jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« : Grudzień 18, 2005, 17:47:25 » |
|
Prosze wymieńcie mi wszystkie rybki akwariowe ( słodkowodne ) które mają tendencje do podgryzania płetw .
|
|
|
|
Niektórzy przeginają :/ Rybki to tez stworzenia !!
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 18, 2005, 17:49:00 » |
|
Sporo rybek może podgrysać jeśli ma złe warunki może jakieś konkrety? Po co ci to wiedzieć?wybierasz obsadę czy jak? 
|
|
|
|
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 18, 2005, 17:57:05 » |
|
nie wybieram ale chce wiedzieć na przyszłośc nie mam zamiaru miec rybek które maja tendencje do podryzania np. gurami :/  Prosze podaj chociaż 10 nazw 
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 18, 2005, 18:13:46 » |
|
A dlaczego Twoim zdaniem gurami ma tendencje do podgryzania ? Po prostu musisz się zdecydować na jakiś gatunek i zasięgnąć o nim informacji. Ja osobiście słyszałem nawet o neonkach, które zamęczyły bojownika. To zależy od konkretnego przypadku, nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na Twoje pytanie. Po prostu trzeba poznać dany gatunek ryby, aby wyciągnąć stosowne wnioski.
|
|
|
|
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 18, 2005, 18:24:40 » |
|
Dlatego bo u mnie podgryzała danio ( teraz już wiem że gurami nie lubiąryb szybko plywających ) i podgryzala tez ramirezki :/ a czemu ramirezki tez podgryzała ?? o neonkach też słyszałem , czyli mowisz że ryby są nieobliczalne tak ?? , heh dobra wiec rozumiem że nie da sie odpowiedziec na to pytanie ale szkoda ze sie nie da 
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 18, 2005, 18:30:03 » |
|
Podobno brzanki sumatrzańskie są strasznymi podgryzaczami, a ja mam 10osobowe stadko i do tego gurami mozaikowe, bojownika wspaniałego samca i kilka weloniastych mieczyków. I co ? Brzanki absolutnie nie interesują się płetwami rybek  A są już dorosłe + kilka młodych, i dorosłe regularnie mi się trą 
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 18, 2005, 18:36:55 » |
|
no to jak Ci brzanki nie podgryzają to ja juz nic nie wiem  A tyle słyszałem że brzanki własnie najwiecej podgryzają ... a Barwniak podgryza ??
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 18, 2005, 18:55:39 » |
|
A ja z kolei z gurami nie miałem problemów. Nie widzisz jackdave, że nie da się odpowiedzieć na Twoje pytanie ?
|
|
|
|
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 18, 2005, 22:59:32 » |
|
widze niestety
|
|
|
|
|
|
|
burdofel
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 19, 2005, 01:48:53 » |
|
Jak ryba jest zestresowana przez zamałe akwarium, przerybienie itd., to może podgryzać. Nie ma tu reguły.
|
|
|
|
|
|
|
jackdave
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 21, 2005, 14:38:09 » |
|
a prętnik w akwarium 25 litrow bedzie podgryzał np. gupiki lub inne rybki weloniaste ?? tak tylko pytam
|
|
|
|
|
|
|
remol;]
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 21, 2005, 14:41:30 » |
|
Zależy ile ich.Ja myśle że na takie akwa to parka lub haremik :wink: i jest spokój
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 21, 2005, 15:14:16 » |
|
Prętnik nie nadaje się do 25 litrów, no chyba że oprócz niego nie ma tam innych ryb. Jak pisał przedmówca - maks parka.
|
|
|
|
|
|
|
|