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: liście roslin czarnieja  (Przeczytany 1508 razy)
KingAragorn
Nowy
*

« : Styczeń 13, 2009, 15:05:13 »

Bacopa monnieri, anubiasy, pokrywają sie dziwnym nalotem, czarny nie do zdrapania, akwarium 100 l światło powiększyłem do ponad 0,5W na litr, parametry wody wg wskazań testów paskowych jbl niby w porządku dla wody akwariowej, wymieniam co tydzień 20-30 l wody, żabienice urugwajska wsadziłem też nie specjalnie chce rosną liście marnieją - naprawdę zaczynam się zniechęcać - czy ktoś potrafi poradzi gdzie błąd mój lezy??? Huh
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 13, 2009, 15:50:20 »

1. Podziel się zdjęciem tychże roślin
2. Podaj parametry wody jakie JBL pokazuje bo stwierdzenie "niby w porządku" nic nikomu nie mówi, a domyślać się można wiele.
3. Czym nawozisz?

KingAragorn
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2009, 19:10:36 »

podaje wskazania jbl pasków 5 in 1: no3 miedzy 10-25 mg/l; no2 0; GH >7*d; KH 6*d; ph 6,8; zdjęcia jak opanuje dodawanie załączników bo jestem "nowy" i nie opanowałem jeszcze tego elementu na forum; akwarium raczej nie przerobione choć uczciwie powiem że muszę regularnie odmulać bo inaczej nie jest dobrze z dnem, mam sporego skalara 12 -15 cm (błąd początkującego spoko wiem, ale że mam go od małego to tym bardziej żal oddać), trzy gurami dwuplamiste też już dorosłe po 10 -12 cm, trzy molinezje, dwa mieczyki, dwa zmieniaki wielobarwne, kosiarke i 4 otoski,

KingAragorn
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2009, 19:18:00 »

jeżeli chodzi o nawozy to nie stosowałem, oprócz kulek torfowych ale to już jakiś czas temu pod żwir włożyłem. Dzisiaj wlałem trochę Planta Gainer Classic - sam nie wiem dobrze - źle

krzys123k2
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2009, 21:08:57 »

Powiem tak ;pewny nie jestem,moze to krasnorosty,mi bardzo przyspieszyły własnie po dodaniu swiatła.narazie unikaj nawoaów,mniej jedzenia,krutszy czas swiecenia, wiecej roslin i czekaj na konkretne rady od konkretnych awarystów lub szukaj ich sam.

214profil,AquaelUNIMAX 500,UV,CO2,1W/L,Aqua,Power i SunGlo(3x30w)+T5 2x54W
90 neon innesa
20 razbora klinowa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: