Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Piasek przyniesiony z plaży  (Przeczytany 5174 razy)
maskotus
Stały użytkownik

« : Styczeń 05, 2009, 19:52:19 »

Czy piasek przyniesiony z nad morskiej plaży nadaje się do akwarium słodkowodnego?

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2009, 19:59:56 »

Przeciez w nim jest sól...

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2009, 20:01:20 »

Nie bardzo zawiera sól raczej do słonawo wodnego estuarium ,w takiej wodzie trzyma się ryby potrzebujące dodatku soli. Ja założyłem sobie takie akwarium i mam tam piasek z plaży,przed użyciem należy go wyparzyć.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2009, 20:01:51 »

Przeciez sol mozna wyplukac  Grin

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 05, 2009, 20:05:39 »

Piasek oczywiście będzie wypłukany i wygotowany. Nadal będzie zawierał sól?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2009, 20:07:10 »

Przeciez sol mozna wyplukac  Grin
Gina napisz coś z jajem a nie książkę kulinarną.

Piasek z plaży może być. Tylko zależy na jakiego typu akwarium , piasek z plaży zawiera dużo wapna z muszli. A druga sprawa zależ z jakiej plaży. Jeśli chodzi o zatokę Gdańska nie polecam ale z otwartego morza to już ok.

Gina czytaj i się ucz jak się odpisuje a nie co można zrobić. A jak nie wiesz to ..............

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2009, 20:14:20 »

Chodzi o norweski piasek. Mają tam bardzo miękką wodę w kranie, więc może się to jakoś wyrówna...?
Akwarium bardziej ogólne.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2009, 20:17:31 »

Ech piasek może być nawet z Hon Kongu . Jest w nim CA z resztek muszli i będzie podnosił parametry wody. Nadaje się na Tangę i Malawi. A woda w kranie tu nie ma znaczenia.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 05, 2009, 20:23:06 »

Gina czytaj i się ucz jak się odpisuje a nie co można zrobić. A jak nie wiesz to ..............

Widze ze Ty sie juz duzo nauczylas, nawet i bledow ortograficznych i stylistycznych nie ma - ciekawe czy to tylko w tym poscie czy juz bedzie tak na stale  Huh
Jak narazie pochwalic, oby tak dalej  Good !
A chcialas cos z jajem to prosze - masz nawet 2 jajo, jajo i doloze jeszcze jedno a co mi tam, masz nie bede zalowac jajo  Grin

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #9 : Styczeń 05, 2009, 23:08:08 »

Chodzi o norweski piasek.
Jeżeli chodzi o czystość wody, to na pewno będzie lepszy piasek niż polski, bo oni mają fioła na punkcie czystości (Żeby u nas tak było!). Związki fosforu i azotu są dużo gorsze, więc u nas byłoby gorzej. Ja bym wypłukał kilka razy i spróbował, w końcu związki wapnia występują w wodzie w postaci jonów, więc da się je jakoś rozrzedzić w roztworze.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: