Przypomniało mi się jak to fajnie mieć akwa w domu więc wracam do akwarystyki (jakieś 15 lat przerwy
). Zaczynam pomalutku od 40l - zalane niecały tydzień temu z moczarką i kabombą więc jest jeszcze trochę czasu na skompletowanie obsady i liczę na waszą pomoc bo sam już kilka razy zdanie zmieniałem - głównie ze względu na rozbieżne informacje w necie.
Baniak ma 50 x 28 x 29 - jakiś taki nietypowy, nie wiem skąd go mam - wcześniej w nim świerszcze hodowałem. Oświetlenie 2 x 15W aqarella philipsa (jedna do wymiany na coś "cieplejszego"). Kranowit jest twardy ale będzie zmiękczany kationitem (nastawiam się na ryby z miękkiej wody). Kaskada 300 AquaShut (do 250l/h). Z roślin: sitowie igłowate, glosia, heniek zwyczajny, rotala, kilka mchów, microsorium.
No i teraz pytanie co ma się znaleźć w środku ? Wielkiego wyboru ze względu na pojemność to nie mam. Wymagania: żadnych gupików, platek, bojowników i tym podobnych "przereklamowanych" rybek pomimo, że są bardzo śliczne. Chcę coś rzadszego, ale dostępnego na rynku (chociażby na zamówienie, miejsce zakupu: trójmiasto/olsztyn). Muszą rozmnażać się w warunkach hodowlanych (nie musi to być łatwe - lubie wyzwania, najwyżej się nie uda
). Akwa stoi na biurku także dość duży ruch jest (pukanie w biurko, przesuwanie szuflady itp.), więc nie mogą być zbyt płochliwe, chyba, że sie przyzwyczają.
Do tej pory wyszukałem takie rybki:
Iriatherina Werneri Tęczanka Wernera , Filigronowa
Pseudomugil gertrudae Gertruda
Microrasbora galaxy
Tanichthys albonubes Kardynałek chiński (chyba zbyt zimnolubny jak na moje rośliny?)
Hyphessobrycon amandae Bystrzyk amandy
Aphyocharax rathbuni Green Fire Tetra
Aphyocharax anisitsi Żwawik czerwieniak
M. ramirezi (ale nie wiem czy nie za mały baniak jak na parkę)
Jeżeli któraś z nich nie pasuje do moich wymagań (albo w ogóle do tego baniaka bo za mały) to piszcie, a stanowczo piszcie inne ciekawe propozycje. Dodajcie też ile sugerujecie wpuścić osbników do baniaka.
Ps. Jeżeli taki będzie wymóg, to akwa może zostać jednogatunkowe, ale zasadniczo chciałem coś na dno wpuścić (pandy, otoski lub krewetki).
Pozdrawiam.
pin54