Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka obsada 77l.  (Przeczytany 1155 razy)
kacper77
Nowy
*

« : Marzec 05, 2009, 19:53:35 »

Zastanawiam się nad obsadą swojego zbiornika. Akwarium 77l./ok 57 netto. Akwarium ma 2 tyg. W założeniu będzie mocno zarośnięta Ameryka, ciemne podłoże, korzeń. Może później wrzucę fotkę.
0,6W/l. netto
Bimbrownia
PH- 6,8-7
KH - 5
GH- 11

Obecnie posiadam 5 otosków, do nich dołączy harem pielęgniczek agassiza. Miałem zamiar dokupić 12 neonów innesa, ale po wizycie w sklepie i oglądnięciu rybek zastanawiam się jeszcze nad zwinnikiem czerwonoustym. Czy nie będzie to dla tych ryb za małe akwarium? I ile ewentualnie powinienem kupić. A może jakieś inne stadne rybki do tego litrażu...??

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 05, 2009, 20:13:19 »

W założeniu będzie mocno zarośnięta Ameryka

pierwszy raz słyszę, biotop ameryki to korzenie,liście na podłożu itd. rośliny to w tym biotopie rzadkość.
kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 05, 2009, 20:21:30 »

Chyba niekoniecznie, to mają być wody przejrzyste. A roślin do Ameryki znalazłem pełno, choćby tu http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=9025.0
Chyba, że źle myślę...

No i co mi na to powiesz: http://www.mojaamazonia.com/biotopy.htm
"Wody przejrzyste
Są to rzeki miejscami o bardzo wartkim nurcie, płynące w górzystej części Brazylii. Przykładem takich rzek są Rio Xingu czy Rio Tocantins. Wody te charakteryzują się krystaliczną wręcz przejrzystością o lekko błękitnawym odcieniu. Akwarium powinno mieć zapewnioną bardzo wydajną filtrację i dość silny nurt. Jako podłoże najlepiej użyć drobnego żwiru, a dekoracje powinny stanowić korzenie. Zbiornik powinien być dobrze oświetlony z dużą ilością roślin.
Parametry wody: ph 7.0-7.3, TWO 5-11 dH, temp. 24-28 C
Flora: Echinodorus: amazonicus, bleheri, bolivianus, cordifolius, parviflorus, tenellus, subalatus, grandiflorus, schlueteri i inne, Lemma minor, Vallisneria, Cabomba, Limnobium laevigatum.
Fauna: Kiryski, Zbrojniki, Bystrzyki, Uaru, Pielęgniczki"
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 20:27:49 wysłane przez kacper77 » Zapisane
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 05, 2009, 20:27:01 »

jasne...
w Ameryce jest dużo roślin ale nigdzie nie znajdziesz miejsca gdzie jest zarośnięta przestrzeń.
kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2009, 20:35:22 »

Według opisu powyżej "Zbiornik powinien być dobrze oświetlony z dużą ilością roślin." To nie wiem jak mam to rozumieć:) Ale widzę, że Ty w swoim akwa masz i neony i zwinniki. Akwarium podobnej objętości do mojego. Więc może taka obsada:
5 otosków
harem agassiza 2+1
10 neonów
 i 6 zwinników??
czy to nie za dużo?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 05, 2009, 20:47:36 »

Według opisu powyżej "Zbiornik powinien być dobrze oświetlony z dużą ilością roślin." To nie wiem jak mam to rozumieć:) Ale widzę, że Ty w swoim akwa masz i neony i zwinniki. Akwarium podobnej objętości do mojego. Więc może taka obsada:
5 otosków
harem agassiza 2+1
10 neonów
 i 6 zwinników??
czy to nie za dużo?

jak agassizy to już nie neony,otoski i zwinniki, to akwarium jest za małe dla tych pielęgniczek  z towarzystwem.
Miałeś jednak racje z tymi przejrzystymi wodami  Good !
sorka, ale szkoda że się nie zdecydowałeś na czarne wody.

a tak dla ścisłości jak mają to być wody przejrzyste to agasizy,neony i zwinniki odpadają to są gatunki z czarnych wód.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2009, 20:49:48 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 05, 2009, 21:57:13 »

Agassizza to mała pielęgniczka, więc chyba da radę z otoskami  i jakimiś innymi rybkami. Masz rację, że Agassiza to ryba z ciemnych wód, ale chyba nie będę się trzymał sztywno tego podziału.
Wiem, że neony lepiej się prezentują w ciemnym akwarium typu "black water", ale chyba nie będą miały krzywdy w trochę jaśniejszym, ale zarośniętym. A jeżeli nie neonki, czy zwinniki to jaką stadna rybka jeszcze wchodzi w grę?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 05, 2009, 22:03:25 »

Agassizza to mała pielęgniczka

mała?!!
ona dorasta do 10 cm!
kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 05, 2009, 23:25:56 »

No to może borelli 2+1+
Drobnoustek obrzeżonyX10 lub