Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytania teoretyczne  (Przeczytany 1027 razy)
Dzierzka666
Nowy
*

« : Grudzień 30, 2008, 18:21:19 »

Witam w tym dziale. Mam kilka pytań o obsadę. Wiele lat temu, jeszcze jako dziesięciolatka miałam akwarium o pojemności ok. 25L. Głównymi mieszkańcami były: parka bojowników, parka danio pręgowanych, parka gurami dwuplamistych, parka prętnikow karłowatych i mały glonojadzik. Do tej pory mam sentyment do takiegoż właśnie składu. Czy moglibyście mi podpowiedzieć, jakie akwarium nadawałoby się do takiego składu (chodzi o pojemność), bo w sumie sprawdzałam, ze ryby te mają podobne wymagania, jeżeli chodzi o wodę itp. Zamiast jakiegoś zbrojnika widziałabym chętniej otoski albo kosiarki. Oczywiście jest to pytanie na razie teoretyczne, chwilowo moi mieszkańcy akwarium o pojemności 50L to: zbrojnik lamparci (niechciany prezent, ale cóż zrobić, jeżeli alternatywą była ubikacja), para gurami złotych, para akar błękitnych (całkiem chybione, nie chciałam mieć żadnych pielęgnicowatych), i jeden prętnik karłowaty (była parka, ale jednego zdaje się coś zjadło - nie wiem, nie było mnie przy tym). Rośliny jak w podpisie. No i kolejne pytanie: co z tymże fantem zrobić: szczególnie z akarami, bo one raczej mi całkiem nie pasują. Czy taka obsada ma jakieś szanse na przetrwanie? Czy po ewentualnym pozbyciu się akar mogłabym coś do tego akwarium dokupić? Jeżeli tak, to co? Oczywiście żadnych gupików czy mieczyków. Dalej mi chodzą bojowniki, ale trochę się boję. Co mogłoby zastąpić zbrojnika? Nie widzę dla niego przyszłości, bo jest po prostu za duży. Dla niego raczej myślę o zoo, bo jest za duży, a na większe akwarium nie ma miejsca u nas w mieszkaniu. I jeszcze jedno pytanie:
Ewentualne akwarium: pojemnośc ok. 300L. Wtedy nasz zbrojnik miałby dość miejsca. No i co do niego? Coś w miarę dużych rozmiarów. Czy dobrym pomysłem byłyby bocje i brzanki? Do tego gurami? Mogłyby być jeszcze skalary? A może jeszcze akary błękitne właśnie? I w jakich ilościach? Ale to już naprawdę baaardzo odległe marzenie.

Akwarium 50L, pływają  gurami złote x2, i zbrojnik lamparci; rosną lileopsis, zwartka, parę pistii i rzezucha lirowata, nurzaniec, moczarka i różdżyca rutewkowa
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 01, 2009, 18:32:21 »

300l marzenie dla skalarów;]

co do pojemności składu z pierwszego aqua tak 240l to idealnie by było ;]
tylko ja bym z bojownika zrezygnował bo gurami też agresywna i jak się bea spotykać w aqua to będzie problem z bojownikiem ;] ja tak miałem ;]

Dzierzka666
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 11, 2009, 15:44:45 »

Witam ponownie, prawami natury chyba akary odeszły z tego świata podczas mojej nieobecności :cry: no i mam problem: czy prętnikowi dokupić samiczkę, może dwie? Czy to jednak byłoby za dużo na ten litraż. Zbyt wiele sprzecznych opinii. Mi do tego składu zaproponowano jeszcze wielkopłetwy i razbory albo kardynałki. Z kolei na innym forum zostałam poinformowana, że ten litraż dla gurami jest zbyt mały i powinnam oddać gurami albo prętnika i nic wiecej nie dokupywać. Proponowany skład to harem prętników + otoski. Z góry uprzedzam, że moja woda ma twardość w granicach 14-21 d i pH ok. 7,6 (testy JBL, pewnie niezbyt dokładne, dlatego piszę ok.). Czy mogę otrzymać jakąś wypośrodkowaną opinię? Acha, filtr jest zewnętrzny kaskadowy o wydajności 250L/h, jeżeli to miałoby jakieś znaczenie...

Akwarium 50L, pływają  gurami złote x2, i zbrojnik lamparci; rosną lileopsis, zwartka, parę pistii i rzezucha lirowata, nurzaniec, moczarka i różdżyca rutewkowa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: