Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 50L - modyfikacja rodzinki rybek :)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 50L - modyfikacja rodzinki rybek :)  (Przeczytany 1654 razy)
Mariuszz
Nowy
*

« : Styczeń 18, 2009, 01:00:43 »

5 kirysków
1 glonojad ( wiem wiem ze za duży do mojego akwarium ale narazie nie znalazłem chętnego na niego )
4 gupiki ( samczyki )
3 kosiarki
3 molinezje czarne ( samczyki )
1 wielki mieczyk ( samiec ) najnowszy niespodziewany nabytek...

cos zmienic? jesli tak to co i dlaczego...
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 13:41:41 wysłane przez Mariuszz » Zapisane
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2009, 01:17:20 »

Kosiarki będą miały za mało miejsca. Fakt to bardzo ciekawe rybki ale wydaje mi się że u Ciebie jednak będzie im źle. Zamień na otoski. Tylko, że na nie trzeba bardziej uważać.

jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2009, 11:03:48 »

molinezja i mieczyk też nie mogą by, jakie kirysy

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2009, 11:11:44 »

Najpierw moze napisz co masz juz w tym akwarium (sprzet, podloze, rosliny, ozdoby), kiedy zalozone, kiedy zalane, kiedy dodana obsada.
Z tych co masz to mozesz zostawic tylko gupiki i ewentualnie kiryski (ale tez zalezy jakie masz)reszta koniecznie do oddania !!! Mozesz dolozyc otoski, razbory klinowe lub mikro i na upartego neony inesa (wprawdzie potrzebuja min 60 L, ale jesli nie beda mialy za ciasno to ujdzie w tloku) teraz po przeczytaniu nastepnego postu wycofuje neony !!!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 15:25:52 wysłane przez gina2006 » Zapisane

Mariuszz
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2009, 13:48:26 »

Akwarium zalane okolo wrzesnia 2008
wszytskie rybki sa w nim od około listopada 2008 (za wyjatkiem mieczyka ktory jest od wczoraj....)

Kirysek spiżowy x2
Kirysek panda x3

biornik:
około 50L
trochę dziwne wymiary..
60cm/19cm/40cm

Oświetlenie: 12h/dobę od 11-23
2x 15W świetlówki rurowe

Filtracja + napowietrzanie: (chodzi non stop)
Aqua-Szut Kameleon 360
340L/h

W akwarium jest kolorowy żwirek kupiony w zoologicznym + jakiś statek kryjówka (tez z zoologika)
Obecnie brak grzałki (temp. utrzymuje sie w okolicy 22-24'C)
Wodę zmieniam co tydzień około 15-20% wody na wodę z kranu (odstaną)

Rośliny: "kabomba" w zbiorniku od 12.11.08
Cladophora aegagropila (Gałęzatka) w zbiorniku od grudnia 2008
w tym tygodniu dodam jeszcze ten zestaw:
http://allegro.pl/item529797673_zestaw_roslin_dla_poczatkujacych_11gat_ok_50szt.html
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 13:51:55 wysłane przez Mariuszz » Zapisane
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2009, 14:17:36 »

Mariuszz masz 45,5 L i straszliwe przerybienie, te rybki nawet nie maja sie jak obrocic w tak waskim baniaczu - a Ty jeszcze sprawiles im zamek, zajmuje miejsce ktorego i tak jest prawie nic dla takiej obsady. Koniecznie w pierwszym rzedzie wyjmij zamek potem oddaj ryby ktore juz masz wypisane wyzej (nieodpowiednie do Twojego litrazu) Zostaw tylko gupiki i mozesz wtedy im wstawic ten zamek jesli koniecznie chcesz.

Mariuszz
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 18, 2009, 14:50:26 »

gina2006 a dlaczego w tym temacie:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18633.30
nie napisałas mi tego na samym poczatku? jeszcze pisałas mi ze moge dokupic kiryski a teraz ze ze mam te kiryski oddac? akwarium od tamtego czasu sie nie zmniejszyło.... ehhh załamie sie zaraz Sad od poczatku raz ktos mi cos doradz ja to zrobie a za 2 dni slysze co innego i znowu zmiany.... miałem nadzieje ze tylko glonojada i mieczyka bede sie musiał pozbyc a tu taki zonk Sad same gupiki mi zostana...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 14:53:49 wysłane przez Mariuszz » Zapisane
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 18, 2009, 14:50:50 »

i mozesz wtedy im wstawic ten zamek jesli koniecznie chcesz.

nie może im wstawiać żadnego zamku!! takie zabawki to niech sobie stawia na regał a nie do akwarium.
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 18, 2009, 15:18:06 »

gina2006 a dlaczego w tym temacie:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18633.30
nie napisałas mi tego na samym poczatku? jeszcze pisałas mi ze moge dokupic kiryski a teraz ze ze mam te kiryski oddac? akwarium od tamtego czasu sie nie zmniejszyło.... ehhh załamie sie zaraz Sad od poczatku raz ktos mi cos doradz ja to zrobie a za 2 dni slysze co innego i znowu zmiany.... miałem nadzieje ze tylko glonojada i mieczyka bede sie musiał pozbyc a tu taki zonk Sad same gupiki mi zostana...

Wtedy jeszcze niewiele wiedzialam o akwarystyce ( to bylo w listopadzie, a ja zaczelam we wrzesniu) i nie pisalam ze mozesz dokupic kiryski tylko ze mozna mieszac ich gatunki - a to spora roznica ! A wybacz nie moge pamietac kazdego watku w jakim bralam udzial  Sad
I widzisz nic do tej pory nie zrobiles by nie meczyc ryb, a jeszcze dokupiles mieczyka  Wściekły , powinienes juz sie czegos nauczyc od tamtego czasu. Ja mam sporo wieksze akwarium i musialam oddac sporo ryb za darmo, choc za kazda placilam w slepie (a wiesz ze to nie male koszty). Tylko ze ja sie ucze a Ty widze ze nie, nie wystarczy teraz rozpaczac i sie zalamywac tylko jak najszybciej naprawic to co robisz zle i zaczac robic dobrze
Jesli nie bedzie ciasno to mozesz sobie trzymac ten zamek jak koniecznie chcesz (tylko ze 99% akwarystow Cie zakracze !) mnie on nie bedzie przeszkadal bo to nie moje akwa.
dwight 18 a dlaczego nie, jesli sie jemu podoba i nie bedzie za duzo ryb ? Kazdy sobie tak urzadza akwarium jak sie jemu (a nie Tobie !!!) podoba, wazne by nie szkodzilo to rybom - a strone estetyczna zostaw wlascicielowi nie ingerujac w jego gusta !
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2009, 15:30:37 wysłane przez gina2006 » Zapisane

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 18, 2009, 15:28:00 »

dwight 18 a dlaczego nie, jesli sie jemu podoba i nie bedzie za duzo ryb ? Kazdy sobie tak urzadza akwarium jak sie jemu (a nie Tobie !!!) podoba, wazne by nie szkodzilo to rybom - a strone estetyczna zostaw wlascicielowi nie ingerujac w jego gusta !

zastanów się co ty piszesz... akwarium to ma być mały skrawek naturalnego środowiska jak najbardziej zbliżonego do warunków w jakich pływają ryby w naturze
a nie jakieś kolorowe zamki i w dodatku tak duże jak ryby.Akwarystyka to nie zabawa dla małych dzieci.
Mariuszz
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 18, 2009, 15:40:06 »

do tej pory walczyłem z glonami, krasnorostami, ustawieniem wszystkiego tak zeby rosliny wkoncu rosły normalnie, oswietleniem, pokrywa, i innymi tego typu sprawami wiec nie mow ze nic nei zrobilem bo robilem tyle ile mogłem Tongue teraz zabrałem sie za obsade i za rosliny bo dopiero teraz mam taka mozliwosc Smiley a co do tego statku to "a nie jakieś kolorowe zamki i w dodatku tak duże jak ryby" po 1 to statek <lol> a po 2 jest jakies 20 razy wiekszy od sporego mieczyka ale chyba to nie jest najwiekszy problem jaki wielki jest statek Smiley pozbede sie go jak tylko dostane roslinki wiec spokojnie ludzie spokojnie nie bic mi sie tu hehe
to wkoncu pozbyc sie wszystkich? ryb za wyjatkiem gupików i moge cos jeszcze dokupic? czy juz raczej nie? prosze tylko o 10000% pewne odpowiedzi ludzi ktorzy wiedza cos na ten temat!! a nie takie ktore wprowadza mnie w kolejny blad pozdrawiam i licze na pewne rady
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 18, 2009, 15:59:48 »

W pierwszej kolejnosci powinienes oddac ryby - glony i inne tego typu to juz drugorzedna sprawa w takim wypadku bo stworzenia sie mecza !!! a potem mozesz sobie ustawiac, zmieniac czy co innego robic.
Tak, teraz mozesz zostawic tylko gupiki i to same samce ( by w krotkim czasie nie bylo znowu przerybienia), mozesz tez po naprawieniu bledow dolozyc mikro razbory lub bojka

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Styczeń 18, 2009, 16:39:09 »

a co do tego statku to "a nie jakieś kolorowe zamki i w dodatku tak duże jak ryby" po 1 to statek <lol> a po 2 jest jakies 20 razy wiekszy od sporego mieczyka ale chyba to nie jest najwiekszy problem jaki wielki jest statek

nie ma znaczenia czy to statek,zamek czy pałac ważne że nie ma tego w naturalnym środowisku ryb.

co możesz jeszcze kupić? jest sporo ryb/skorupiaków np. microrasbory,razbory,ramirezy,krewetki itp
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: