Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z Blyxą i Mchem Jawajskim  (Przeczytany 2233 razy)
picia136
Stały użytkownik

« : Styczeń 03, 2009, 21:51:19 »

Witam mam problem z roślinkami Blyxa i mchem. Blyxa po ok2-3tygodniach od posadzenia straciła taki mocny zielony kolor. Mech za to jest od prawie początku brązowy rośnie na kokosie i korzeniu. Informacje o zbiorniku: 126L oświetlenie 2x18 palą się po 11 lub 12 godzin, parametry wody PH-7,2, NO3-10,NO2-0, KH-6.Woda podmieniana co tydzień ok 30%. Stosowyny nawóz PlantaMin w dawce30ml na 126L co 4tygodnie.
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2009, 21:56:36 »

za małe oświetlenie
i dlatego tak żele rosną papa

gg-733380
picia136
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2009, 22:46:10 »

a jakie wg ciebie powinno być? mam obudowę Wromak, te jażerniówki były orginalnie  wstawione
Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2009, 23:14:47 »

PlantaMin mówiąc delikatnie badziewie, nic nie daje. Nie jestem rośliniarzem więc nie potrafie dokładnie stwierdzić czego brakuje Twoim rośliną. Na pewno przy podmianach potas i żelazo.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 04, 2009, 01:45:05 »

oryginalnie wstawiane swiatło jest za małe na wymagające rosliny Wink zrób zdjecie tej blyxy jak mozesz ale wydaje mi sie ze potasu brakuje. Ma jeszcze jakieś przebarwienia? typu brązowe plamki, jasniejsze plamki, jasne obwódki liści, jasniejsza blaszka lisciowa koło nerwu itp ??
Mech nie jest wymagający i swiatła na pewno mu nie brakuje, moze zmarzł podczas transportu?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Styczeń 04, 2009, 07:32:16 »

Nie sądzę aby blyksie brakowało czegoś przy takim świetle - przy małym oświetleniu małe jest tez zapotrzebowanie na substancje odżywcze i małe jest przez tu ich zurzycie więc nie wierzę w barki czegokolwiek poza światłem w tej chwili. A mech nie wymaga specjalnych warunków świetlnych ale brązowienie , czernienie i gnicie mchu to najczęściej objaw nadmiaru azotu mchy nie lubią wysokiego poziomu azotu w wodzie.

xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 04, 2009, 09:32:25 »

czy "profilaktycznie" używasz jakiś chemikaliów (np.akryflawina, toxivec, itp.)? rośliny wszystko ciągną z wody. czy używasz węgla do filtracji? on też wyciąga wszystko z wody.
z mchem to mógł być  też felerny zakup (czasami dolatują do sklepów totalnie wyschnięte i zziębnięte, pakowane są bez wody i po dłuższym leżeniu na giełdzie lub wręcz kilku giełdach nadają się do kitu) , po za tym jest go wiele odmian, niektóre trudno się klimatyzują, są też gatunki rodzime (wyglądają niemal identycznie), które na zimę zawsze gniją.
co do blyxy to rzeczywiście niedobór światła (wysokie zapotrzebowanie). poczytaj o jej potrzebach (co2, żelazo).
picia136
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 04, 2009, 13:09:17 »

Kiedyś wyglądało tak:

A teraz tak wygląda.

urzywam węgla aktywnego do filtracji.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2009, 13:36:55 wysłane przez picia136 » Zapisane
picia136
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 12, 2009, 15:14:21 »

Przepraszam że dodaje posta pod postem ale chciałem żeby było widać odpowiedz. W weekend podmieniłem też jedno oświetlenie miałem 2x18 W 6500K jedna podmieniłem na 18W PHILIPS Aquarelle TL-D 10000 K, może to coś pomoże. A jakie nawozy polecacie do roślinek???c Okleiłem też obudowe od środka srebrna folia żeby odbijała siatło.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 15:23:01 wysłane przez picia136 » Zapisane
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Styczeń 18, 2009, 01:19:33 »

wyjmij węgiel z filtra (wchłania nawóz).
zainwestuj w planta gainer ferro +. użyj 3 - krotnie mniejszej dawki niż zaleca producent (masz mało roślin)
usuń tą paproć w tle za kokosem (to też zgnije) i brzanki rekinie (duże rosną), mech raczej uratujesz, w blyxę nie wierzę.
polecam dosadzić więcej limnophilii.
ta zwartka (chyba) na środku też jest dość trudna w uprawie (ponterdifolia lub ciliata), no chyba, że to jakaś żabienica (słabo widać).
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: