Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jak wychodować żywy pokarm dla ryb i narybku
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak wychodować żywy pokarm dla ryb i narybku  (Przeczytany 11954 razy)
Wojtek 92
Stały użytkownik

« : Styczeń 16, 2009, 20:12:24 »

Wiem że to może być nie ten dział ale nie wiedziałem gdzie to umieścić, a więc przejdźmy do setna sprawy jak i z czego można wyhodować samemu pokarm w jak najmniejszym zainwestowaniu?? Chodzi tu o ryby dorosłe i świeżo co wykluty narybek.
loczek_13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2009, 21:10:16 »

ochotkę

126l Ogólniak

160l Malawi
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2009, 21:53:42 »

Ale jak wyhodować w warunkach domowych??
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2009, 22:10:28 »

dla rybek dorosłych można wychodować muszki owocówki. Wystarczy zostawić gdzieś na wierzchu owoc łatwo się psujący np. winogron, czy choćby kawałek pomidora..i czekać. Prędzej czy później muszki się na tym pojawią. Wtedy można przełożyć owoc/warzywo do pojemniczka, np. słoik i przykryć to gazą. Żeby je schwytać dla rybek wystarczy zalać wodą, wyłowić i posiłek gotowy Smiley
Ps. mam pewność, że latem ten sposób działa...a zimą, to nie jestem pewna do końca, bo muszki chyba nie mają skąd przylecieć żeby złożyć jajeczka.

Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2009, 14:31:40 »

No właśnie zimą. Dzięki za radę. Czytałem tu na forum o tym że z siana czy banana da się coś wyhodować??? Czy to prawda a jeśli tak to jak to zrobić??
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #5 : Styczeń 17, 2009, 15:26:50 »

O hodowli pokarmu dla narybku pisałem tu.
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=20228.0
A o hodowli wioślarek potocznie zwanych dafniami nie chce mi się pisać możesz sobie poczytać tu.
http://akwarystykamojehobby.republika.pl/index_pliki/hodowla_rozwielitki.html
I tu - http://klub.chip.pl/akwaria/akk/artykuly/zywiec.html

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Wojtek 92
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 17, 2009, 15:48:01 »

Oki dzięki. A wie ktoś czy można hodować w warunkach domowych mając początkową populację Ochotkę dużą - Jumbo???
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2009, 13:11:22 wysłane przez Wojtek 92 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: