Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Żabienica wypuszcza żółte liście z bordo plamkami
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Żabienica wypuszcza żółte liście z bordo plamkami  (Przeczytany 2320 razy)
Retne
Nowy
*

« : Styczeń 16, 2009, 00:13:03 »

Witam
Mam problem z moją żabieniczką. Ma okolo 11 cm warstwę żwiru. Wcisnąłem 2szt kulki nawozowej JBL. codziennie podaje PG +ferro 2x psiknięcia na 112 akwa. Do tego co2 na poziomie 18-29 mg/l z bimbrowni. Przy podmianach wody dodaje PG Classic 1 psiknięcie na każde 5l podmienianej wody oraz sera Aquatan 2,5ml na każde 5l podmienianej wody. ph 6,9-7,2. Znacząco poprawił się jej wzrost i wypuszczala liść za liściem. Teraz 3 liść z rzędu wypuszcza żółty w bordowo-czerwonawe kropki. z czasem kropki znikają a liść nabiera barwy minimalnie bardziej zielonej... Co może być tego przyczyną? NO3 mam okolo 5-10, GH około 14, KH okolo 7, Fe między 0,5 a 1,0.
Oto moja roślinka - proszę kliknąć.

Światło to 1x18W Narva Flora czy jakoś tak + 1x20W Hagen Agua-Glo Oczywiście obie T8. Przymierzam się do wymiany Narva bo niedługo roczek jej stuknie - wacham się pomiędzy Hagen Flora, Sun, a osram Lumilux DeLux z seri 9xx Jaką polecilibyście?
Stosuję 2 odbłyśniki z polerowanego Aluminium - z przodu asymetryczny z tyłu symetryczny.
Wysokość słupa wody średnio 32 cm - tam gdzie jest żabieniczka to 27cm.

Pozostałe roślinki są zieloniutkie choć np u ludwigii dosyć szybko starzeją się liście - przypuszczam, że z powodu podwyższonej temperatury 27st. C?

Valisineria rośnie jak szalona - miesięcznie wycinam 25-35 szt.

kryptokorynki jak to one wolno rosną ale nic im się nie dzieje, no może tej wysokiej zawijają się czubki liści ale tylko tym starym - myślę że poprostu ze starości.

limnofilia sessiliflora (bezszypułkowa) rośnie z licznymi kłączami bocznymi choć dolne partie stają się brunatne i sztywne - jakby glon narastał?

Bakopa niedawno co mi przekwitła - kwiatki wypuszczała przez około 1,5 miesiąca nonstop.

Co o tym wszystkim sądzicie?

akwa 112l
rybki: 3skalary, 5danio malabarskie, 4kiryski spiżowe, 2 zbrojniki niebieskie 1jakiś z tych co rosną duże, 1pimelodellus pictus.
rośliny: 17zwartka wysoka, 8lutea, 5vendti, amazonka, gąszcz valisinerii spiralis, bakopa, limnofilia bezszypułkow
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: